Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 136

Wątek: Jaki statyw?

Domyślnie

Zwykle w statywie śruba mocująca powinna mieć dwa gwinty, z jednej strony duży z drugiej mały.
    Za proponowaną cenę to można już mieć nawet z głowicą gimbalową.
    Ostatnio edytowane przez MirekM ; 22-03-2011 o 22:45

Domyślnie

Głowa mi już pęka od natłoku informacji dotyczących zakupu dobrego statywu. Tych modeli jest takie mnóstwo, że zaczynam czuć się jak małe dziecko w sklepie z cukierkami... Podaję nazwy i orientacyjne ceny nowych modeli, które wpadły mi w oko po lekturze tego i paru innych wątków. Dodam, że szukam statywu do Nikona D700 (ok. 1 kg), który utrzyma go razem z jakimśtam prostym obiektywem (nie żadne mega tele), a od czasu do czasu też lampą (jakieś 0,5 kg) i być może gripem. Będę fotografować głównie wnętrza, wykluczając raczej trudne warunki (śliskie, nierówne podłoże, silny wiatr, konieczność szybkich zwrotów głowicy). Od czasu do czasu portret, architektura z zewnątrz, może nocna, ale to już bardzo rzadko. Nie mam wysokich wymagań, więc wolałabym wydać na ten cel nie więcej niż jakieś 400 zł.

Od razu mówię, że nigdy nie miałam statywu, więc nie znam się na tych wszystkich głowicach itp. Nie wiem też, jaka do wnętrz byłaby dla mnie idealna i czy w ogóle istnieje potrzeba dokupowania jakiejkolwiek dodatkowej głowicy w moim przypadku???

Velbon Sherpa (jaki?) - za duży wybór jak dla mnie, nie mogę się połapać
    Silk Pro (jaki?) - j.w.
    Manfrotto MN055XproB Proffesional - 470-490 zł
    Benro A-600EX + BH-2 - 450 zł
    GoldPhoto YH324 + GoldPhoto YH420 głowica 3D - do 400 zł
    Triopo mx-1327 + Triopo NB-1S - do 440 zł

Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji, w kwestii statywów jestem zielona.

Domyślnie

Oki, ale jest na kuli. Czy to się za szybko nie "wyśmiga" i czy na aby na pewno tego potrzebuję? A jak z GoldPhoto i Triopo? Z tego drugiego ktoś tu był bardzo bardzo zadowolony

Domyślnie

Ja piszę czysto teoretycznie, bo sam poszukuję optymalnego statywu. tyle, że ja bardziej pod kątem makro, więc upatrzyłem sobie Benro A-198 n6. Jeśli chodzi o głowicę, to skłaniam się do Sirui K-10X. To wszystko niestety nie jest tanie i przekracza znacznie 400zł ale to będzie pewnie zakup na lata. Nawet jak body wymienię, to statyw pozostanie. Tobie chyba bardziej pasuje wysoki statyw, niż z regulowaną w różnych płaszczyznach kolumną. Dobrze jakbyś znalazła sobie jakiś sklep stacjonarny, gdzie namacalnie mogłabyś porównać różne statywy i głowice. To jednak dużo daje.
    Może w ogóle coś takiego: http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?se...a=20&subkat=75
    mają naprawdę dobre ceny i to w Krakowie.
    Ostatnio edytowane przez Długi ; 25-03-2011 o 23:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iza Zobacz posta
    A jak z GoldPhoto i Triopo? Z tego drugiego ktoś tu był bardzo bardzo zadowolony
    GoldPhoto nie zrobił na mnie jakoś specjalnie wrażenia, dosyć tandetnie wyglądały zaciski nóg, i już to mnie od bliższego przyglądania się temu statywowi odepchnęło, ale podobno niektórzy sobie chwalą te statywy jako dobre w przedziale cenowym w jakim oscylują.
    Triopo MX-1327 fajny, solidny, kompletnie niemobilny i ogromny, sam się na niego szykowałem ponieważ jestem dosyć wysoki, jednak ja potrzebuję statywu który po złożeniu będzie bardziej kompaktowy. MX-1327 po złożeniu ma ponad 60cm, do tego głowica i sporej średnicy nogi, jako podróżnik został u mnie zdyskwalifikowany, jednak jeśli potrzebujesz statywu z którym nie będziesz biegała po mieście czy górach, tylko ustawisz go w studio, ewentualnie raz po raz przewieziesz go autem, to na moje oko MX-1327 mógłby być statywem dla Ciebie, oczywiście proponuję jednak przed zakupem osobiście wybadać go organoleptycznie .
    Jeśli jednak potrzebujesz bardziej mobilnego statywu, a nie chcesz wydawać fortuny na fajne ale niestety kosztujące ok. 600zł karbonowe Triopo, to poczekaj chwilkę na nowe modele aluminiowo-magnezowe MT-3228.X8C, MT-3230.X8C i MT-3232.X8C. Oglądałem je już w sklepie, niestety kupić ich jeszcze nie mogę ponieważ jeszcze nie zostały wycenione w sklepie (mimo że można je już oglądać), podobno w tym tygodniu Triopo ma uaktualnić opisy i będą sprzedawane. Oglądałem je i są fajne, 3230 wysoki prawie jak MX-1327, składają się do wymiarów jak modele serii GT czyli ok. 45cm, do tego funkcja Traveller pozwala odwrócić nogi o 180 stopni, dzięki temu głowica chowa się między nogami ( ), zdecydowanie lżejsze niż MX, no i średnica nóg nie jak w MX-ie 32mm tylko raczej coś takiego jak w GT, czyli 28mm. Ja sam czekam aż producent na stronie doda opisy i będzie można te statywy kupić, wtedy napiszę na który się zdecydowałem i opiszę jakieś głębsze spostrzeżenia Najniższy ma kosztować poniżej 300zł, zobaczymy niebawem. Pozdrawiam/B

P.S. Widzę że jesteś z Krakowa, więc niedaleko siebie masz dystrybutora Triopo, podjechać i dopasować coś pod siebie.
    Aaa, no i oczywiście zdać relację
    Ostatnio edytowane przez Twine ; 29-03-2011 o 13:01

Domyślnie

Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji, w kwestii statywów jestem zielona.
    Widze ze jestes z Krakowa. Ja mam i polecam benro a268 Jesli bys chciala obejrzec i sprawdzic jak wyglada napisz PM.

Domyślnie

Iza - polecam MF055XPROB + MF410 - mam taki zestaw i bardzo sobie chwalę. Wielką zaletą głowicy jest to że jedną blokadą można ją ostawić mniej więcej, a drugą już sobie ładnie podciągać dokładnie wszystko myślę że w architekturze ta głowica sprawdzi się świetnie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Iza - polecam MF055XPROB + MF410 - mam taki zestaw i bardzo sobie chwalę. Wielką zaletą głowicy jest to że jedną blokadą można ją ostawić mniej więcej, a drugą już sobie ładnie podciągać dokładnie wszystko myślę że w architekturze ta głowica sprawdzi się świetnie
    Koleżanka pisze że chce wydać ok. 400zł a Ty proponujesz zestaw w którym same nogi przekraczają cenę 400zł a głowica ponad 600zł, pewnie to bardzo dobry sprzęt ale chyba nie ta półka cenowa

Domyślnie

Velbon Sherpa (jaki?) - za duży wybór jak dla mnie, nie mogę się połapać
    Silk Pro (jaki?) - j.w.
    Manfrotto MN055XproB Proffesional - 470-490 zł
    Benro A-600EX + BH-2 - 450 zł
    GoldPhoto YH324 + GoldPhoto YH420 głowica 3D - do 400 zł
    Triopo mx-1327 + Triopo NB-1S - do 440 zł
    Twine - czytaj ze zrozumieniem i zobacz co Iza napisała a później komentuj czy polecam dobrze czy nie - jak widzisz statyw jest w spisie tych które pytająca sama wymieniła po za tym przerabiałem tańsze alternatywy i z perspektywy czasu widzę że to była głupota - trzeba było kupić taki zestaw od razu. Po pierwsze jest to solidność czyli użytkujemy pewnie do końca życia Po drugie sprzęt nam nie spadnie przy byle wiaterku Po trzecie - używanie dobrego statywu to inna bajka. Co jak co ale statyw można kupić praktycznie "na życie" i dlatego uważam, że warto.

Co do głowicy - tania nie jest - ale do architektury i innych rozwiązań gdzie przydaje się precyzja (np dokładne wypoziomowanie) uważam że będzie idealna i daleko lepsza niż np kulowe.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów