Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Ja mam też 18-105 i jakoś nic nie szura. Nic nie stuka, nie lata.
    Plastykowy bagnet w niczym nie przeszkadza. Ogólnie to uważam te narzekania że to szukanie dziury w całym. Ostre szkło, ze sporą winietą. Trochę za ciemny ale VR daje radę.
    Generalnie w tej cenie to bardzo dobry wybór.
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    tak wszyscy plują na plastikowe bagnety a kto mi napisze komu on się zepsuł i po ilu latach ???, mam znajomych którzy mają 18-55 i zmieniają bardzo często szkła z 55-200 i nic się temu bagnetowi jakoś nie dzieje ......
    A widziałeś kiedyś czarne smugi na bagnecie puszki bo właśnie bagnet obiektywu się ścierał? Jak nie widziałeś to wyprzedzająco napiszę, że ja widziałem i to mi wystarczy - później po przejechaniu paluchem po tym bagnecie miało się czarny palec (mowa o systemie Nikona). Więc może jak ktoś ma jedno szkło (kit) i nie zmienia to ok - ale normalnie to nie chcę więcej tego na oczy widzieć - po za tym taki kawałek metalu kosztował by producenta max 10-20zł i chętnie bym tyle dopłacił do metalowego mocowania
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Ja miałem te smugi jak jeszcze nie miałem 18-105. Tak więc powstały przy używaniu metalowego bagnetu z 18-70, 17-55 czy 35mm.
    Teoria że to od plastykowego bagnetu wzięła w łeb.
    D700/D300s/D50

Domyślnie

To może o innych myślisz bo w przypadku który opisałem po sprzedaży kita nie pojawiła się już ani jedna smuga - a trochę szkieł już w życiu podpiąłem więc może chodzi o trochę co innego
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

18-105 ma zauważalnie wolniejszy AF.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    To może o innych myślisz bo w przypadku który opisałem po sprzedaży kita nie pojawiła się już ani jedna smuga - a trochę szkieł już w życiu podpiąłem więc może chodzi o trochę co innego
    niestety muszę zgodzić się z Kolegą niżej mi też od metalowego powstały takie smugi a b często zmieniam szkła więc tak samo dla plastiku jak dla metalu powstają smugi , ponadto od czasu do czasu chyba czyścimy bagnet
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Oszczędny w słowach Awatar Kondi3012
    Miasto
    moje a w nim...

Domyślnie

Na korzyść 18-70
    -metalowy bagnet(mi w 18-105 złamał sie po pół roku, fakt, troche przez moją głupotę, ale jednak)
    -dużo szybszy AF
    -skala AF(niektórym to nie potrzebne, mi się przydaje)
    -troszkę jaśniejszy
    Na korzyść 18-105
    -zakres
    -stabilizacja

Co do ostrości dla mnie ostrzejszy był 18-70, ale wyżej pisali coś innego więc może kwestia egzemplarzy

W obecnej chwili sam coraz mocniej decyduję się na zakup 17-50 tamrona, ale nawet po jego zakupie, 18-105 zostanie w mojej torbie ze względu na swoją uniwersalność i i jakość względem ceny
    Nikon D90 || MB-D80 || 18-105 VR || 80-200 f/2.8 D ED || SB-900

Domyślnie

Wbrew pozorom Tamron 17-50 ma pewną wadę w stosunku do 18-70, która w pewnych sytuacjach go kompletnie wyłącza z gry. Jest to prędkość autofokusa (przynajmniej tak było w wersji bez silniczka, ale wątpię by to z silnikiem znacząco się zmieniło). Przyznam, że jakość zdjęć z 18-70 jest naprawdę niezła jeżeli mamy zapas światła (lub użytecznych czułości). Możliwość doostrzania i niekręcący się pod palcami pierścień ostrzenia to też zaleta. Większy zoom (prawie) zawsze oznacza większe kompromisy - do 105 przyrost niby niewielki, ale zawsze. Brak stabilizacji doskwiera czasem, ale przy ogniskowej 70 mm (odpowiednik 115 mm) należy użyć czasu 1/120s by nie poruszyć zdjęcia. Zatem do portretów to w sam raz, do ruchomych dzieci to i tak za długo. Natomiast statyczne lub szersze, widokowe kadry na ogniskowych rzędu 35mm czy 18mm miło byłoby wykonywać z VRem - na przykład wieczorem czy w nocy. Wówczas 1/30 sekundy można wydłużyć do 1/4 sekundy - co pozwoli zejść z ISO 3200 do ISO 400. To ogromna różnica w jakości zdjęć. Zatem odpowiedź nie jest tak jednoznaczna jak się wydaje. A 70 mm to jest taką odrobinę za mało do swobodnych zbliżeń osób, które są trochę dalej i nam nie pozują. Więc 18-105 ma swoje zalety i wybór nie jest oczywisty moim zdaniem. Kondi3012 ładnie podsumował zalety i wady. Każdy musi zdecydować sam. Do szybkiej reporterki - chyba zdecydowanie 18-70, do spokojnych zdjęć i gdy nie mamy więcej pieniędzy lub chęci zmieniać szkieł - 18-105.

PS. 18-105 ma więcej wad mechanicznych niż tu wspomniane. Jakość pozostawia trochę do życzenia - na przykład zoomowanie potrafi w środku zakresu chodzić ciężej - może to denerwować lub nie. Znam też przypadek, że szkło wymagało kalibracji, gdyż na średnich dystansach dla pewnych ogniskowych miało ogromny FF (czy BF).
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 14-02-2011 o 16:11

Domyślnie

Oczywiście wady ma niemal każdy obiektyw. Takie czy inne. Pamiętajmy jednak iż rozmowa się toczy o obiektywach poniżej 1000zł za nowe (jeśli za taką kwotę ktoś je kupuje?...)
    Używki od 400 do 550 za 18-70 i 600-700 za 18-105.
    Biorąc pod uwagę ich ceny na pewne wady można przymknąć oko tym bardziej, że lepszej alternatywy w tych pieniążkach nie oferuje żaden chyba inny system czy producent w stylu: Sigma, Tokina, czy Tamron.

Domyślnie

jeden i drugi, to wg. mnie bardzo zbliżone obiektywy, jeżeli chodzi o optykę... co co plastikowego bagnetu, to nie demonizowałbym go, nie jest tak źle...przerobiłem, 18-70,18-200,18-105, i jakoś najbardziej podchodził mi 18-200, potem z racji wykorzystywanych ogniskowych mam to co mam w stopce...
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów