Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek76 Zobacz posta
    Miałem malawi przez dwa lata
    Ja tak z 5 lat miałem.

Ogólnie nie polecam, ryby ładne i wytrzymałe, niestety agresywne, non stop się leją
    Praktycznie wszystkie gatunki są silnie terytorialne i walczą o swoje. Dlatego akwarium powinno być duże, 120 cm długości to absolutne minimum, lepiej żeby to było 200cm
    Dokładnie. Problemem może być wyjazd np. na urlop. W między czasie rozgorzeje się walka i nie ma kto zareagować (np. poprzez zmianę wystroju akwarium, etc). Bitwy na porządku dziennym. Oczywiście trochę wyolbrzymiam i jechać można. Ale takie przypadki miałem.

Nawet ciężko akwarium wyczyścić żeby nie zostać ugryzionym.
    Tu już przesadziłeś. Może zaczepiają ale żeby być ugryzionym? Mnie rybki kochały.

Pytanie do ciebie, czy masz jakieś doświadczenia w akwarystyce i chcesz "przejść" na Malawi czy zaczynasz "zabawę" od podstaw? W przypadku Malawi warto na początek dobrać obsadę nie atrakcyjną wizualnie a spokojną z charakteru (jeśli można tak powiedzieć).

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    sa lagodne jak delikatnie przerybisz.
    To może pomóc ale niekoniecznie.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

przez wiele lat mialem ryby z Malawi i Tanganiki. cos sie wiec wie w tym temacie. jak cos potrzebujesz to pisz.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

baniak 150 na malawi jest za maly. wszystkie sa lagodne jak delikatnie przerybisz. instynkty terytorialne sa zachwiane i cieszysz sie kolorowymi rybkami...
    no chyba ze chcesz sluchac kolegow ktorzy twierdza ze pyszczak gryzie...
    Za mały? 150x50x50 cm, 375 litrów...

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Pytanie do ciebie, czy masz jakieś doświadczenia w akwarystyce i chcesz "przejść" na Malawi czy zaczynasz "zabawę" od podstaw? W przypadku Malawi warto na początek dobrać obsadę nie atrakcyjną wizualnie a spokojną z charakteru (jeśli można tak powiedzieć).
    Zaczynam, dlatego decyduję się na łagodne gatunki, Ps. saulosi i L. caeruleus. Ewentualnie chciałbym do nich jeszcze coś, myślałem o M. cyaneorhabdos, ale właśnie się doczytałem, że melanochromuski niekoniecznie pasują z pseudotrofeusami.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek "Wisz" Zobacz posta
    Za mały? 150x50x50 cm, 375 litrów...

przepraszam, zrozumialem ze 150 litrow. wspomniany przez Ciebie bedzie bdb.

Domyślnie

NEX 5N i M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    miałem.

Tu już przesadziłeś. Może zaczepiają ale żeby być ugryzionym? Mnie rybki kochały.
    Jasne że przesadziłem zapomniałem uśmiechu dodać
    Ale podszczypywanie dorosłych 15cm rybek nie należy do przyjemności, mnie to zawsze stresowało, dlatego do malawi kupiłem specjalnie dłuższą rurę żeby nie wkładać łapy do zbiornika
    Ta rura to do czyszczenia dna jakby co
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 08-03-2011 o 17:43

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

To się ciesz, że to nie był żaden przedstawiciel Serrasalmus sp.
    NEX 5N i M42

Domyślnie

baniak 150 na malawi jest za maly. wszystkie sa lagodne jak delikatnie przerybisz. instynkty terytorialne sa zachwiane i cieszysz sie kolorowymi rybkami...
    no chyba ze chcesz sluchac kolegow ktorzy twierdza ze pyszczak gryzie...
    Tyle mówi teoria, w praktyce zwykle trafia się wredny egzemplarz, który stara się ustawić cały baniak pod siebie.
    Teraz załóżmy że delikatnie przerybaisz zbiornik małymi rybkami, a co zrobisz jak podrosną?
    Do tego dochodzi częstsze sprzątanie i podmiany wody.

PS. Z tym gryzieniem to był żart, jak widać nie wszyscy złapali. Chodziło mi bardziej o pokazanie poziomu agresji u ryb z tego jeziora

Cytat Zamieszczone przez Witek "Wisz" Zobacz posta
    To się ciesz, że to nie był żaden przedstawiciel Serrasalmus sp.
    Bardzo się cieszę
    Moje ręce zwykle atakowały Pseudotropheus zebra i Pseudotropheus demasoni

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Jarek to Ty miałeś i tak wagę "lekką"
    Ja kiedyś byłem maniak Malawi i był moment że trzy zbiorniki prowadziłem a i w klubie malawi aktywnie działałem, potem fotografia i lotnictwo mnie coraz bardziej wzięło i teraz tylko jeden zbiornik mam tyle że z nonmbuną...
    a co do gryzienia to żart żartem, ale czasem jak ma jakiś skubaniec tarło i jest wnerwiony to bywa ze rękę albo jakis przyrząd do akwa wkładany zaatakuje .....
    kiedyś miałem takie Dimidiochromis copressiceps to był dopiero gatunek z pod znaku killer

Domyślnie

Tyle mówi teoria, w praktyce zwykle trafia się wredny egzemplarz, który stara się ustawić cały baniak pod siebie.
    Teraz załóżmy że delikatnie przerybaisz zbiornik małymi rybkami, a co zrobisz jak podrosną?
    Do tego dochodzi częstsze sprzątanie i podmiany wody.

PS. Z tym gryzieniem to był żart, jak widać nie wszyscy złapali. Chodziło mi bardziej o pokazanie poziomu agresji u ryb z tego jeziora

Bardzo się cieszę
    Moje ręce zwykle atakowały Pseudotropheus zebra i Pseudotropheus demasoni
    no ja mam przerybiony doroslymi i to sporymi... nie zamienilbym pyszczakow na nic innego. one sa ciekawe, ciagle cos sie dzieje a nie nudne jak fotki w dziale krajobraz
    co do podmian wody - to prawda. czysciochy nie sa i lubia swieza wode... ale za to mozna lac prosto z wodociagu i raczej male szanse ze cos im zaszkodzi...
    agresywnosc... wszystkie gatunki w paski sa wredne... tylko ze demasoni jest tak ladny ze mam ich kilka.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów