Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Domyślnie

Mnie WB z D700 czasami wychodzi jakiś taki posra..., że niczym nie mogę go doprowadzic do ładu. Szczególnie w świetle mieszanym (świetłówka+żarówka+...). PRE na nic się zdaje w takiej sytuacji. W D200 mi łatwiej.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    W D200 mi łatwiej.
    A można wiedzieć czemu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    A można wiedzieć czemu?
    Dlatego, że w D200 WB działa lepiej, przynajmniej w moich puszkach. Plików z D200 nie trzeba tak wachlować suwakami od WB w PP.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-05-2011 o 08:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    ... Przy serii zdjęć, każde ma inną dominantę barwną. Wszystko się mieni od czerwonego przechodząc przez żółty do zielonego.
    ....
    No o to właśnie chodzi że nie mam włączonego
    Przełącznik po lewo jest na "s" ?

Fakt, świetlówki są przekleństwem.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    Od niedawna mam D700 i widzę od razu różnicę w AWB. D300 radzi sobie z tym duuużo lepiej... Zdążyłam go przetestować w różnych warunkach, a ostatnio także w kościele i na sali weselnej.
    Moim zdaniem D300 jak i D700 radzą sobie równie słabo. Lepiej radzą sobie korpusy z CCD, jak choćby D200 czy 80.
    Mam porównanie, bo używam D700 i D80.

Domyślnie

To czy AWB w trudnym oświetleniu jest kopnięty trochę czy bardzo - właściwie nie ma znaczenia, i tak trzeba poprawić. Po prostym zabiegu (np. po "pipecie") jest on już zwykle akceptowalny bez względu na pochodzenie obrazka. Dysputy więc n/t wyższości AWB w Canonach, D200, D300, D700 z wiosny 2009 roku - są trochę jałowe

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Obecnie mam 80, 300 i 700 i jest różnica w tym pipetowaniu, więc nie do końca takie to jałowe gadanie... Ale fakt, z 700 najwięcej można wycisnąć wszelkimi suwaczkami bez widocznych strat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    To czy AWB w trudnym oświetleniu jest kopnięty trochę czy bardzo - właściwie nie ma znaczenia, i tak trzeba poprawić. Po prostym zabiegu (np. po "pipecie") jest on już zwykle akceptowalny bez względu na pochodzenie obrazka. Dysputy więc n/t wyższości AWB w Canonach, D200, D300, D700 z wiosny 2009 roku - są trochę jałowe
    Absolutnie nie masz racji. "Pipetowanie" w D700 i "pipetowanie" w D200 to dzień do nocy. Po pipetce w NEF z D200 plik jest gotowy (lub prawie), a w D700 jeszcze długa droga przede mną.
    Mówię oczywiście o przypadkach trudnych, np. światło mieszane (świetlówka+żarówka+...). W innych warunkach obie puszki radzą sobie równie dobrze.
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-05-2011 o 19:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Mówię oczywiście o przypadkach trudnych, np. światło mieszane (świetlówka+żarówka+...). W innych warunkach obie puszki radzą sobie równie dobrze.
    Pozdr.
    W przypadkach takiego oświetlenia, to jedynym bezkompromisowym wyjściem jest konwersja do B/W. Tu nie chodzi o AWB - po prostu żaden WB nie będzie dobry.

Mógłbyś pstryknąć oboma aparatami testowo te same kadry, starając się zadbać o możliwie zbliżone warunki ekspozycji i wkleić z nich NEF-y? Intrygują mnie to, aż nabieram chęci na nabycie tego D200 (czy D300, już nie wiem) niesamowitego

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Jak będę miał okazję, to pstryknę obiema puszkami taki "trudny" kadr.
    D200 nie jest "niesamowite " jak piszesz, tylko w niektórych warunkach WB radzi sobie IMO lepiej niż D700.
    Pozdr.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów