Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Wścibski admin - mega problem!

Powitać, powitać.

Pewnie zastanawiacie się, którego admina mam na myśli

No oczywiście, że mojego - tego, który czyta mi maile i śledzi każdy ruch w sieci

A tak poważnie: wynajmuję lokal w kompleksie usługowym. Właściciel wykupił dostęp do bardzo szybkiego łącza, które dzieli między tych, którzy zadeklarowali chęć posiadania internetu.
    Łączem zarządza administrator mieszkający po sąsiedzku.
    Żartowałem oczywiście z tą wścibskością ale z zasady mnie mierzi jak sobie pomyślę, że ktoś może czytać moje maile albo znać hasła do kont bankowych, więc grzecznie "zapytowuję":

- co taki admin - ponoć bardzo kumaty - widzi?
    - czy jest jakiś sposób, żeby ukryć przed nim gdzie się chodzi, jakie dane się wpisuje i z kim rozmawia?
    - czy admin może wejść na mój komputer, przeglądać jego zawartość i ją sobie na przykład kopiować/zmieniać?

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi, bo sprawa jest dla mnie bardzo ważna
    Podpis niezgodny z zapisami regulaminu.

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

Jakiś tam ruch może przechwycić - wszystko zależy od tego jak bardzo mu się chce. Jak się zabezpieczyć: na kabelku dochodzącym do Twojego lokalu postawić router z klientem VPN, potem np w domu postawić router z serwerem vpn i zestawić tunel między tymi urządzeniami. Wtedy wszystko co wyjdzie w świat z Twojego kompa w pracy będzie najpierw przechodzić przez Twoje łącze w domu i będzie nie do podsłuchania (a przynajmniej nikt z tego nic nie uzyska).
    Ostatnio edytowane przez andrstac ; 21-02-2011 o 18:50
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregory_21 Zobacz posta
    - co taki admin - ponoć bardzo kumaty - widzi?
    Ruch sieci: gg, strony internetowe, torrenty itp. Czy widzi hasła? Nie, chyba, że się postara.
    - czy jest jakiś sposób, żeby ukryć przed nim gdzie się chodzi, jakie dane się wpisuje i z kim rozmawia?
    Kolega odpowiedział wyżej
    - czy admin może wejść na mój komputer, przeglądać jego zawartość i ją sobie na przykład kopiować/zmieniać
    Jak ma wystarczającą wiedzę to w sumie każdy może to zrobić. To, że jest adminem tylko ciupkę łatwiej jest.

Wydaje mi się, że admin ma ciekawsze rzeczy do roboty, niż patrzenie czy wchodzisz na świerszczyki..
    Ostatnio edytowane przez Szprychu ; 21-02-2011 o 18:49 Powód: ;)
    How much can you know about yourself if you've never been in a fight?

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.

Świerszczyki to tylko wierzchołek góry lodowej
    Pod powierzchnią znajduje się: ściąganie nielegalnych wersji kursów z na przykład Lynda.com, dzięki którym chciałbym podszkolić swój warsztat fotograficzny, "prenumerata" prasy fotograficznej z światowej sławy portalu dla fotografów - amatorów o nazwie rapidshare.com oraz sprawdzanie stanu konta, na które wpływają środki z obrotu ziołem

W każdym razie sprawdzę temat "routera z klientem VPN", choć już na wstępie obawiam się dość pokaźnych kosztów.

A co z zabezpieczeniem kompa? Jest jakiś sprawdzony sposób na zablokowanie dostępu do niego lub przynajmniej na odnotowanie takiego wejścia?
    Ostatnio edytowane przez gregory_21 ; 21-02-2011 o 19:02

Domyślnie

jak Ci kursor myszki bedzie lekko migotal tzn ze siedzi :P taki urok VPN )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrstac Zobacz posta
    Jakiś tam ruch może przechwycić - wszystko zależy od tego jak bardzo mu się chce. Jak się zabezpieczyć: na kabelku dochodzącym do Twojego lokalu postawić router z klientem VPN, potem np w domu postawić router z serwerem vpn i zestawić tunel między tymi urządzeniami. Wtedy wszystko co wyjdzie w świat z Twojego kompa w pracy będzie najpierw przechodzić przez Twoje łącze w domu i będzie nie do podsłuchania (a przynajmniej nikt z tego nic nie uzyska).
    Prosciej - stawiasz w domu serwer SSH i przekierowujesz na routerze przychodzacy port 80 na owy serwer.

W pracy laczysz sie z tym serwerem przez putty, ustawiasz w putty przekierowanie portu 80 i w przegladarce (i kazdym innym programie jaki chcesz) proxy SOCKS5 localhost port 80.

W tym momencie masz caly ruch po porcie 80 masz tunelowany przez SSH, a co za tym idzie szyfrowany. Oczywiscie mozna przekierowac w ten sam sposob inne porty, ja akurat w ten sposob w pracy omijam firewalla.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

wszystko to o czym mówicie ma jedną zasadniczą wadę - nie będzie chodzić szybciej jak upload na łączu w domu - czyli po co mu szybkie łącze w biurze skoro i tak się ogranicza do 1mbps?
    jeśli masz obiekcje kup łącze HSDPA i nie korzystaj z tego, które dostarcza ci admin.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    wszystko to o czym mówicie ma jedną zasadniczą wadę - nie będzie chodzić szybciej jak upload na łączu w domu - czyli po co mu szybkie łącze w biurze skoro i tak się ogranicza do 1mbps?
    ale z tego co zrozumiałem, to to szybkie łącze w pracy jest dzielone na kilku/nastu chętnych. Więc prędkość spadnie i tak.

Domyślnie

Costi... dzięki za kolejną poradę

Mironie: spadnie - nie spadnie, bo łącze nie jest dzielone sztywno tylko ograniczane kiedy łączy się kilka osób. Dynamicznie czy jak to tam się zwie.
    W każdym razie jeżeli prawdą jest twierdzenie siony to jest jeszcze gorzej, bo w domu mam UPLOAD up to 512bps

Domyślnie

syćko co lata po SSLu tego nie zobaczy. A więc twoja poczta, nasze-klasy, banki i hasła do banków są bezpieczne.
    Za to na pewno ma wgląd do historii przeglądanych stron, wykorzystywanych protokołów itp. Jak jest sprytny i wścipski to i owszem może podglądnąć treść nieszyfrowaną czy rozmowy na GG.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów