Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: beauty dish

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d3mane Zobacz posta
    quantuum to chinskie? ;d
    A jakie niby? Myślisz że oni te uchwyty, parasolki, softboxy, statywy itp. sami wytwarzają? Na ebay-u jest tego multum, wygląda identycznie, działa identycznie tylko ma innego dystrybutora i nalepkę z nazwą firmy. Świat jest bardzo mały w dzisiejszych czasach

Domyślnie

A wiesz że tam jest sprzęgiełko które to umożliwia? Coś jak grzechotka w kluczach nasadowych.
    he he akurat znam dokładnie te systemy bo ....... , ale ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło bo być może źle zdanie skleciłem jak sie kręci korbką to ja wiem chodzi o kąt pochylenia że jest mały, bo oś uchwytu jest przesunięta do tyłu i statyw przeszkadza pochylając coś do przodu ja osobiście dość często potrzebuje dużego kąta nie wiem jak inni

Domyślnie

Aaaaaa, już czaję.
    Szacun dla Nikona, kanonier:
    5D mkII; EF 70-200 4ISL; EF 85 1.8 USM; EF 50 1.4 USM; EF 24-70 2.8L; Quant 600DP; 580 EXII; Pixel TR-332RX. RAWmachine: X-rite CChP +Lightroom3@iMac24"

Domyślnie

Odświeżę temat bo też się zastanawiam nad kupnem.
    Jak to jest z tym rozmiarem, czy do małego domowego studio wystarczzy 42cm czy lepiej od razu 70cm do lampy max 200Ws zastosowanie portret do pół sylwetki.
    Pytanie jest o tyle istotne że różnica w cenie to 250 lub 450zł...

Domyślnie

Heh, pewnie już kupiłeś, ale borykałem się z podobnym problem, najlepiej byłoby mieć ten najmniejszy i największy, słoneczko zazwyczaj stoi blisko modela, mały nie nadaje się do oświetlenia całej sylwetki, z kolei duzym /70 cm/ ciężko będzie zrobić beauty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    zamowilem sobie dwa mocowania jedno jakies chinskie (gdzies w watku strobingowym bylo podlinkowane)
    cos takiego http://allegro.pl/item1164952822_qua...stemowych.html
    tylko nie z allegro, a drugie interfit xs (tez latwo znajdziesz)
    obydwa chcialem wyprobowac i wybrac takie ktore mi bardziej bedzie odpowiadalo
    wszystko od jednego sprzedawcy z UK
    Mam ten z aledrogo. Trochę go przerobiłem i błyskograt jest w takiej pozycji jak w interfit xs. IHMO lepsze rozwiązanie. Palnik głebiej wchodzi w softbox i problem z opuszczaniem w dół softa też się rozwiązał.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Ok fajnie poczytać wasze spostrzeżenia na temat uchwytu ale może ktoś napisać czy warto kupić słoneczko w rozmiarze 42 cm?
    Da się tym coś sensownego oświetlić? Do jakich zastosowań można użyć słońca tych rozmiarów??
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

Podgrzeje...

W kontekście Beauty Dish DIY

Nie przekonywały mnie proste konstrukcje z uwagi na wątpliwej jakości projekty, a te bardziej zaawansowane proponowane na różnych WWW wymagały większego zainwestowania sił i środków.

Z uwagi na fakt posiadania chińskiej kopii Lightsphere połączyłem go z miską z nierdzewki śr.30 mm.

Zdjęcia podrzuce jak wrócę z wojaży, a teraz skrótowy opis:

- miskę szlifujemy papierem ściernym drobnoziarnistym (ja zrobiłem z musu gramaturą 120, ale myślę, że 200 byłaby najbardziej optymalna). Miska powinna być od wewnątrz matowa. Z zewnątrz kupiłem już pomalowaną na czarno (jak nie, to warto pomalować, aby wykluczyć ewentualne odbicia pochodzące z innych lamp).
    - na denku patrząc od góry odrysowujemy kształt podstawy lightsphere (od strony mocowania lampy),
    - rozcinamy obrys po krósztszych bokach prostokąta (nawiercić punktowo, przeciąć wyżynarką),
    - dokonujemy rozcięcia po środku obrysu wzdłuż dłuższej krawędzi,
    - odginamy powstałe zakładki na zewnątrz miski,
    - od strony wklęsłej miski mocujemy w otworze lightsphere
    - zakrywkę białą wykładamy srebrną, pomiętą folią alu i mocujemy na kopułce modyfikatora

i gotowe czas wykonania 10 min

z uwagi na niewielką masę własną na lampie trzyma się bez problemu
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hargin Zobacz posta
    Podgrzeje...

W kontekście Beauty Dish DIY

Nie przekonywały mnie proste konstrukcje z uwagi na wątpliwej jakości projekty, a te bardziej zaawansowane proponowane na różnych WWW wymagały większego zainwestowania sił i środków.

Z uwagi na fakt posiadania chińskiej kopii Lightsphere połączyłem go z miską z nierdzewki śr.30 mm.

Zdjęcia podrzuce jak wrócę z wojaży, a teraz skrótowy opis:

- miskę szlifujemy papierem ściernym drobnoziarnistym (ja zrobiłem z musu gramaturą 120, ale myślę, że 200 byłaby najbardziej optymalna). Miska powinna być od wewnątrz matowa. Z zewnątrz kupiłem już pomalowaną na czarno (jak nie, to warto pomalować, aby wykluczyć ewentualne odbicia pochodzące z innych lamp).
    - na denku patrząc od góry odrysowujemy kształt podstawy lightsphere (od strony mocowania lampy),
    - rozcinamy obrys po krósztszych bokach prostokąta (nawiercić punktowo, przeciąć wyżynarką),
    - dokonujemy rozcięcia po środku obrysu wzdłuż dłuższej krawędzi,
    - odginamy powstałe zakładki na zewnątrz miski,
    - od strony wklęsłej miski mocujemy w otworze lightsphere
    - zakrywkę białą wykładamy srebrną, pomiętą folią alu i mocujemy na kopułce modyfikatora

i gotowe czas wykonania 10 min

z uwagi na niewielką masę własną na lampie trzyma się bez problemu
    Ja poszukuje dogodnej miski, nie to by codziennie, ale w UK jakos malochodliwy towar. Ciekawe czy sie siostra zdziwi jak poprosze by mi miske przywiozla
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta
    Ok fajnie poczytać wasze spostrzeżenia na temat uchwytu ale może ktoś napisać czy warto kupić słoneczko w rozmiarze 42 cm?
    Da się tym coś sensownego oświetlić? Do jakich zastosowań można użyć słońca tych rozmiarów??
    Pozdrawiam
    wszyscy chwala 70cm i to juz slyszalem nie raz jedyna wada to rozmar

42 jest ok choc sam mysle nad 70cm lecz obowiazkowo plaster miodu.
    Ostatnio jeden uzytkownik chwlalil 40 disha + taki wynalazek ( nie patrz na cene w stanach sa taniej )
    i to moze byc bardzo ciekawe rozwiazanie
    http://www.comparestoreprices.co.uk/...h-softlite.asp

tu moja proba na szybko pod slonce w celach testowych czy sie da zabic slonce choc troche
    42 dish + plaster miodu + full power

http://img225.imageshack.us/img225/6471/img1025t.jpg

Darek

Cytat Zamieszczone przez lukaszm Zobacz posta
    Ja poszukuje dogodnej miski, nie to by codziennie, ale w UK jakos malochodliwy towar. Ciekawe czy sie siostra zdziwi jak poprosze by mi miske przywiozla
    na ebay ceny dishy nie sa az tak powalajace za chinczyki w pl jeszcze taniej za np 70cm choc tylko jeden sklep wysyla za granice i przyjmuje karty kretytowe reszta jakos nie widzi potrzeby otworzenia sie na nowy rynek .
    Tylko prawda jest taka nie kazdy garnek jest taki sam.
    Ostatnio edytowane przez dzygit ; 25-02-2011 o 06:47

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów