d3100:
+lepsza matryca
+lepszy AF
+filmy full hd
+ cls
Szukaj
d3100:
+lepsza matryca
+lepszy AF
+filmy full hd
+ cls
Na plus D3100 dodałbym jeszcze klawiszologię, chodzi mi o przełącznik napędu - bardzo fajne rozwiązanie. Po wymacaniu obu odniosłem również wrażenie, że D3100 jest lepiej wykonany.
mam d3000 ostatnio jak biegałem za lampa pomacałem właśnie d3100 i jakoś moje d3 lepiej mi w łapach lezy, wydaje mi sie ze d3100 jest mniejszy, ale to moze moje odczucie tylko nie sprawdzalem wymiarów cm-etrem.
Ale właśnie zastanawia mnie jedno, wszyscy piszemy o porównaniu d3k z g3100 a auto r pisał o porownaniu d3100 a d5000![]()
Ostatnio edytowane przez pokora ; 22-04-2011 o 03:14
Witam wszystkich.
Podczepię się tutaj żeby nie tworzyć kolejnego tematu
Przymierzam się do kupna pierwszej lustrzanki. W ubiegłe wakacje miałem możliwość pstrykania na d50 co spodobało mi się do tego stopnia, że wybór padł na NikonaDo wydania mam max 3k.
Z tego co wyczytałem i samemu nieco się pobawiłem w sklepach stwierdzam, że koniecznie musi to być model z obiektywem 18-105. Zdjęcia jakie zamierzam na początku robić to plener i może ludzie (niekoniecznie zdjęcia pozowane ). Jeśli czynnik ludzki okaże się wdzięcznym modelem rozważę w przyszłości dokupienie obiektywu do portretów
Waham się miedzy d3100 a d5000. D5K ma ten ogromny plus, że posiada uchylny ekranik co po przejściu z canona a630 będzie przydatne. D3100 ma niby lepsze/nowsze parametry i jest nieco tańszy. Ma też lepsze wideo (ale do długich filmów etc i tak zamierzam kupić kamerkę). Zastanawiam się czy warto przepłacać za d5k. Czytałem w którymś poście, że d5k jest bardziej kompatybilny z niektórymi obiektywami.
Dodam, że czekałem z niecierpliwością na d5100 ale jego cena jest o 1k wyższa niż d5k. Fakt, że idą za tym lepsze parametry ale praktycznie rzecz ujmując wolałbym kupić za te pieniądze jakieś dobre karty pamięci, torbę, kolejny obiektyw/lampę niż mocniejszą puszkę, której i tak nie będę w stanie prawdopodobnie na maxa wykorzystać (nie chcę przepłacać za sprzęt, który kupuje dla zabawy a nie profesjonalnego cykania/na wystawy foto czy inne.
Proszę o wyrozumiałość i poradę
ps - jak wygląda awaryjność obu aparatów?
D3100 to podstawowa lustrzanka do podstawowych raczej zadań, gdzie foty pstrykasz na Auto. Jeśli zależy Ci do dobrej ergonomii (szybki i łatwy dostęp do np. ISO, balansu bieli, czasu migawki, przesłony), a ponadto cały sprzęt ma dobrze leżeć w ręku, to raczej nie powinieneś tego modelu brać pod uwagę. Czy miałeś okazję trzymać w ręku D3100/D5000? Jeśli nie, to sugeruję to zrobić i nie kupować w ciemno puszki, bądź co bądź, ale za naprawdę spore pieniądze, które piechotą nie chodzą.
Skoro masz 3000 zł, to może lepiej dołożyć ok. 300 zł i wybrać D90 + 18-105? Nie najświeższy sprzęt, ale w użytkowaniu i ergonomii znacznie przewyższa niższe modele.
D700+Grip
N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700
D5200+18-55
3k to absolutne maximum, które i tak obciąży znacząco konto;/ Rozważałem d90 ale na 100% nie wykorzystam jego mocy. Wole różnice kupić szkiełko jakieś. Do tego jest jeszcze cięższy. Niby niewiele ale biorąc dziecko ze sobą różnica i tak będzie odczuwalna. Poszukałem jeszcze bardziej i znalazłem coś o HDR, którego to d3100 nie obsługuje. Widzę, że efekty można zrobić naprawdę rewelacyjne, wiec chyba nie będę się dłużej zastanawiał
Na necie można d5k + 18-105 znaleźć w markowych sklepach już od 2,5k więc jak dla mnie rewelacja![]()
Myślę, że najlepiej poczytać testy obydwu aparatów dokładnie np. na optyczne.pl /w kwestiach nie zrozumiałych zapytać na forum/ potem udać się do sklepu wziąć obydwa do ręki " pomacać " i kupić ten który będzie najlepszy.Teraz to zrobi się wątek o wyższości ŚWIĄT WIELKANOCNYCH NAD.......... itd /D3100-D5000/ bo każdy będzie chwalił co innego.Jeżeli masz bardzo małe pojęcie o podstawach fotografii /tylko tryb AUTO/ to zapewniam ,tylko cena powinna warunkować zakup jednego czy drugiego aparatu bo obydwa są równie dobre a reszta to kwestia dobrych obiektywów /pieniędzy/..............
pallek ja mam d5k i powiem Ci tak troszku załuje że nie wstrzymałem sie z kupnem i nie zainwestowałem w D90 bo ma tryb comandera w lampie wbudowaniej (sterowanie lampami zewnętrzyni czyli CLS), tryb AUTO FP czyli synchronizacja lampy powyżej 1/200 sekundy, motor autofocusa w body czyli obiektywy 50 1.8 85 i.8 będa miec autofocusa w D5k tylko manualne ostrzenie tymi obiektywami, d90 jest wygodniejsza przynajmniej dla mnie, jest grip dedykowany do niej a nie jakieś jeszcze kabelki od body do gripa jak w D5K, obrazki obydwa korpusy produkują takie same , uchylny wyświetlacz hmmm też się pokierowałem przy kupnie i praktycznie nie kożystam z jego uchylności, Live view hmmm nie kożystam gdyż za długo łapie ostrość, od tego jest wizjer, na jakiekolwiek pytania dotyczace d5k odpwiem na pw![]()
Skontaktuj się z nami