Witam, mam pytanie co do ustawień aparatu przy robieniu wspomnianych samochodzików![]()
Z góry dzięki
P.S. sorki jeżeli nie tutaj![]()
Szukaj
Witam, mam pytanie co do ustawień aparatu przy robieniu wspomnianych samochodzików![]()
Z góry dzięki
P.S. sorki jeżeli nie tutaj![]()
Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR
Będziesz robił aparatem wspaniałe samochodziki?
Taki jeden z takim okrągłym i jeszcze takie coś.
Ustaw iso 800, ogniskową obiektywu 85 mm, przysłonę przymknij do f5,6.
Samochodzik fotografuj z góru pod kątem 30 stopni.
Ustaw w aparacie:
wyostrzenie na +3, kontrast -1 (dla lepszego efektu).
Balans bieli na chmurkę
Wbudowaną lampę błyskową ustaw na -1,6EV
nasycenie kolorów na +1
Aparat ustaw na statywie na wysokości 145 cm
i tyle
szybko łatwo i przyjemnie
efekt gwarantowany
szczególnie że podałeś tak wiele szczegółów odnośnie posiadanego sprzętu, oświetlenia, wielkości samochodzików oraz tego czy mają lakier błyszczący czy matowy
Canon, Sony, Nikon, Samsung... i tak najważniejsze jest światło
Tak tak robiłem ...dzisiaj tylko że nie wychodziły za bardzo ... ale oto co mi się udało https://picasaweb.google.com/1182342...giCzasDziecka#
Fakt podałem mało szczegółów ... ale pisałem na szybko z dnia na dzieńale dzięki będę wiedział na przyszłość
mój sprzęt to Nikon D90 + kit'owy 18-105
Ostatnio edytowane przez Przemo! ; 02-04-2011 o 14:16
Przede wszystkim aż się prosi położyć się na ziemi i robić zdjęcia z poziomu podłoża
Z bratem Arturem bawimy się RC i wiem, że fotografowanie nie jest takie łatwe, zwłaszcza modeli o potężnym silniku jakim jest Savage Flux rozwijającym prędkość do 80 km/h W tym przypadku szybkość była mniejsza bo akumulatory nie posiadały pełnej mocy. Zamieszczam przykładowe fotki wykonane w dniu dzisiejszym, jest to dobry trening przed piknikiem lotniczym Góraszka. Dane zachowane, do odczytu.
Tomek D7100/N18-200VR/SB400/
HEQ5/ TSAPO65Q/ Atik 314e mono/ SW 250/1200 /Hyperion 13 mm.
Tu masz moją galerię :
http://www.pbase.com/fafniak/---rc---&page=all
na większości są exify - zobaczysz parametry
jak bedziesz fotografował z pozimou swojego wzrostu to bedzie głownie kicha/nudno
Kurde, tak patrzę na te wasze zdjęcia i na moje to mi baaaardzo dużo brakuje jeszcze do takich i stwierdziłem że te moje są po prostu .... do kosza
Dzięki wszystkim za wskazówki, Pozdrawiam i życzę miłego fotografowania![]()
jutro idę na te targi, ciekawe czy też będzie pokaz, a tak w temacie to fajne te Wasze fotki a i żeby nie robić z góry - złota myśl.
totalna amatorka
Skontaktuj się z nami