Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: D3100 czy D5000

Domyślnie D3100 czy D5000

Witam wszystkich, z góry chciałbym przeprosić, bo pewnie tematów pytających "który lepszy" jest pełno, ale nie zauważyłem żadnego, który w pełni by oddawał sytuacje w jakiej jestem, lub nad czym się waham :P

Otóż, dysponuję środkami do 2000 zł. Nigdy nie miałem lustrzanki, ani obiektywów, ani nic poza kompaktem. Zatem moje pytanie jest następujące: który aparat byłby lepszy Nikon D 3100, czy D 5000? A może jakiś inny?

Od razu powiem, że nie zależy mi na filmach, chcę jak najlepszą jakość zdjęć.
    Na pewno przez najblizszy czas, nie będę miał możliwości wymiany obiektywu, więc jeśli mógłbym prosić, to także wykazanie takiego aparatu, który do body, ma dołożony jak najlepszy obiektyw.

Domyślnie

To ja pierwszy.. totalnie nie wiem jakie zdjęcia robi D3100 ale gdy ostatnio w Euro go oglądałem, to subiektywnie powiem że leży w ręku lepiej niż D5000, mimo że jest mniejszy. Taki szczegół, ale też ważny
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

mam dziwne wrażenie, że d 3100 jest o tyle lepszy od d 3000, bo tylko posiada tę możliwość nagrywania filmów, która mnie w zupełności nie interesuje. może się mylę, chociaż nie wiem :<

ps. dzięki za odpowiedź ^^ kolejny punkt na rzecz d3100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net Zobacz posta
    Od razu powiem, że nie zależy mi na filmach, chcę jak najlepszą jakość zdjęć.

Obydwa oferują podobną jakość zdjęć.
    Moja rada jest taka: idź do sklepu, weź oba do ręki i wybierz ten który Ci lepiej "leży"

Cytat Zamieszczone przez net Zobacz posta
    mam dziwne wrażenie, że d 3100 jest o tyle lepszy od d 3000, bo tylko posiada tę możliwość nagrywania filmów, która mnie w zupełności nie interesuje. może się mylę, chociaż nie wiem :<
    D3100 ma przede wszystkim nową, lepszą matrycę co bezpośrednio przedkłada się na jakość zdjęć (szczególnie w trudniejszych warunkach)
    Ostatnio edytowane przez mister ; 21-04-2011 o 06:39
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Moja rada jest taka: idź do sklepu, weź oba do ręki i wybierz ten który Ci lepiej "leży"
    Zgoda.

D3100 ma przede wszystkim nową, lepszą matrycę co bezpośrednio przedkłada się na jakość zdjęć (szczególnie w trudniejszych warunkach)
    Mocno dyskusyjne.

A tak nawiasem - nowy watek o tym samym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta

Mocno dyskusyjne.
    Jeżeli dla Ciebie przewaga nowego sensora z D3100 nad starym z D3000 jest mocno dyskusyjna to ja przepraszam
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

To w końcu jak to jest Jakość zdjęć ta sama czy nie, bo widzę u przedpisarza wewnętrzną dyskusję na przeciwstawne argumenty. A tak na poważnie wystarczy zerknąć na sample z http://www.imaging-resource.com/ i bedzie łatwiej podjąć decyzję, przynajmniej jeśli chodzi o obrazek.W kwestii D3000 vs D3100 na czułościach 800 i wyżej, nie wygląda to tak, jakby matryce grały w tej samej lidze.

Edit:
    Ups, widzę że jednak myślimy podobnie

Domyślnie

W poprzednim poście przez niedopatrzenie podałem błędny link. Nie mogę go edytować zatem podaję go jeszcze raz, oby tym razem zadziałało

>> klik <<

Domyślnie

Jeżeli dla Ciebie przewaga nowego sensora z D3100 nad starym z D3000 jest mocno dyskusyjna to ja przepraszam
    Nad d3000 ma spora, ale nad d5000 (patrz tytul watka) to juz nie tak bardzo.

Liczy sie tez cos wiecej niz ISO i szum, jesli mowa o matrycach. Dyskutowalismy o tym juz jakis czas temu i nie zamierzam sie ponownie rozwodzic na ten temat. Polecam wyszukiwarke.

Domyślnie

Autor wątku sam gładko przeszedł do porównania z D3000, więc może chodziło mu właśnie o tą puchę. Jeśli chodzi o D5000 to rzeczywiście różnice w obrazowaniu są niewielkie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-04-2011 o 15:53

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów