Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    erpe5
    Gość

Domyślnie d60 / silnik AF/ hdr

Witam wszystkich forumowiczów !
    Nieśmiało przyznam że to mój pierwszy post na tym forum
    Od jakiegoś czasu jestem amatorem fotografem, posiadaczem d60 .

Rozglądam się powoli za czymś lepszym tj. brakuje mi silnika AF w body oraz funkcji ułatwiających robienie HDR'ów ev bracketing.

1) czy robiąc zdjęcia d60 mogę również uzyskać optymalne hdr ?
    2) jakie są modele nikona wyposażone w AF w body idąc w lini prostej po d60
    ps . nie interesuje mnie raczej zakup aparatu używanego wiem że polecalibyście d80 rozumiem kupiłbym chętnie ale nowy a takiego ciężko dostać...

pozdrawiam !
    Ostatnio edytowane przez erpe5 ; 20-04-2011 o 13:00

Domyślnie

1) tak, wystarczy się dowiedzieć jak się robi hdr , braketing to tylko ułatwia
    2) d70

Domyślnie

Ad.1:
    Jeżeli uzbroisz się w odpowiedni program (SNS-HDR lub MACHINERY) to spokojnie uzyskasz optymalne hdr (cokolwiek to dla Ciebie znaczy ).

Ad.2:
    Np. D90.
    Nikon D60 + N18-55 + N50/2 AI + N70-300 VR
    Moja galeria

Domyślnie

Ad.1 Po pierwsze, Do HDR to odpowiednio naświetlone klatki i oprogramowanie, zależnie od własnych preferencji.

Ad.2 D50 i wszystkie modele od D70 w górę, do wyboru do koloru

3.. od siebie dodam, że obecnie najoptymalniej chyba będzie kupić D90.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

aż tak potrzebny Ci silnik? myślałeś nad konkretnym jakimś szkłem ? Ja do materiału do hdr polacałbym np dobry statyw

Domyślnie

Ad 1.
    a) robisz 3 zdjęcia ze statywu zmieniając ekspozycję: np. -2, 0, +2
    b) robisz zdjęcie w RAW'ie i ekspozycję zmieniasz w CameraRaw
    Po czym te zdjęcia sklejasz w oprogramowaniu do HDR'ów.

Prościej i taniej niż zakup czegoś nowego. Jak to Ci nie wystarczy wtedy zastanów się nad zakupami.
    N

erpe5
    Gość

Domyślnie

1) "Odkryłem" jak można zrobić podkład do HDR w d60 :
    robimy RAW'a
    wchodzimy w menu retuszu
    wybieramy opcję Prz. zdjęć Nef (Raw)
    w wybranym zdjęciu RAW dobieramy odpowiednią ekspozycję i zapisujemy jako jpg kilka razy z różnymi wartościami za każdym razem na karcie aparatu

2) Posiadam już obiektyw Nikon Lens Series E 50 mm 1:1.8
    da się nim zrobić piękne foty ale żeby zrobić dokładny focus zwłaszcza w ruchu jest naprawde trudno dlatego potrzeba mi silnika af w korpusie do obiektywu z AF by móc szybko dostroić światło do otoczenia
    Jak już pisałem interesują mnie jedynie aparaty nowe tj. d40, 50 , 70, 50 odpadają
    mógłbym się skusić na d300 używanego ale mam obawy że zbyt duży przebieg kiedyś go wykończy w końcu gdy ktoś kupuje d300 to nie poto by robić fotki na wakacjach tylko

3) Kto z was ma d90 i jakie ma wrażenia , czy dostrzega jakieś wady modelu

4) Nie jestem na bieżąco z wszystkimi modelami ale podobno wyszły d3000 czy d7000 czy warto się na nie skusić
    co z AF w korpusie ?

5) Słyszałem że niektóre Nikony zwłaszcza nowsze mają matryce Sony'ego czy to prawda i co o tym myślicie ?

Domyślnie

1. to nie hdr
    2. "potrzeba mi silnika af w korpusie do obiektywu z AF by móc szybko dostroić światło do otoczenia" co? nie znam się specjalnie na starych szkłach, ale to jest raczej manualne i silnik w body nic ci nie da
    3. wątków o tym aparacie i recenzji sporo poszukaj
    4. wyszły,af w korpusie ma tylko d7000
    5. mają, skoro nikon ich używa to są dobre więc czemu nie

tip: zamiast zmieniać puszkę może kup dobre szkło af-s

ogólnie żeś to napisał jak 5cio latek chaos&masakra

Domyślnie

erpe5. W Twoim przypadku, skoro używki odpadają, pozostaje D90, D7000 i D300s z DX-owych. Innych nowych body z napędem AF w sklepie nie znajdziesz. Używki zgodne z Twoimi wymaganiami to D70(s), D80, D300. Optymalnym wyborem będzie D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erpe5 Zobacz posta
    2) Posiadam już obiektyw Nikon Lens Series E 50 mm 1:1.8
    da się nim zrobić piękne foty ale żeby zrobić dokładny focus zwłaszcza w ruchu jest naprawde trudno dlatego potrzeba mi silnika af w korpusie do obiektywu z AF by móc szybko dostroić światło do otoczenia
    Ale, że o co chodzi? Co ma światło do ostrości? To zdanie jest kompletnie niezrozumiałe.

A tak w ogóle -- nie lepiej zainwestować w obiektyw AF-S? Wtedy masz naprawdę szybki AF, nie to co napęd z wiertarki body (w przypadku obiektywu bez silniczka). Sto razy lepiej inwestować w obiektywy niż nowy aparat. Zwłaszcza, że jesteś jeszcze na samym początku drogi fotograficznej.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów