Close

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 173

Domyślnie

Oj, ale się porobiło!
    Moje fotki też czasami ukazują się w osiedlowej gazetce. Tylko gazetka jest samorządowa, ci co do niej piszą robią to za free, moje fotki są za free i gazetka też jest za darmochę.
    Pragnę natomiast zwrócić uwagę na powstający ogólny trend - MY tobie NIC, Ty nam swoja PRACĘ. W poznańskiej lokalnej TV codziennie pokazują planszę z @ i napisem - czekamy na twoje zdjęcia. Po pożarze pałacu /zdjęcia na forum pokazał Kuba/ w TV było kilka fotek z małpek i telefonów komórkowych dzielnych "reporterów". Kuby fotek nie widziałem.
    Takie działania odczytuję jako niebezpieczny trend, zmierzający do korzystania z czyjeś darmowej pracy i prywatnego sprzętu.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Takie działania odczytuję jako niebezpieczny trend, zmierzający do korzystania z czyjeś darmowej pracy i prywatnego sprzętu.
    Przecież właśnie o to chodzi, żeby zarabiać jak najtańszym kosztem. Ktoś wpadł na to już dawno temu. Dzięki temu np. Youtube i Facebook i im podobni zarabiają krocie, bo nie płacą za "towar", który sprzedają.

Domyślnie

Bo to się teraz szumnie nazywa dziennikarstwo obywatelskie. Zmierza to do cięcia kosztów - bo frajerzy zrobią za darmo i nie dostaną nic w zamian. Młodym się wydaje, że to fajne, bo zobaczą swoje nazwisko na stronie internetowej lub nawet gdzieś ich wydrukują. Tylko nie zdają sobie sprawy, że nic się nie nauczą i korzyści oni z tego nie mają w przeciwieństwie do firmy, dla której to zrobili. Bop ta nie musi utrzymywać dziennikarzy czy fotoreporterów, bo przecież materiały są za free.
    FX był i się zmył...

Domyślnie

niestety taki trend można obserwować we wszystkich dziedzinach- jak to mówił Kiepski: "Jak się dorobić, żeby się nie narobić?" Odpowiedź jest zawsze taka sama: ktoś musi pracować za Ciebie (albo raczej "na Ciebie")
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Jakie to praktyki Szukają jelenia co to im za darmo zdjęcia będzie robił.
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

"Pracowałem" tak przez chwilę dla portalu w moim mieście. Praca była na tych samych zasadach co w tym ogłoszeniu. Byłem też za darmo na prawie wszystkich koncertach Bielskiej Zadymki Jazzowej, jak ktoś się orientuje to wie ile kosztują bilety i jak trudno je dostać. Mogłem w ramach tego robić zdjęcia na Męskim Graniu i wielu innych takich imprezach. I niech mi ktoś to mówi że to jest praca bez profitów, pomijając zaoszczędzoną kasę na wejściówki to poznaje się osoby z branży (szczególnie na festiwalach gdzie są przerwy między koncertami). Także w ramach wynagrodzenia co pewien czas dostawałem bilety do kina. Więc proszę wszystkich o zastanowienie się czy jest to taka praca za frajer, a szczególnie chciałbym zobaczyć jak te osoby załatwiają sobie akredytacje na jakąś imprezę mając 18 lat i brak zdjęć koncertowych w PF.

Domyślnie

mac.serafin widzę że racjonalne argumenty nie trafiają...

A gdyby podczas tego koncertu czy festiwalu ktoś wytrącił ci aparat z ręki i roztrzaskałby się o beton, asfalt, parkiet lub cokolwiek tam było?

Tez byś tak różowo opisywał te złapanie się na jelenia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mac.serafin Zobacz posta
    Także w ramach wynagrodzenia co pewien czas dostawałem bilety do kina.
    normalnie az chcialbym Cie zatrudnic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    mac.serafin widzę że racjonalne argumenty nie trafiają...

A gdyby podczas tego koncertu czy festiwalu ktoś wytrącił ci aparat z ręki i roztrzaskałby się o beton, asfalt, parkiet lub cokolwiek tam było?

Tez byś tak różowo opisywał te złapanie się na jelenia?
    Tak, bo wiem na co się pisałem. Zrozumcie że ta oferta jest kierowana do młodych osób. Osób które traktują to jako możliwość zdobycia doświadczenia i zajawkę. Możliwość publikowania zdjęć dla szerszej publiczności przez to tworzenie sobie marki. Jak zaczynałem tam "pracować" to było w redakcji 4 fotografów, 3 z nich teraz zarabia normalnie na zdjęciach dzięki PF które udało im się stworzyć. Także nie jest to praca 5 dni w tygodniu, przy dobrych wiatrach jest to praca na 4 piątki/soboty w miesiącu. Zdjęć także nie trzeba potem obrabiać przez cały tydzień, mi zawsze starczało jedno południe następnego dnia.
    @jackrabbit; jeżeli będzie to praca 4 dni w miesiącu która będzie mi sprawiać przyjemność. Z radością.

Wszyscy zapominacie o tym że można coś w życiu robić za darmo, dla prostej zajawki. Lepiej jest robić zdjęcia do szuflady? Czy może warto z tym cykaniem zrobić coś więcej?

No i chciałbym dodać że jak potem się "zakręciłem" w redakcji to zamiast jednej wejściówki udawało mi się załatwić np. 3. Chociaż dawanie ich potem za darmo znajomym pewnie też było robieniem z siebie jelenia? Powinienem im to sprzedać? Bo w życiu liczy się tylko kasa?
    Ostatnio edytowane przez mac.serafin ; 12-04-2011 o 16:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Przecież napisane jest, że to praktyki. To chyba oczywiste, że za praktyki mi nikt nie zapłaci.
    Dlaczego oczywiste? Jako praktykant wykonujesz prace, to i wynagrodzenie za nia wydaje sie naturalne.
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów