witam
jak zrobic w d70s zdjecia tego samego obiektu w roznych ekspozycjach?
niestety mam niemiecka instrukcje
Szukaj
witam
jak zrobic w d70s zdjecia tego samego obiektu w roznych ekspozycjach?
niestety mam niemiecka instrukcje
D70s + Tamron 17-50mm f/2.8 + Tamron 55-200mm + SB600
Zatem przygotuj się na druzgocącą odpowiedź... masz na obudowie przycisk BKT(poniekąd właśnie skrót od słowa bracketing) potem przekręcasz kółko tylne (domyślnie od czasu migawki), na lcd pojawi się napis BKT, potem w zależności od chęci ustawiasz przednim kółkiem (tym drugiem) ile ma być zdjęć w serii i jaki skok EV. Następnie wciskasz spust migawki. Aparat zacznie robić zdjęcia takie jak chcesz...
A tak na przyszłość włącz opcję szukaj bo takimi postami robi się bałagan... dowiesz się o czym mówię za parę miesięcy jeśli dalej regularnie będziesz odwiedzał NKP.
Poza tym uważam, że temat powinien zostać zamknięty![]()
dzieki wielkie
zapamietam![]()
Instrukcja prawdę Ci powie....Nie masz jej?
Sporo szwedzkiej blachy i trochę szkła...
Przeciez napisal, ze ma ale po niemiecku...
A przy okazji mam pytanie. Da sie pobawic w HDR, ale bez koniecznosci uzycia statywu? Bo wiaodmo, ze w braketingu mozna sobie zrobic np. 3 zdjecia z roznymi poziomami ekspozycji, ale raczej nie uda sie zrobic idealnie takiego samego kadru, robiac z reki... Jest moze jakis myk o ktorym nie wiem? Np. jedno ujecie, ale aparat sam ustawia 3 rozne ekspozycje i zapisuje na karte 3 plikihehehe..
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 24-02-2007 o 16:54
raczej nie, nie slyszalem przynajmniej
natomiast jest mozliwosc zrobienia hdr z jednago zdjecia tyle ze nie daje to zazwyczaj takich efektow co z trzech
a chodzi o to ze np. w ps'ie robisz z jednej fotki 3 o roznych naswietleniach, wywalasz exiffy, i laczysz w hdr
z reki za cholere nie zrobisz nawet 2 identycznych ujec
Da się bez obiektywu. Czasami stawiam aparat klapie bagażnika samachodu, ew. a dachu i dociskam palcem![]()
Jeżeli chcesz stawiać na klapie, to do tego najlepszy jest duży samochód - ja wykorzystuję opla omegę
Ale tak na marginesie to jest pewna opcja - robisz fotkę w NEFie i ponieważ masz w nim nieco więcej informacji obrazu, to wywołujesz sobie takiego NEFika jako np. 3 TIFFy, osiągając pseudo-efekt zrobienia trzech zdjęć. Oczywiście jest to o wiele gorsze, ale na pewno alternatywa.
Pozdro. Z.
u mnie w kulpiksie tez robi jedną fotkę, a zapisuje trzy![]()
Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352
Skontaktuj się z nami