Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    erpe5
    Gość

Domyślnie

1) "Odkryłem" jak można zrobić podkład do HDR w d60 :
    robimy RAW'a
    wchodzimy w menu retuszu
    wybieramy opcję Prz. zdjęć Nef (Raw)
    w wybranym zdjęciu RAW dobieramy odpowiednią ekspozycję i zapisujemy jako jpg kilka razy z różnymi wartościami za każdym razem na karcie aparatu

2) Posiadam już obiektyw Nikon Lens Series E 50 mm 1:1.8
    da się nim zrobić piękne foty ale żeby zrobić dokładny focus zwłaszcza w ruchu jest naprawde trudno dlatego potrzeba mi silnika af w korpusie do obiektywu z AF by móc szybko dostroić światło do otoczenia
    Jak już pisałem interesują mnie jedynie aparaty nowe tj. d40, 50 , 70, 50 odpadają
    mógłbym się skusić na d300 używanego ale mam obawy że zbyt duży przebieg kiedyś go wykończy w końcu gdy ktoś kupuje d300 to nie poto by robić fotki na wakacjach tylko

3) Kto z was ma d90 i jakie ma wrażenia , czy dostrzega jakieś wady modelu

4) Nie jestem na bieżąco z wszystkimi modelami ale podobno wyszły d3000 czy d7000 czy warto się na nie skusić
    co z AF w korpusie ?

5) Słyszałem że niektóre Nikony zwłaszcza nowsze mają matryce Sony'ego czy to prawda i co o tym myślicie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erpe5 Zobacz posta
    2) Posiadam już obiektyw Nikon Lens Series E 50 mm 1:1.8
    da się nim zrobić piękne foty ale żeby zrobić dokładny focus zwłaszcza w ruchu jest naprawde trudno dlatego potrzeba mi silnika af w korpusie do obiektywu z AF by móc szybko dostroić światło do otoczenia
    Ale, że o co chodzi? Co ma światło do ostrości? To zdanie jest kompletnie niezrozumiałe.

A tak w ogóle -- nie lepiej zainwestować w obiektyw AF-S? Wtedy masz naprawdę szybki AF, nie to co napęd z wiertarki body (w przypadku obiektywu bez silniczka). Sto razy lepiej inwestować w obiektywy niż nowy aparat. Zwłaszcza, że jesteś jeszcze na samym początku drogi fotograficznej.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Sprzedaj szkło, a za jakiś miesiąc w sprzedaży będzie 50-tka z silnikiem. I tyle.

Uprawnienia umieszczania postów