Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie co robie nie tak ?

Witam użytkowników nikona, posiadam D90.

Właśnie pojawił mi się problem z którym nie wiem jak sobie poradzić.
    Otóż, miałam do zrobienia kilka zdjęć na jednakowym tle z tym samym światłem.
    Mam zasłonkę w kolorze żółtym, przed nim ustawiam manekina ubranego np. w kurtkę robię zdjęcie, następnie przebieram manekina w sweterek, robie zdjęcie i już na podglądzie widzę że coś jest nie tak. Tło już ma inny kolor, więc mi bilans bieli się zmienił.

Aparat mam ustawiony na P, może to kwestia zuma ? bo za każdym razem ustawiam tak aby cały obiekt był na zdjęciu.
    Oto przykładowe zdjęcia

tu zasłonka wygląda tak jak powinna

a tu już ma zmieniony kolor
    Pozdrawiam Magda

www | FB | Blog

Domyślnie

najlepiej ustawic recznie balans bieli (albo w Kelwinach albo na jedno z ustawien predefiniowanych w aparacie) i do tego zmienic tryb pracy na M. Wtedy wszystkie zdjecia powinny byc 'jednakowe'. Nie bedzie zafalszowania pomiaru i WB np przez kolor ubrania.

pzdr.
    A.

Domyślnie

Aparat w tryb M.
    WB ustawić na sztywną wartość.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Balans bieli na pre. Sfotografuj w tych warunkach białą lub szarą kartę i wg tego ustaw balans bieli. Druga sprawa, przydałaby się jakaś blenda na dole, bo dół jest gorzej oświetlony niż góra. I pomarszczone tło do pomarszczonych ubrań średnio się komponuje.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Dziękuję, po próbuję zobaczę jakie będą efekty
    Pozdrawiam Magda

www | FB | Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda.w Zobacz posta
    Dziękuję, po próbuję zobaczę jakie będą efekty
    „Popróbuję” to powinno się tyczyć tego, co już robiłaś — kiedy na automacie chciałaś osiągnąć powtarzalny efekt.
    Tak jak napisali koledzy — aparat w tryb M i sztywne ustawienia balansu bieli.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Tak jak napisali koledzy — aparat w tryb M i sztywne ustawienia balansu bieli.
    Przy RAWach ustawianie balansu można olać (niech będzie i AWB), grunt aby podczas wołania dla wszystkich ustawić to samo (zakładam że światło w trakcie zdjęć się nie zmienia).
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Przy RAWach ustawianie balansu można olać (niech będzie i AWB), grunt aby podczas wołania dla wszystkich ustawić to samo (zakładam że światło w trakcie zdjęć się nie zmienia).
    Jakos tak zalozylem, ze raczej materialem wyjsciowym nie byl RAW.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    I po co sie gmerac w wolanie RAWow i WB ustawiac, ciezko bedzie zrobic to tak samo......na sztywno ustawienia lepiej rozwiaza problem....

Domyślnie

Wnioskując ze zdjęć, to jest to materiał na Alle lub coś podobnego. Rawy bym sobie odpuścił, szkoda czasu. Co do balansu bieli, zostało już wyjaśnione.

Proponowałbym za to zmienić tło na szare, ew. białe. Ciuchy się wtedy lepiej prezentują.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów