Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Manualne ostrzenie w FA

Witam,

Podpinalem dzisiaj rozne szkla i zauwazylem, ze zoom 70-210 (AF) nie jest za przyjazny podczas manualnego ostrzenia. Obraz w dwoch polowkach, ktore powinny sie pokrywac gdy obraz jest wyostrzony, jest ciemny w jednej z nich. Nic takiego sie nie dzieje w 28/2.8 oraz 37-70/2.8. Czym moze byc to spowodowane i jak tego uniknac?

Pozdrawiam,
    Bartek

Domyślnie

Spowodowane jest to tym, że obiektyw który podpiąłeś jest po prostu ciemniejszy(mniejszy otwór względny) przez co ze względu na konstrukcję dalmierza klinowego jedna z połówek może się zaciemniać. Z tego co testowałem to w FE jeśli odpowiednio przyłożymy oko(idealnie prostopadle do soczewki) to da się wyostrzyć nawet przy F11 jednakże do przyjemności to nie należy.
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

A w ogóle dobrze się Tobie pracowało tym tele? Bo ten wąski pierścień ostrości sprawy nie ułatwia.
    Co do zaciemniania połówek pryzmatu, to musisz bardziej przyssać oczodół do wizjera, najlepiej jakbyś miał muszlę oczną. Pryzmat działa na tej samej zasadzie jak detekcja fazy w przypadku AFu, a jak wiadomo przy zbyt ciemnych szkłach AF wysiada, teraz już nawet wiesz dlaczego.
    Przy szkłach f/2.8 też czasem połówka pryzmatu ciemnieje, wystarczy pod kątem w wizjer popatrzeć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W zasadzie wszystko już wyjaśnione. Dodam tylko że właśnie dlatego, prócz klinów jest mikroraster i goła matówka.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedzi. Sprawa jest jasna teraz.

Cytat Zamieszczone przez catintheflat Zobacz posta
    Z tego co testowałem to w FE jeśli odpowiednio przyłożymy oko(idealnie prostopadle do soczewki) to da się wyostrzyć nawet przy F11 jednakże do przyjemności to nie należy.
    Prawda. Gdy udalo sie odpowiednio oko ulozyc, to obraz pojawial sie w dwoch polowkach pryzmatu. Niestety ciezko bylo utrzymac tak oko, poniewaz minimalny ruch reki juz powodowal zmiane ulozenia obiektywu i zaciemnieine jednej z polowek.

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    A w ogóle dobrze się Tobie pracowało tym tele? Bo ten wąski pierścień ostrości sprawy nie ułatwia.
    Zle nie bylo. Chociaz dosc ciezko bylo stabilnie utrzymac caly zestaw. Na statywie albo chociaz na monopodzie, byloby zdecydowanie lepiej.

Chyba bede szukal jasniejszego dlugiego szkla. Czy np. w 200/4 bedzie lepiej z ostrzeniem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Chyba bede szukal jasniejszego dlugiego szkla. Czy np. w 200/4 bedzie lepiej z ostrzeniem?
    Dla szkieł z przysłoną do 4.5 powinno być ok. Wyjątkiem jest podobno F301 gdzie klin jest tak "szlifowany", że nie zaciemnia się do f8. Piszę podobno bo choć mam F301 to nigdy nie podpinałem tak ciemnych szkieł.
    Z6, D900, F3, F100, F301, FA, FE2, FG, kilka szkiełek
    Kilka moich knotów: http://flickr.com/photos/_fotofun_/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofun Zobacz posta
    Dla szkieł z przysłoną do 4.5 powinno być ok. Wyjątkiem jest podobno F301 gdzie klin jest tak "szlifowany", że nie zaciemnia się do f8. Piszę podobno bo choć mam F301 to nigdy nie podpinałem tak ciemnych szkieł.
    Nawet gdy te szkla przymkne?

Czym sie roznia pozostale dwa rodzaje matowek? Rastrowa np...?

Domyślnie

podczas ostrzenia przesłona jest maksymalnie otwarta, przymykana jest dopiero gdy robisz zdjęcie.
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

Czym sie roznia pozostale dwa rodzaje matowek? Rastrowa np...?
    Raster, a właściwie mikroraster masz wokół klina w matówce typu K. Matówki typu B i E są matówkami gładkimi, nie posiadają ani klina, ani mikrorastra. B jest całkiem gładka, jest tylko delikatnie zaznaczone kółko pomiaru C/W. matówka E, to matówka B wzbogacona o linie pomocnicze.

Z tym F301 to bym sprawdził, bo mam Biometara 80/2.8 od P6 na tiltowej szjbie, ale w bagnecie aparatu jest ten dynks od rozpoznawania szkieł Ai-S i przy odkręcaniu wpada w otwór śruby i ostatnio zdejmowałem to szkło 15 minut.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotofun Zobacz posta
    Potwierdzasz mi co poczułem, że kupiony FG jest na przysłonach 4-5 gorszy od zdechłego mi niestety F301. Myślałem że starość (moja, nie aparatu), ale chyba faktycznie obiektywnie coś w tym jest.
    Zwłaszcza się męczę na szerokim 24-48/3.3-3.8mm, tam wszystko jest jakby mniejsze i niby ostrzejsze.

F301 nie da się "przymknąć" w tym sensie, żeby to zobaczyć, z braku podglądu (DOF). Można to zobaczyć np na preselekcyjnym Jupiterze.

Raster co do przysłony granicznej ma plus-minus podobne możliwości jak kliny. Też ok 5.6 przestaje normalnie pracować.
    Obecnie są na rynku nowoczesne matówki gdzie granice zostały przesunięte do 5.6-11, ale to ze słyszenia a nie macania.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 21-03-2011 o 18:25
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów