Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Pytanie laika

Domyślnie

Myślę że to jest kwestia podejścia - ja dla przykładu jak jechałem kiedyś na pierwszą taką większą wypadówę z której chciałem przywieźć coś konkretnego w sensie foto to było 8 dni we Florencji - jechałem z 3 (słownie trzema) kartami po 4GB (SD do D80). Ile to miałem obaw przy wyjeździe typu "czy wystarczy, czy nie braknie miejsca, co jak trzeba będzie kasować"

Pojechałem i okazało się że nie zapełniłem nawet JEDNEJ całej karty - 2 nietknięte a na tej włożonej w dniu wyjazdu jeszcze mogłem po powrocie zrobić całkiem sporo zdjęć - więc nie generalizujmy że tak znowu cyfra to od razu trzaskanie o życie a co lepsze bo na tej karcie to było jeszcze sporo zdjęć do panoram czyli siłą rzeczy zabierały miejsce

A dużo ludzi jest myślę takich jak ja - analoga by chętnie spróbowali na poważnie ale albo nie ma okazji robić zdjęć, albo nie ma kiedy - a jak jest to się bierze cyfre bo albo lepiej albo po prostu potrzeba - a na takie luźne spokojne wypady z analogiem nie ma za bardzo czasu no i jeszcze z analogiem gdzie się rozłożymy np z duży formatem to trzeba chodzić albo samemu albo z innymi zapaleńcami - jak idziecie z kimś "non-foto" to wiecznie słychać jęki że "a chodź już", "znowu to rozkładasz?", "ejj no pospiesz sie!" itd itd
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Myślę że to jest kwestia podejścia -
    oczywiście masz rację. Ja z 2 tyg. wyjazdu na Maderę przywiozłem dokładnie 486 zdjęć. Z tego kilkanaście poszło do kosza, z różnych powodów.
    Ale większość robi na zasadzie, zrobię więcej, może coś fajnego wyjdzie.
    Gdy sprzedawałem 2,5 letnie D200 z 4600 zdjęć, to kupujący posądzał mnie o jakieś machloje z licznikiem. A może migawka była wymieniana?

Domyślnie

Nie no wiadomo - są ludzie których zdjęcia z np wakacji czy wypadu do parku przypominają "AF-C + Ch + palec przyklejony do spustu taśmą"

Domyślnie

A dużo ludzi jest myślę takich jak ja - analoga by chętnie spróbowali na poważnie ale albo nie ma okazji robić zdjęć, albo nie ma kiedy - a jak jest to się bierze cyfre bo albo lepiej albo po prostu potrzeba - a na takie luźne spokojne wypady z analogiem nie ma za bardzo czasu no i jeszcze z analogiem gdzie się rozłożymy np z duży formatem to trzeba chodzić albo samemu albo z innymi zapaleńcami - jak idziecie z kimś "non-foto" to wiecznie słychać jęki że "a chodź już", "znowu to rozkładasz?", "ejj no pospiesz sie!" itd itd
    Złej baletnicy, to i trampki przeszkadzają.

Zacznij od małego obrazka analogowego. Puszkę można kupić za niewielkie pieniądze, a większość szkieł z cyfry pasuje. Wywołanie filmu C41 w labie kosztuje kilka złotych. Jest do wyboru multum filmów kolorowych i trzy czarno-białe.
    Nikt nie wymaga, żeby zaczynać od wielkiego czy nawet średniego formatu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Analogową puszkę to ja nawet mam - sęk w tym że nie w żółtym systemie - konkretnie to jest Minolta z kitem - taka trochę "spadkowa" hehe a po prostu jak już targam "normalny" sprzęt to nie mam gdzie jej wrzucić - po za tym analog wołany w labie to trochę nie to - najlepsza zabawa jest jak się to robi samemu - a do tego trzeba mieć też przynajmniej minimalne warunki mieszkaniowe, które temu podołają, a chwilowo u mnie to nie bardzo - szczerze to nawet nie miałbym gdzie np powiększalnika postawić (nawet w łazience - a może przede wszystkim tam byłby problem hehe)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    a czy tak nie jest?
    Z ręką na sercu, ilu ludzi wie w ogóle, co to jest rozdzielczość optyczna? Ma mieć fafnaście Mpx i już. Dla 99,99% fotografujących (zdjęcia na dysku lub kilkanaście odbitek max. 10x15) analog to tylko kłopoty. Teraz robi się 1583 zdjęcia ze spaceru w parku. Z wakacji karta z jpgami do labu i odbitki do albumu.
    A tacy, jak my, to analogowe oszołomy.
    właśnie,właśnie trzeba lubić co się robi i tyle ,nic na siłę.

a to co wspomniałeś w innym wątku,się tu porobiło a powinno być w ortodoksach

Domyślnie

po prostu jak już targam "normalny" sprzęt to nie mam gdzie jej wrzucić
    To wyjmij nastepnym razem ten normalny sprzęt i zostaw go w domu.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    To wyjmij nastepnym razem ten normalny sprzęt i zostaw go w domu.
    o to to. A normalny sprzęt to tylko do zadań specjalnych.

Domyślnie

Hehe no robiłem już tak ale wiesz - tam jest tylko kit'ek więc żadne znowu szaleństwo + w małym obrazku nie lubię tego że nie można wymieniać kaset więc albo trzeba lecieć na czarno białym albo ciągle na kolorze i nie da się zrobić np 2 kolorowych jak się jest przy 10 fotce na czarno białej rolce

Domyślnie

można nosić 3 aparaty albo (skleić 3 filmy)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów