Close

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 214

Domyślnie

Wybierz temat i zrób sobie 3 ekspozycje, każda z innym profilem. A potem porównaj na komputerze. Powinieneś zauważyć różnice...
    Ja bynajmniej kiedy obrabiam rawy, podpinając profile kolejno, różnice zauważam bez większych problemów. Podobnie było też z jpg z puszki, ale oglądane na monitorze komputera.

Domyślnie

a czy ktoś słyszał o programie do edycji tych profili na komputerze?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzdygan Zobacz posta
    Nie przeczytałem wszystkich postów bo strata czasu, czy w ogóle jest sens wgrywania jakiegoś zmodyfikowanego profilu koloru z puszki która miała kompletnie inną matrycę ? myślicie że na zupełnie innym sprzęcie osiągniecie te same parametry dotyczące koloru ? czy ten z Nikona jest tak koszmarnie zły ? swoją drogą fajnie by było mieć profil choć trochę podobny do tego z starszych Olympusów na matrycy Kodaka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buzdygan Zobacz posta
    W ramach ViewNX 2 jest opcja/podprogram Picture Control Utility. Przy jego pomocy możesz modyfikować zapisane w programie profile i zdaje się że też i tworzyć własne.
    Piszę o darmowej przeglądarce, bo NX2 zapewne też ma tę opcję.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anubis Zobacz posta
    Nie przeczytałem wszystkich postów bo strata czasu, czy w ogóle jest sens wgrywania jakiegoś zmodyfikowanego profilu koloru z puszki która miała kompletnie inną matrycę ? myślicie że na zupełnie innym sprzęcie osiągniecie te same parametry dotyczące koloru ? czy ten z Nikona jest tak koszmarnie zły ? swoją drogą fajnie by było mieć profil choć trochę podobny do tego z starszych Olympusów na matrycy Kodaka

Sens jest o tyle, o ile podoba Ci się uzyskiwany efekt lub pomaga zbliżyć się kolorystycznie do czasami specyficznego typu fotografowanych scen. Ja należę do osób, które - szanując i uznając pewne normy i zasady fotograficzne - pozwalam sobie na posiadanie własnego zdania w kwestiach tego co "misie" podoba.
    Hitem dla mnie są oceny zdjęć zaczynające się od sformułowania "balans poleciał, kolory jakieś do ....". A skąd oceniający wie jakie były warunki oświetleniowe, jaki był zamysł autora, etc., etc. ?! Ma się rozumieć pomijam tu sytuację np. "niebieskiego" zdjęcia bo komuś autobalans nie rozpoznał jakiejś jarzeniówki, czy tym podobnej sytuacji.
    Wgraj, zobacz czy Ci pasuje, a jak nie to usuniesz
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Wiecie co ? przesiadłem się z Olympusa na matrycy Kodaka i jakoś te kolory z Nikona mi się nie podobają...
    Ustawiłem właśnie Vivid bo w terenie zdjęcia są bardziej sensowne, może zróbcie jakieś podsumowanie.

Domyślnie

Wiecie co ? przesiadłem się z Olympusa na matrycy Kodaka i jakoś te kolory z Nikona mi się nie podobają...
    Ustawiłem właśnie Vivid bo w terenie zdjęcia są bardziej sensowne, może zróbcie jakieś podsumowanie.
    o kolega widzę wygodniś , co ci przeszkadza w strzeleniu we własnym zakresie fotek?... 5 min roboty i nie będziesz narzekał że auto BW że to że tamto

ja tam jadę na d2x mode2 ,mode3 ,standard i vivid +3 jak mi się coś nie podoba mam rawy :]

*w recenzji d700 na dpreview jest małe porównanie profili wbudowanych może w innych recenzjach też ,ale to musisz sam sprawdzić

http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page14.asp
    Ostatnio edytowane przez darkmajin ; 14-02-2011 o 14:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    o kolega widzę wygodniś , co ci przeszkadza w strzeleniu we własnym zakresie fotek?... 5 min roboty i nie będziesz narzekał że auto BW że to że tamto

ja tam jadę na d2x mode2 ,mode3 ,standard i vivid +3 jak mi się coś nie podoba mam rawy :]

*w recenzji d700 na dpreview jest małe porównanie profili wbudowanych może w innych recenzjach też ,ale to musisz sam sprawdzić

http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page14.asp
    no ale w d90 nie działają.
    Znalazłem takie coś:
    http://translate.google.pl/translate...%26prmd%3Divns

tylko przetestować

Domyślnie

no ale w d90 nie działają.
    Co niby nie działa? Profile barwne? Działają jak najbardziej, co najwyżej nie potrafisz ich wgrać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Co niby nie działa? Profile barwne? Działają jak najbardziej, co najwyżej nie potrafisz ich wgrać
    Potwierdzam, jasne że działa, używam od dawna, wszystko jest ok.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Strona 20 z 22 PierwszyPierwszy ... 101819202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów