Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Wear Your Hair

Domyślnie

Tu nie chodzi o przepały w bezwzględnej skali wartości koloru. A o różnice między sąsiednimi pikselami. Jeżeli założymy, że na wysokiej jakości monitorze widać zmiany jasności rzędu 0.5%, na przeciętnym jest to 2-3%, a na laptopie 5-7% w światłach (wartości wymyślone - przykladowe), to obróbka prezentowana w sieci, powinna uwzględniać te realia. A zatem jasny obszar twarzy, który na bardzo dobrym monitorze skalibrowanym pod druk ma ładną gradację odcienia, na standardowym (ale nawet niezłym) monitorze, będzie jasną plamą. Czyli jakieś 95% lub więcej odbiorców, którzy widzą zdjęcie w sieci, widzi zamiast cieniowanej i obłej twarzy, płaską maskę. Wypaloną światłem.
    Tak jest w tym przypadku i raczej bym stosował inną obróbkę kkontrastowo-jasnościową do sieci i inną do druku, niż szedł w zaparte, że jest dobrze.

Co do zdjęć. Podoba mi się ujęcie włosów. Nie podoba makijaż, i być może w obecnej postaci zdecydowałbym się na prezentację czarnobiałą z tego powodu. Jedyneczka jest ciekawsza, ze względu na falę włosów. Natomiast waham się nad jasnością tła. Prawdopodobnie szedłbym tu w stronę trochę ciemniejszego (szarości) by stanowiło kontrast również dla twarzy, ale było nadal dość jasne, aby nie psuć granicy z włosami. Miejscami mam mocne wrażenie obróbki linii włosów i czyszczenia zdjęcia z pojedynczych kosmyków.

noone
    Gość

Domyślnie

przepraszam coroner emotka mi umknęła - moja wina a teraz na gburowatego buca wychodzę poza tymi uwagami co wszyscy praktycznie zgodnie wymieniają fotki nie są złe, pomysł na włosy na pierwszym jest całkiem ciekawy wykonanie też nie najgorsze. Na upartego możnaby wiele z wymienionych niedociągnięć nawet na tym etapie w psie poprawić beż większego problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noone Zobacz posta
    przepraszam coroner emotka mi umknęła - moja wina a teraz na gburowatego buca wychodzę poza tymi uwagami co wszyscy praktycznie zgodnie wymieniają fotki nie są złe, pomysł na włosy na pierwszym jest całkiem ciekawy wykonanie też nie najgorsze. Na upartego możnaby wiele z wymienionych niedociągnięć nawet na tym etapie w psie poprawić beż większego problemu.
    Spoko spoko - wszyscy się uczymy
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów