Mam obiektyw 18-70 , jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o ostrość, ale strasznie winietuje, no i czasem brakuje mmMyślę o 18-105 VR, jaka to jest różnica między tymi obiektywami?
ktoś może testował oba?
Dziękuje za pomoc
Szukaj
Mam obiektyw 18-70 , jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o ostrość, ale strasznie winietuje, no i czasem brakuje mmMyślę o 18-105 VR, jaka to jest różnica między tymi obiektywami?
ktoś może testował oba?
Dziękuje za pomoc
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
Czasami jednak warto skorzystać z szukajki!!!;P http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=137672
Jeśli chodzi o winietę, to 18-105 w niczym nie jest lepszy od 18-70.
Moim zdaniem są to bardzo podobne szkła różnią się tylko mm no i róznicą w jasności na odpowiednich ogniskowych
D300|Z 16 f/2,8|N 24-70 f/2.8G|N 180 f/2.8 ED|SB-900
Było tryliard razy niemniej ja obstawiam N18-70ja plastikowego bagnetu nie kupiłbym już nawet jakby był w 14-24 i dzięki temu szkło było o połowę tańsze
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Z tym plastikowym bagnetem to bez przesady.
Jeśli się dba o sprzęt i fotografuje tylko amatorsko to bagnet wytrzyma długo.
Jeden jaśniejszy i krótszy, drugi ciemniejszy i dłuższy + stabilizacja.
Co do ostrości to z moich doświadczeń wychodzi, że 18-105 troszkę ostrzejszy (przy tych samych ustawieniach w body).
Niestety, ale plastikowy bagnet, to nie jedyny objaw tandety w tym obiektywie. Ogolna plastikowosc i szuranie podczas ostrzenia, ktore jest conajmniej tak glosne, jak w przechodzonym 18-70. Nie ma mozliwosci przeostrzania na biezaco (trzeba zaczekac, az aparat skonczy ostrzyc). Typowy kitowiec.
Skontaktuj się z nami