Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nissin <-> Metz

Domyślnie Nissin <-> Metz

Zamierzam na dniach zanabyć drogą kupna którąś z wymienionych poniżej lamp. Niestety, nie mogę nigdzie pomacać żadnej z nich w realu (ot przytrafiło się mieszkać w takiej dziurze ), a kilka spraw nie pozwala mi podjąć ostatecznej decyzji. Mam na celowniku:
    - Nissin'a Di622 MkII,
    - Metz'a 44 AF-1 lub Metz'a 50 AF-1.
    Lampa będzie podpinana do D5k i wykorzystywana w celach amatorskiego fotografowania kotleta.

1. Czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić/zaprzeczyć pogłoskom, że w wersji MkII w Nissinie poprawiono naświetlanie z palnikiem na wprost? Sample porównawcze przy ustawieniu na wprost i do góry mile widziane Jak jest ze wspomaganiem AF ww lampy, czy nadal jest to "punktowe" doświetlenie jak w wersji MkI, czy może bardziej rozproszony snop światła, jak przykładowo w Di466? Jak ogólnie jest z powtarzalnością błysku w tej lampie?

2. Wieść gminna niesie, że w wersji 50 AF-1 dodano do Metza fotocelę. Czy ona realizuje dwa tryby wyzwalania lampy tzn. na pierwszy sygnał lub z pominięciem przedbłysków? Jak to wygląda w 44 AF-1?

3. Ile jest stopni regulacji mocy błysku w trybie manualnym Metzie 50 AF-1? W Nissinie jest (chyba) 6, w 44 AF-1 4, ale nie mogę nigdzie znaleźć info o 50 AF-1.

4. Jak wygląda kwestia współpracy Metz'a (oczywiście obu tych modeli) z obiektywami bez procesora i z wyzwalaniem po radio? W nissinie wiem, że mogą (ale nie muszą) wystąpić problemy.

Z góry dziękuję, za konstruktywną pomoc w rozwianiu wszelkich moich wątpliwości.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Proponuję w pierwszej kolejności użyć TEGO i TEGO. 99,9999% odpowiedzi na twoje pytania uzyskasz po kliknięciu na te dwa linki..
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    Proponuję w pierwszej kolejności użyć TEGO i TEGO. 99,9999% odpowiedzi na twoje pytania uzyskasz po kliknięciu na te dwa linki..
    Dziękuję za szczerą chęć pomocy, choć niezbyt przydatnej Strona Metz'a (jak i Nissina) jest mi znana, ale wolałbym praktyczne informację od użytkowników, a nie marketingowy bełkot. Niejednokrotnie bowiem okazuje się , że specyfikacja nieco rozmija się z rzeczywistością (przykład: Nissin i praca z manualami i wyzwalaczami radiowymi). Tematy dotyczące ww lamp przeglądałem i niestety nie znalazłem jednoznacznych informacji, o które mi chodzi - choć całkiem możliwe, że gdzieś mi to umknęło. Dlatego pozwoliłem sobie zadać te pytania na łamach forum.

W międzyczasie jedna kwestia się już wyjaśniła, a mianowicie, że 50 AF-1 ma 8 poziomów mocy błysku.

Na marginesie - ciekawie wyliczasz te procenty, bo ww linki nie są pomocne w sprawie Nissina MKII, a to jest chyba większy niż 0,0001% udział w temacie
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Wszelkie info o tych lampach jest na forum, jak również znaleźć można link do dość sporego testu Di622 II. No ale skoro twierdzisz, że nie nic nie ma to nie wiem, co o tym sądzić... może mi się wydawało, że m.in. ja zabierałem głos w tych sprawach... No ale stary już jestem.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    że gdzieś mi to umknęło
    I to jest właśnie oczywista oczywistość. Na stronie Metza masz WSZYSTKO (i nie jest to bełkot) o lampie 50 AF-1, 44AF-1. O trybie slave, servo, podziale mocy, HSS etc. .. trzeba tylko przeczytać. O nissinie.. adolfik9501 już poinformował. Pomoc to nie wyręczanie...nie możemy zabijać inicjatywy własnej, nie godzi się!

Domyślnie

adolfik9501, w przywoływanym przez Ciebie teście Nissina nie ma informacji o kącie rozproszenia lampki wspomagającej AF. Nie ma tam żadnego podniesienia do wersji MkI, gdzie wspomaganie jest niczym promień wskaźnika laserowego i to jeszcze źle ustawionego, świecącego powyżej środkowego punktu AF. W teście nie ma również (tak mi się wydaje) bezpośredniego porównania doświetlania przy palniku na wprost i uniesionego - o co pytałem. W Di466 jest to kolosalna różnica. O ile przy uniesionym palniku lampa doświetla w miarę prawidłowo, to przy palniku w poziomie jest tragedia. Nie chcę kupić drugiej lampy, która będzie miała ten sam feler, a czytałem opinie, że MKI też tak ma.
    Cytat Zamieszczone przez adolfik9501
    Ma. Zwykłą na pierwszy błysk (według instrukcji), choć katalog twierdzi, że jest też opcja pomijania przedbłysków.
    I to właśnie nazywam marketingowym bełkotem, katalog jedno, a specyfikacja na stronie co innego i jak widać, nie tylko ja nie jestem pewien trybów pracy fotoceli w 50 AF-1 - stąd moje pytanie. Wolę się zapytać, niż wtopić kasę.
    Jak napisałem, nie mam możliwości sprawdzenia w realu, więc pytam praktyków.
    Odnośnie OBIEKTYWNEJ informacji co do poprawności współpracy z wyzwalaczami radiowymi też chyba nie ma co szukać na stronie producenta, a raczej lepiej zapytać użytkowników - prawda. Przykładowo Metz nie chwali się jakoś na swojej stronie beznadziejnie (jak twierdzą niektórzy użytkownicy 48 AF-1 i 50 AF-1) rozwiązanym sposobie wejścia w ustawienia zaawansowane, czyli konieczności przytrzymania dwóch przycisków. Dlaczego więc miałby napisać, że są z tym jakieś problemy. Nissin jakoś o tym nie informuje.

Albert44, nie proszę o "wyręczanie" tylko o wyjaśnienie, a pomoc może również polegać na potwierdzeniu pewnych informacji. Poza tym, nikogo nie zmuszam do odpowiedzi więc jeśli nie chcesz, to nie odpisujesz - proste.

Temat można już zamknąć, decyzja co do zakupu lampy podjęta.
    Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 28-02-2011 o 16:38

Domyślnie

I to właśnie nazywam marketingowym bełkotem, katalog jedno, a specyfikacja na stronie co innego i jak widać, nie tylko ja nie jestem pewien trybów pracy fotoceli w 50 AF-1 - stąd moje pytanie. Przykładowo Metz nie chwali się jakoś na swojej stronie beznadziejnie (jak twierdzą niektórzy użytkownicy 48 AF-1 i 50 AF-1) rozwiązanym sposobie wejścia w ustawienia zaawansowane, czyli konieczności przytrzymania dwóch przycisków.
    Tu http://www.metz.de/en/photo-electron...ata-sheet.html jest wszystko napisane jakie funkcje dostępne są w lampie, sekcja nikon i nie ma żadnych tajemnic. Tu z kolei http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/..._NL_GB_I_E.pdf jest cała guzikologia na tacy i też bez tajemnic...

Domyślnie

Albert44, dzięki, ale tak jak już wcześniej wspomniałem - jest mi to znane. Odnośnie Metz'a wyczytałem wcześniej, że fotocela działa tylko na pierwszy strzał, ale również spotkałem się z opiniami, że jest również opcja pomijania przedbłysków o czym nie ma mowy w specyfikacji - dlatego pytam jak jest w rzeczywistości, a nie w katalogach itp. O poprawności pracy (ale tej rzeczywistej, a nie deklarowanej) na radio i z obiektywami bez procesora, też tam raczej nic nie ma. Może to i są głupie pytania, ale wolę się już drugi raz nie naciąć tak jak w przypadku Di466, którego to ni cholery nie zmusisz do pracy z np. heliosem.
    Metz'a 44 już raczej skreśliłem bo on nie ma zdaje się fceli, a nie chcę bawić się w kombinacje z kostkami.
    Ostatecznie wybiorę się po prostu do stolicy i zmacam 50 AF-1 i MkII nissina własnemi rączkami i zadecyduję. Do tego podejdzie najprawdopodobniej Pixel TR-331 + dodatkowy odbiornik i mam nadzieję, że wszystko zatrybi łącznie z Di466 odpalanym z wyzwalacza.

Domyślnie

Odnośnie Metz'a wyczytałem wcześniej, że fotocela działa tylko na pierwszy strzał, ale również spotkałem się z opiniami, że jest również opcja pomijania przedbłysków o czym nie ma mowy w specyfikacji
    ...

Cytuję za data-sheet dla nikon: • Servo function without preflash • czyli mowa jest!
    "Servo function with preflash" ma wersja Canon i też w data-sheet jest to wykazane....
    Metz 50 nie ma żadnych problemów we współpracy z radyjkami (używam rf602 )
    btw: Obecnie nowa wersja softu do Metza 58 AF-1 dodała funkcję servo i czytając uważnie "co nowego tam jest" też widać różnice pomiędzy wersjami dla poszczególnych systemów...
    Ostatnio edytowane przez Albert44 ; 28-02-2011 o 19:26

Domyślnie

a dokładnie:
    Servo function without preflash •
    Servo function with preflash –
    czyli jeśli dobrze tłumaczę sobie ten text - nie obsługuje przedbłysków. Zbił mnie z tropy jedynie ten przywołany wpis z innego wątku jak i niejasne informacje i z innych źródeł, że jakoby obsługuje pflash. Stąd moje pytanie w tej kwestii.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów