Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie D300s - jako kamera

Witam,

Mam do Was bardzo przewrotne pytanie. Co sądzicie do robieniu filmów za pomocą D300s? Generalnie chciałbym poznać Wasze odczucia wrażenia, refleksje. Oczywiście wiem, że aparat to nie kamera, itp. Niemniej chciałbym poznać praktyczne i subiektywne aspekty tego rozwiązania. Mam D300s od 3 tygodni i jeszcze nie włączyłem LV, a tym bardziej kamery .

Pozdrawiam, Tomek

Domyślnie

Jak dla mnie to cienizna, AF niby jest, ale w praktyce nie ma, kamerka za 800pln jest o niebo lepsza.
    F90X, D600

Domyślnie

Ja już przećwiczyłem kamery za 1tyś, JVC, Panasonic, Toshiba żadnej z nich już nie mam (jakość nagrania jak z komórki, AF jest ale jakby go nie było ). D300s plus manualne szkło, jest jednak lepiej.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

AF nieużywalny, dźwięk jak z studni (koniecznie trzeba zewnętrzny mikrofon albo podbijać w postprocessingu wysokie tony i obniżać niskie) ale jakość obrazu bez zastrzeżeń. Ja jestem zadowolony, ale filmiki od początku traktowałem jako funkcję poboczną.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Jak dla mnie, bardzo fajny dodatek, mimo licznych ograniczeń ( brak choćby dostatecznej kontroli nad ekspozycją, ISO, tylko 24 klatki na sekundę itp. ). Przydałby sie także do tego celu bardzo obiektyw ze stabilizacją, a takiego nie mam. Jednak jakość obrazu naprawdę bardzo mile mnie zaskoczyła. Obecnie bardziej skłaniam się już w każdym razie do kupna używanej lustrzanki Canona pod kątem filmowania niż do kamery HD, ale to co najwyżej "pieśń przyszłości", bo obecnie stan konta na ten cel 0,00... Popróbuj i sam zobaczysz co ci się podoba, a co nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    D300s plus manualne szkło, jest jednak lepiej.
    Chyba plus kilka manualnych szkiełek
    1. 14mm
    2. 24mm
    3. 35mm
    4. 50mm
    5. 85mm
    6. 105mm
    7. 135mm
    8. 180mm

+ ewentualnie
    9. 300mm

Do tego jakiś dobry, konfigurowany RIG (i na ramię, i pod rękę, i coś statywowego), bo "gołą" puszką nijak się nie da pracować (w sensie trzymając tradycyjną metodą).
    Kolejna sprawa do obowiązkowo Follow Focus (bez tego nawet nie zaczynaj pracy )
    No i na koniec dobry rejestrator dźwięku.
    Przyałby się też jakiś "liliput", czyli dodatkowy ekran przymocowany do RIGa.

Może z tą szklarnią troszkę przesadziłem (24, 50, 85mm wystarczy na początek), ale pozostały szpej to minimum co trzeba mieć, żeby komfortowo i bezpiecznie (dla efektu końcowego) pracować.

EDIT:
    No... chyba, że chodzi o szybką notatkę filmową danej sceny (typu backstage), to zestaw D300s+dowolne szkło jest wystarczający
    Ostatnio edytowane przez Skibek ; 23-03-2011 o 20:27
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

do filmów Canon 7d, 5d. Kumpel bawi się w video i korzysta z 5dmkII... kupił specjalnie z myślą o filmach więc aparat do filmów. Jakość genialna... oczywiście nie kręci trzymając puszki w łapie bo to jest niewygodne. Glidecam załatwia sprawę. MZ aparaty wykorzystywane specjalnie do kręcenia nie powinny już dziwić
    Ostatnio edytowane przez navigator_s9 ; 23-03-2011 o 20:31
    FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800

Domyślnie

Tak jak komórki do robienia zdjęć?
    Jacek

Domyślnie

No ja też się zgodzę że do filmow tylko canon jak narazie ofc zobaczymy co nikon pokaże w nastepnych modelach ale narazie dostaje po pupie i to ostro w porównaniu z canonem niestety.
    Jest na necie od zalania filmów z 5d oraz 7d mozesz sobie zobaczyc efekty

Domyślnie

obrazek z d300s w połączeniu z dobrą stałką to magia, żadna tania kamerka tego nie nadrobi. Niestety w przypadku marnego oświetlenia sztucznego d300s nie wyrobi, mikrofon też jest bardzo słaby, ale można się pobawic.

Jak się postarac to jak widac można wiele

Nagrywałem też nim koncerty, nagranie bywa znośne ale dźwięk trzeba już podkładac oddzielnie nagrany, bo to masakra.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów