Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Domyślnie

przeżywam podobne rozterki.
    Zaletą jest wielkość aparatu, wadą ilość klatek. 36 to dla mnie o 20 za dużo. Ostatnio wpadłem na pomysł cięcia negatywu na pół.
    Jeżeli uda mi się wyrwać gdzieś Bessę III za rozsądne pieniądze , będę miał średni spacerowy. W tym momencie mały zalegnie na półce.

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

yymmmm neopan 1600 , moj ulubiony i niepowtarzalny material

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    przeżywam podobne rozterki.
    Zaletą jest wielkość aparatu, wadą ilość klatek. 36 to dla mnie o 20 za dużo. Ostatnio wpadłem na pomysł cięcia negatywu na pół.
    Jeżeli uda mi się wyrwać gdzieś Bessę III za rozsądne pieniądze , będę miał średni spacerowy. W tym momencie mały zalegnie na półce.
    Z tym 36 to ja dokładnie tak samo. Nawet 16 wydaje mi się za dużo...

A co do Bessy - Mamiya 7II by Ci przypadkiem nie spasowała?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    ale możesz kupić krótsze filmy
    dla mnie 36 klatek to też za dużo i dlatego ostatnio kupiłem: Fuji Superia X-TRA 135/12 czy kodaki (ultra i gold) 135/24
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Oczywiście, średni i cyfra nie interpretują świata, jeno go przedstawiają Z resztą, ja nie choruje na bokeh, choć jak obejrzałem jakieś stare zdjęcia robione Nikkorluxem, to psychodela w tle ma swój urok. Inna sprawa, że to były pliki z D1 na ISO 800 Ostatnio zastanawiam się nad starym Olympusem Pen F, do tego pchany Trix i obraz powstaje wręcz impresjonistyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Tak wiec idealny pod moje potrzeby zestaw to:

Contax Aria - zdecydowanie najlepszy korpus pod szkla z manualnym fokusem i M42
    Pentax Super-Takumar 50mm f1.4 M42 - wspaniale rozmycie tla, piekna plastyka, wsytarczajaco ostry od pelnej dziury. Zdecydowanie moja ulubiona 50tka, po Noctiluxie oczywiscie
    85mm f1.5 wojskowa wersja Heliosa 40 - szklo jest bez powlok wiec nie nadaje sie do kazdych warunkow oswietleniowych (czyli bezposrednie slonce), ale to co wyrabia z tlem w odpowiednich warunkach odbiera mowe, przynajmniej moja

Jesli jestes maniakiem bokehu jak ja, i focisz ludzi to to jest najlepszy zestaw jaki mnie sie udalo znalezc, uzywajac niemalze wszystkiego i nie wydajac 20 000zl
    Podoba się

Helios - uwielbiam, mam go na liście.
    Takumar - nie spodziewałem się go w tym zestawieniu, ale faktycznie super szkło i ceny na ebayu zachęcające.
    Aria - no odkąd Pastwisko go pokazał pomyślałem o nim (nie o pastwisku, o aparacie) ale dlaczego uważasz, że jest najlepszy? Na pierwszy rzut oka wydaje się być korpusem jak każdy inny. Nie miałem go w łapie więc pewnie nie wszystko wiem.

jeszcze tylko coś szerszego dobrać chociaż tu mam największy problem i zestaw zadowalający

ed: a jak Twoim zdaniem ma się ten takumar do planara 50 1.4? Bo o nim myślałem.
    głównie chodzi mi o ostrość na "pełnej dziurze" no i bokeh ale to widzę na zdjęciach w necie.
    Ostatnio edytowane przez t.chadzinski ; 22-04-2011 o 23:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    ale możesz kupić krótsze filmy
    dla mnie 36 klatek to też za dużo i dlatego ostatnio kupiłem: Fuji Superia X-TRA 135/12 czy kodaki (ultra i gold) 135/24
    tylko, że ostatnio zakochałem się w Adoxie
    A oni nie robią krótszych filmów.

A co do Bessy - Mamiya 7II by Ci przypadkiem nie spasowała?
    nawet, nawet
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 23-04-2011 o 00:05

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t.chadzinski Zobacz posta
    Podoba się

Helios - uwielbiam, mam go na liście.
    Takumar - nie spodziewałem się go w tym zestawieniu, ale faktycznie super szkło i ceny na ebayu zachęcające.
    Aria - no odkąd Pastwisko go pokazał pomyślałem o nim (nie o pastwisku, o aparacie) ale dlaczego uważasz, że jest najlepszy? Na pierwszy rzut oka wydaje się być korpusem jak każdy inny. Nie miałem go w łapie więc pewnie nie wszystko wiem.

jeszcze tylko coś szerszego dobrać chociaż tu mam największy problem i zestaw zadowalający
    To nie Helios, on jest zrobiony na podstawie Heliosa ale kresli mocno inaczej Ale Helios 40 czy 40-2 sa swietnymi szklami, tez polecam I czemu sie nie spodziewales Takumara ? Mnie on podoba sie bardziej nawet niz Planar 1.4 ktory byl moim poprzednim ulubiencem A czemu Aria jest najlepsza ? To proste:

- boski wizjer i matowka
    - 1/4000 migawka
    - bardzo bardzo mala, wielkosci starodawnych lustrzanek takich jak Pentax ME, Olek OM itp. ale nowoczesna
    - swietny miernik matrix/centarlnie wazony/punkt
    - boska ergonomia
    - kapitalnie zbudowana
    - no i oczywiscie szkla Zeissa, w rozsadnych cenach, przez wielu uwazane za najlepsze lustrzankowe szkla
    - automatyka

Domyślnie

I czemu sie nie spodziewales Takumara ? Mnie on podoba sie bardziej nawet niz Planar 1.4 ktory byl moim poprzednim ulubiencem
    nigdy nie sprawdzałem specjalnie tego szkła, nawet nie przyszło mi do głowy, ale po samplach w necie widzę, że jest ok no i ta cena, ważny czynnik.

- boski wizjer i matowka
    - 1/4000 migawka
    - bardzo bardzo mala, wielkosci starodawnych lustrzanek takich jak Pentax ME, Olek OM itp. ale nowoczesna
    - swietny miernik matrix/centarlnie wazony/punkt
    - boska ergonomia
    - kapitalnie zbudowana
    - no i oczywiscie szkla Zeissa, w rozsadnych cenach, przez wielu uwazane za najlepsze lustrzankowe szkla
    - automatyka
    Hmm brzmi świetnie. Pewnie na niego padnie.

Domyślnie

sredni format oferuje mi wiecej wszystkiego co lubie - bokeh, plytka GO, plastyke sredniego, ta piekna trojwymiarowosc.
    zaczynasz sie powtarzac hehe w takim wypadku wydaje sie, ze decyzja juz podjeta
    regulamin

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów