Tylko, że tak szybko jak go przeniosłeś tak szybko go zamknąłeś... edit - no ale na szczęście chwilowo, bo widzę, że znów można pisać.
No i gdzie do licha podział się mój dopingujący rozmówców post z Majkelem ?![]()
Szukaj
Tylko, że tak szybko jak go przeniosłeś tak szybko go zamknąłeś... edit - no ale na szczęście chwilowo, bo widzę, że znów można pisać.
No i gdzie do licha podział się mój dopingujący rozmówców post z Majkelem ?![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 14-02-2011 o 15:02
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Dzięki za uwzględnienie wnioskuMoże choć przez jakiś czas Tom znajdzie sobie przystań, gdzie będzie mógł straszyć innych katastrofalną wizją posiadania "składaków" i będziemy mogli sobie spokojnie podyskutować o naszych śmieciowych komputerkach
![]()
Jednak spójrzmy prawdzie w oczy - skończy się on nie inaczej niż pamiętny wątek o wyższości Maków nad Pecetami z jego udziałem...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Moim zdaniem "markowe" komputery są idelane dla banków i innych instytucji. Tam koszty nie są najważniejsze i tak zapłaci klient. Wygodny, drogi serwis itp. Kupowanie takiego komputerka do domu jest niezbyt uzasadnione moim zdaniem. "Składak" też może mieć dobre, sprawdzone elementy. Może też być lepiej dopasowany do konkretnych potrzeb. A co do Mac'a to słyszeliście, że Steve Jobs udał się na urlop zdrowotny (kolejny przeszczep po trzustce i wątrobie?). Więc musi kosztować, żeby bossowie koncernów mogli sobie pozwolić na luksusy. Dotyczy to nie tylko tej branży. Takie życie. Marketing skusi, klient zapłaci. Ważne, aby zchować zdrowy rozsądek w szaleństwie shoppingu![]()
Tu dotknąłeś bardzo istotnego zagadnienia, bo właśnie spełnienie tego warunku jest na naszym rynku niezwykle trudne.
Gdyby nie to, problem byłby tylko połowiczny, a mianowicie polegający na odpowiednim zestawieniu części, by maszyna działa najwydajniej i najstabilniej.
Kiedy jednak nie można spełnić żadnego z tych warunków, to składanie komputerów samodzielnie, zawsze będzie obarczone wielką niewiadomą i raz będzie lepiej, raz gorzej, ale nigdy tak, jak rzeczywiście trzeba.
Bardzo istotnym zagadnieniem jest też w tej zabawie i to, że nasz rynek jest traktowany jako jeden z mniej wymagających i dozwalającym poprzez niezwykle liberalne przepisy prawne, na sprzedawanie tu wszelakich odpadów i to bez żadnego ryzyka.
Medice, cura te ipsum.
Nie neguję tego co piszesz, notabene pierwszy raz na temat i rzeczowo, ale ja i pewnie nie tylko ja, jesteśmy wielkimi szczęśliwcami bo możesz w to wierzyć, albo nie, ale zawsze poskładany komputer śmiga jak należy i więcej do szczęścia mi nie jest potrzebne. Do tego jest również bardzo wydajny i stabilny. Taki układ ma wytrzymać maksymalnie 4-5lat bo potem następuje wymiana na nowy wydajniejszy. Nie zdarzyło mi się abym miał jakiekolwiek problemy, także nie widzę osobiście powodu, abym miał kupować firmowe, nawet jeżeli są z lepszych komponentów i działają lepiej, bo to co złoże w zupełności na dzień dzisiejszy wystarcza. Jeżeli zacznę mieć problemy to zapewne zastanowię się nad firmowym.
Być może Twoje doświadczenie jak i Tom01 jest inne, stąd takie zdanie na temat składaków.
Ostatnio edytowane przez Articool ; 15-02-2011 o 14:38
Szanowni spece mam małą zagwostkę co do dysków systemowych. Kupiłem 2 pięcetki F3 samsunga i na nich zrobię PC w/g porad Stiga. 1 na system z programami/instalkami, 2 na obrabiane dane. Zostaną mi jeszcze 2 stare Caviary po 160G. Czy warto na taki 3-ci przenosic tempy i cache pomimo że są wolniejsze? Chciałbym uzyskać przyśpieszenie w CNX2 oraz dodam że raid mnie nie interesuje.
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Chyba nie bardzo. Dyski to dokładnie WD1600 i WD2500 takie same ale - 160G i 250G, a więc różniące się pojemnością.
Płyta to Asus P5G41 i pewnie też na niej nie zrobię Raida.
W sumie to z nowych 2 F3 jestem całkiem zadowolony. Siudemka sprawnie zap.......la całkiem sporo szybciej niż na WD, kopiowanie katalogów TC to przyjemność, otwieranie pr. też. Jeszcze nie katowałem CNX-a, narazie cache na 2 Samku.
Ostatnio edytowane przez pierote ; 26-04-2011 o 11:53
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
Gdyby jeszcze te F3 były cichutkie.. O tym, że mam włączony komputer przypominam sobie kiedy startują z uśpienia![]()
Skontaktuj się z nami