Close

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 214

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lomax Zobacz posta
    Potwierdzam, jasne że działa, używam od dawna, wszystko jest ok.
    No bo piszą tutaj i na zagranicznych forach że te profile z d2x nie działają to znaczy nie widać różnicy dla tego ludzie sami przerabiają tak aby uzyskać podobną kolorystykę.
    Ja sam mam d90 od może 3 tygodni wiec jeszcze trudno mi ocenić oryginalne kolorki czy mi pasują czy nie , jedynie zauważyłem że te z matrycy Kodaka były ładniejsze (bardziej naturalne), może ktoś coś poleci bo zdjęcia to ja robię na wakacjach lub okazjach u znajomych, nic z artystyki choć bardzo się staram.
    Dodam w ciągu paru dni trochę fotek w dziale tapetki zobaczycie co miałem na myśli odnośnie kolorów

Domyślnie

Działają, a różnicę widać i to zdecydowanie. A Tobie nie chodzi o naturalne kolory, tylko mocno podkręcone, soczyste i skontrastowane dość wysoko. Gdyby było inaczej - robiłbyś na standard lub na neutral. Jeden lubi ogórki - inny ogrodnika córki.

Domyślnie

witam. znacie jakieś jeszcze ciekawe strony z profilami.?
    Z podanych przez was za dosyć ciekawy uważam B&W ten z najmocniejszym kontrastem. Niezła też jest provia. Reszta jak dla mnie bez szału. Mimo to uważam to za dobre urozmaicenie uzytkowania d90.pozdrawiam.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

dziękuję....
    .

Domyślnie

Właśnie przeglądam w ViewNX2 /Picture Controls - na przykładzie własnych zdjęć i wynikające różnice w podglądzie dla profili wbudowanych w program i wygląda że Vivid jest trochę podobny do Landskape jedynie kontrast jest ciutkę mniejszy co widać szczególnie w pomieszczeniach przy zdjęciach robionych z lampą i chyba ten profil w porównaniu do Vivid jest lepszy chodź nadal zbyt cukierkowy, DX2MODE 1 podobnie jak landskape trochę schładza tonację kolorów wygląda nadal dobrze i ładnie, naturalnie wygląda ludzka skóra, DX2MODE2 albo mi się wydaje albo kolorystyka zdjęcia idzie w kierunku zielonego.., DXMODE3 podobny do VIVID i landskape tylko jak by ciemniejszy.

Jakie są wasze odczucia ?
    Napiszcie w jakich sytuacjach używacie wybranych profili i dla czego

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ja korzystam z tych profili wbudowanych w ACR i bardzo często wykorzystuje dxmode1 w ujęciach krajobrazowych. Faktycznie potwierdzam jego "chłodzącę" właściwości. Pozbywam się nim niekiedy charakterystycznej nikonowskiej żołci, a poza tym w większości przypadków bardzo ładnie koryguje histogram. Innych prawie w ogóle nie używam ponieważ kontrast i saturacje kontroluje suwaczkami również w ACR.
    d-90, 18-105 , 35 f1.8,Sigma 10-20 F4-5.6 HSM, SB-600, lowepro inverse 200, Velbon Sherpa 600R i parę gadżetów

Domyślnie

anubis - po krótkim okresie ekscytacji możliwością zmiany profili w puszce, spreparowałem sobie lekko zmodyfikowany profil Standard i na nim wykonuję 99,8% moich zdjęć. Oczywiście zdjęcia wykonuję w NEF-ach i tym samym pozostawiam sobie możliwość ewentualnej późniejszej ingerencji w WB.
    Nie daj się zwariować profilom ! To że profil nazywa się Pejzaż lub Portret nie oznacza, że są to jedyne właściwe ustawienia dla tego typu zdjęć profile !!! Szukaj swojej "własnej kolorystyki", która Ci się podoba i odpowiada. Osobiście np. nie lubię robić zdjęć "portretowych" dedykowanym profilem, gdyż jak dla mnie zabija on mnóstwo szczegółów. Podobnie jest z profilami Vivid i Pejzaż, które niczym osiedlowe laby starają się nas uraczyć soczystymi kolorami - na tej zasadzie mogę się też odnieść do wielu innych zależności profil-typ zdjęcia. Również demonizowane lub hołubione D2X /zdaje się że mode2/ zastosowałem może z 2x. Spasowały mi akurat idealnie do zdjęć z inscenizacji, gdzie fantastycznie współgrał on z kolorystyką mundurów. Ale zmiany tej dokonałem już na etapie przeglądania i poprawiania zdjęć w domu.
    Nie do końca wyobrażam sobie sytuację, w której przed co którymś zdjęciem kombinuję jaki tu wrzucić profil - a w tym czasie ujęcia nieodwracalnie poszły się paść
    Nie neguję i w pełni rozumiem używanie konkretnego profilu /firmowego lub własnego/ gdy ktoś się specjalizuje w konkretnej tematyce i to jest jego owe 95% zdjęć. Ale dla codziennego pstrykacza mam propozycję - zabawę WB zostawmy sobie na wieczorną zabawę przy PC-ecie.

p.s. powyższe to moje własne podejście do tematu, więc można się z tym zgodzić lub nie zgodzić

Na koniec, historia ponoć prawdziwa a może to tylko anegdotyczna przypowieść.
    Pewnego razu po kilku latach przygotowań, fotograf specjalizujący się w zdjęciach płazów pojechał wreszcie do upragnionej Amazonii. Koniecznie chciał tam "upolować" przepiękną niebieską żabkę. Po udanym foto polowaniu powraca do kraju, oddaje zdjęcia do labu i czeka na duże odbitki. Laborant kilka razy przekładał termin odbioru, aż wreszcie oddając odbitki - po sporej zwłoce- mówi do podróżnika: "... Panie nie wiem jak pan to robił, ale aż 2 dni mi zajęło zanim wreszcie te żaby wyszły mi zielone ..."
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

ja uważam podobnie - jak się robi tylko w nef-ach to lepiej profile mieć w wywoływarce
    N i pare gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik Zobacz posta
    anubis -

Na koniec, historia ponoć prawdziwa a może to tylko anegdotyczna przypowieść.
    Pewnego razu po kilku latach przygotowań, fotograf specjalizujący się w zdjęciach płazów pojechał wreszcie do upragnionej Amazonii. Koniecznie chciał tam "upolować" przepiękną niebieską żabkę. Po udanym foto polowaniu powraca do kraju, oddaje zdjęcia do labu i czeka na duże odbitki. Laborant kilka razy przekładał termin odbioru, aż wreszcie oddając odbitki - po sporej zwłoce- mówi do podróżnika: "... Panie nie wiem jak pan to robił, ale aż 2 dni mi zajęło zanim wreszcie te żaby wyszły mi zielone ..."
    Hah dobre
    FX

Domyślnie

Witam które profile z dostępnych najczęściej macie w swoich puszkach

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów