jak wszystkomam te uchwyty i wykonanie przyzwoite ale jest jeden minus złej konstrukcji która nie pozwala na swobodne manewrowanie pochyleniem lampy z dodatkiem jak dish czy soft
po za tym miodzio.
Szukaj
jak wszystkomam te uchwyty i wykonanie przyzwoite ale jest jeden minus złej konstrukcji która nie pozwala na swobodne manewrowanie pochyleniem lampy z dodatkiem jak dish czy soft
po za tym miodzio.
Szacun dla Nikona, kanonier:
5D mkII; EF 70-200 4ISL; EF 85 1.8 USM; EF 50 1.4 USM; EF 24-70 2.8L; Quant 600DP; 580 EXII; Pixel TR-332RX. RAWmachine: X-rite CChP +Lightroom3@iMac24"
he heA wiesz że tam jest sprzęgiełko które to umożliwia? Coś jak grzechotka w kluczach nasadowych.akurat znam dokładnie te systemy bo ....... , ale ty chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło bo być może źle zdanie skleciłem
jak sie kręci korbką to ja wiem chodzi o kąt pochylenia że jest mały, bo oś uchwytu jest przesunięta do tyłu i statyw przeszkadza pochylając coś do przodu
ja osobiście dość często potrzebuje dużego kąta nie wiem jak inni
![]()
Aaaaaa, już czaję.
Szacun dla Nikona, kanonier:
5D mkII; EF 70-200 4ISL; EF 85 1.8 USM; EF 50 1.4 USM; EF 24-70 2.8L; Quant 600DP; 580 EXII; Pixel TR-332RX. RAWmachine: X-rite CChP +Lightroom3@iMac24"
Odświeżę temat bo też się zastanawiam nad kupnem.
Jak to jest z tym rozmiarem, czy do małego domowego studio wystarczzy 42cm czy lepiej od razu 70cm do lampy max 200Ws zastosowanie portret do pół sylwetki.
Pytanie jest o tyle istotne że różnica w cenie to 250 lub 450zł...
Heh, pewnie już kupiłeś, ale borykałem się z podobnym problem, najlepiej byłoby mieć ten najmniejszy i największy, słoneczko zazwyczaj stoi blisko modela, mały nie nadaje się do oświetlenia całej sylwetki, z kolei duzym /70 cm/ ciężko będzie zrobić beauty.
Ok fajnie poczytać wasze spostrzeżenia na temat uchwytu ale może ktoś napisać czy warto kupić słoneczko w rozmiarze 42 cm?
Da się tym coś sensownego oświetlić? Do jakich zastosowań można użyć słońca tych rozmiarów??
Pozdrawiam
wszyscy chwala 70cm i to juz slyszalem nie raz jedyna wada to rozmar
42 jest ok choc sam mysle nad 70cm lecz obowiazkowo plaster miodu.
Ostatnio jeden uzytkownik chwlalil 40 disha + taki wynalazek ( nie patrz na cene w stanach sa taniej)
i to moze byc bardzo ciekawe rozwiazanie
http://www.comparestoreprices.co.uk/...h-softlite.asp
tu moja proba na szybko pod slonce w celach testowych czy sie da zabic slonce choc troche
42 dish + plaster miodu + full power
http://img225.imageshack.us/img225/6471/img1025t.jpg
Darek
na ebay ceny dishy nie sa az tak powalajace za chinczyki w pl jeszcze taniej za np 70cm choc tylko jeden sklep wysyla za granice i przyjmuje karty kretytowe reszta jakos nie widzi potrzeby otworzenia sie na nowy rynek .
Tylko prawda jest taka nie kazdy garnek jest taki sam.
Ostatnio edytowane przez dzygit ; 25-02-2011 o 06:47
p.s
tu jest bardzo fajnie pokazane co i jak swieci , trza se tylko policzyc za jeden inch ma 2,54 cm
http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=874480
wiem dlaczego 70cm moze byc problematyczne przy transporcie
http://www.youtube.com/watch?v=gX5olMDURdc
Ostatnio edytowane przez dzygit ; 25-02-2011 o 07:28
Podgrzeje...
W kontekście Beauty Dish DIY
Nie przekonywały mnie proste konstrukcje z uwagi na wątpliwej jakości projekty, a te bardziej zaawansowane proponowane na różnych WWW wymagały większego zainwestowania sił i środków.
Z uwagi na fakt posiadania chińskiej kopii Lightsphere połączyłem go z miską z nierdzewki śr.30 mm.
Zdjęcia podrzuce jak wrócę z wojaży, a teraz skrótowy opis:
- miskę szlifujemy papierem ściernym drobnoziarnistym (ja zrobiłem z musu gramaturą 120, ale myślę, że 200 byłaby najbardziej optymalna). Miska powinna być od wewnątrz matowa. Z zewnątrz kupiłem już pomalowaną na czarno (jak nie, to warto pomalować, aby wykluczyć ewentualne odbicia pochodzące z innych lamp).
- na denku patrząc od góry odrysowujemy kształt podstawy lightsphere (od strony mocowania lampy),
- rozcinamy obrys po krósztszych bokach prostokąta (nawiercić punktowo, przeciąć wyżynarką),
- dokonujemy rozcięcia po środku obrysu wzdłuż dłuższej krawędzi,
- odginamy powstałe zakładki na zewnątrz miski,
- od strony wklęsłej miski mocujemy w otworze lightsphere
- zakrywkę białą wykładamy srebrną, pomiętą folią alu i mocujemy na kopułce modyfikatora
i gotoweczas wykonania 10 min
z uwagi na niewielką masę własną na lampie trzyma się bez problemu
D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka
Skontaktuj się z nami