Tutaj jest wszystko co potrzebne o wspomaganiu AF w Di622 II (bez pierdół w stylu mierzenie kąta rozproszenia) i naświetlaniu na wprost jak i błyskiem odbitym (nawet zdjęcia są).
Szukaj
Tutaj jest wszystko co potrzebne o wspomaganiu AF w Di622 II (bez pierdół w stylu mierzenie kąta rozproszenia) i naświetlaniu na wprost jak i błyskiem odbitym (nawet zdjęcia są).
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
adolfik9501, czytałem to i nie ma tam porównania, o które mi chodzi. Zdjęcie tej dziewczynki jest, o ile dobrze to tłumaczę, wykonane w dwóch wariantach: palnik w górę na +90 (lewe) i palnik w tył (prawe) w celu eliminacji cieni. Po prostu nie chce się wpakować w nieefektywne doświetlanie przy palniku na wprost. Nawet MY TTL tego nie załatwi, bo ustawiając kompensację na palnik poziomy, będzie prześwietlało przy palniku do góry. A jakoś nie widzi mi się ciągłe przestawianie.
Co do wspomagania AF, to nie żartujMoże dla Ciebie to jest "pierdół", a dla mnie nie. Testując wersję MKI w połowie przypadków AF nie trybił, to po kiego mi takie wspomaganie. W Di466 nie ma takiego problemu, bo snop jest bardziej rozproszony i obejmuje bez problemu punkty AF - przy odległości 4-5 nawet skrajne się łapią. I o taką informację mi chodzi, czy w MKII jest to snop skupiony, czy rozproszony. Ot wsio.
W każdym razie dzięki za chęć pomocy.
Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 28-02-2011 o 23:39
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
Sorki nie mogę przeedytować poprzedniego więc w tym poście podam przykład o co mnie biega. Obie fotki wykonane na tych samych ustawieniach z jedyną różnicą: jedynka ma palnik w górę, a 2 w poziomie.
1
http://img34.imageshack.us/i/dsc3471p.jpg/
2
http://img816.imageshack.us/i/dsc3472.jpg/
I moje pytanie sprowadza się do tego, czy w MKII nissina występuje podobny efekt, bo ponoć w MKI tak.
PS. Nie wiem dlaczego, ale fotki nie chcą się pokazywać, więc wklejam również link bezpośredni.
Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 01-03-2011 o 00:39
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
Ło matko, czy trudno samemu dokonać porównania? Wiesz jak zachowuje się MKI a tu masz test MKII więc w czym problem? Wiem, że jedno jest zielone, drugie czerwone i nie potrzebuję konfrontacji między kolorami co by potwierdzić już to co wiem
W posumowaniu jest mowa o rzadkich przypadkach prześwietlania przy jasnym tle i dłuższej ogniskowej, lecz również o "good exposure quality". Generalnie poprawili MKII. Poza tym każda lampa ma jakieś swoje fochy, i każdą trza czasami skorygować. Te droższe na ogół rzadziejZamieszczone przez ad2122
W wersji I źle było ustawione wspomaganie, można było sobie samemu, jak kto się nie bał, dokonać poprawki. W teście zaś piszą:Zamieszczone przez ad2122
"The assist light projects a round dot with vertical pattern and covers the center AF point and, depending on the focal length and subject distance, also helps with the vertical AF sensors, but there is no effective coverage for horizontal AF fields.
In summary, AF assist is effective when used with the center AF sensor and there won’t be a real difference to the SB-600/700/800/900 performance. It’s with the other AF fields where you get a better performance with a speedlight from Nikon."
No jak dla mnie wyłożono kawę na ławę, lecz bez podania odległościŁadnie trzyma centralny, a pozostałe zależnie od odległości i ogniskowej, i tylko pionowe.
Co się zaś tyczy pracy MKII i szkieł bez CPU to dochodzą słuchy o problemach, tak jakby dodatkowe styki blokowały korpus (?) - trochę to dziwne (takie myki czasami były ze starymi lampami zgodnymi z TTL), no ale wychodzi, że tak jest. Pomaga zaklejenie "zbędnych" styków, no ale to upierdliwa prowizorka. Z wyzwalaczami działa OK.
Generalnie DI622 II to inna półka niż M50AF1 tak możliwościami jak i ceną. To oczywista oczywistość. Bezpośrednim konkurentem jest M44AF1. Jak ktoś w końcu ją kupi może się podzieli wrażeniami.
EDIT:
W MKII jest ok, co potwierdza także kilka wpisów na naszym forum, jak i test gdzie nie ma mowy o niedoświetleniu.Zamieszczone przez ad2122
Najlepiej weź korpus, kita i heliosa i obadaj interesujące Cię lampy w sklepie co byś sam sobie wyrobił jako taką opinie.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
I teraz dziękuję za konstruktywną wypowiedź
Problem jednak w tym, że w moim zadupiu nie ma nigdzie na stanie MKII i nie mogę tego przetestować organoleptycznie. Podobnie jak nie ma Metza. Gdybym mógł sam to sprawdzić, to bym "gitary" nie zawracał tu na forum.
No i bym się cieszył z tego powodu bardzo wielce, gdyby ktoś z użytkowników tej lampy tu na forum to potwierdził. Zakładam, że sam to stwierdziłeś i przyjmuję do wiadomości, że wspomaganie AF w MkII działa OK."The assist light projects a round dot with vertical pattern and covers the center AF point and, depending on the focal length and subject distance, also helps with the vertical AF sensors, but there is no effective coverage for horizontal AF fields.
In summary, AF assist is effective when used with the center AF sensor and there won’t be a real difference to the SB-600/700/800/900 performance. It’s with the other AF fields where you get a better performance with a speedlight from Nikon."
Z MkI też w testach niby nie ma problemów![]()
A no w tym jest mały problem, że mnie nie interesuje porównanie MkI z MkII, tylko dwóch trybów pracy MkII - tak jak to pokazałem na ww linkach , czego w tym teście nie maŁo matko, czy trudno samemu dokonać porównania? Wiesz jak zachowuje się MKI a tu masz test MKII więc w czym problem? Wiem, że jedno jest zielone, drugie czerwone i nie potrzebuję konfrontacji między kolorami co by potwierdzić już to co wiem![]()
Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 01-03-2011 o 01:03
Skontaktuj się z nami