Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: d90 vs d7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kondi3012 Zobacz posta
    A ja pisałem o 16-85
    Aa, faktycznie.
    Dla mnie 16-85 jest najlepszym uniwersalnym zoomem Nikona.
    Oczywiście nie jest jasne, profesjonalne szkło ale dla kogoś, kto fotografuje głównie na wycieczkach (to ja) jest idealny.
    Znacznie solidniejszy od 28-105 i co najważniejsze, zaczyna się od 24 a nie 27-28 mm.
    W zestawie z D90 jest świetny, ciekawe, jak poradzi sobie z bardziej upakowaną matrycą D7000.
    Jeśli da radę to kiedyś zmienię puszkę a szkło zostanie bo do moich potrzeb jest najlepsze.
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

a ja mialem d7000 kumpla w reku w plenerze i powiem ze nie zamienilbym sie.
    Jakos ergonomia inna. Guzikow mniej.
    A co do 18-105 to na wycieczki jest idealny.
    Uzytkuje go bardzo intensywnie i fajnie jest.
    Na pewno nie maluje jak MF50mm made in japan by hand, ale radzi sobie. A te 105 sie przydaje. Trzeba tylko sie go ciutke nauczyc. Mz.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    a ja mialem d7000 kumpla w reku w plenerze i powiem ze nie zamienilbym sie.
    Jakos ergonomia inna. Guzikow mniej.
    D90:

19 przycisków (w tym spust) i 2 wajchy

D7000:

18 przycisków (w tym spust), 3 wajchy i 1 pokrętło zmiany trybów pracy (seria, pilot, samowyzwalacz...)
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

mam od niedawna D90+18-105 i ostatnio mam od kilku dni D7000+18-105, i powiem, że jeżeli ktoś nie ma nieograniczonych zasobów finansowych, to z czystym sumieniem polecam D90. Naprawdę nie ma co przepłacać za D7000. Oczywiście jest kilka innych czynników/parametrów które mogą przechylić szalę w kierunku D7000, np. robi lepsze filmy, ale wcale nie świetne (pod warunkiem, że komuś zależy na filmach), pewnie robi trochę lepsze zdjęcia, poza tym każdy zna już różnice pomiędzy tymi aparatami. Ja nie widzę w D7000 tak dużego skoku technologicznego który rekompensowałby taką różnicę w cenie.
    Osobiście poszedłem w kierunku zakupu używanego D90, używanego 18-105 i teraz uczę się aparatu. Jak już się nauczę, i zorientuje się jakie szkło najbardziej będzie mi odpowiadać, wtedy za zaoszczędzoną kasę kupię porządny słoik a może i dwa.
    A D7000 może zakupię, za normalną cenę za dwa lata. Chyba, że pojawi się coś jeszcze lepszego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafo24 Zobacz posta
    A D7000 może zakupię, za normalną cenę za dwa lata. Chyba, że pojawi się coś jeszcze lepszego.
    Za dwa lata to pojawi się D8000 i znowu się zacznie gadanie, że za drogi.
    Jak ja zacząłem przymierzać się do D90 to body kosztowało 3500, teraz kupiłem D7000 za podobna cenę i jestem zadowolony, bo aparat jest naprawdę świetny i ma to czego mi brakowało w D90.
    Za dwa lata to D7000 będzie kosztował pewnie tyle co dziś D90, ale czy ciągłe czekanie na coś lepszego lub obniżkę cen ma sens?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wa12 Zobacz posta
    Za dwa lata to pojawi się D8000 i znowu się zacznie gadanie, że za drogi.
    Jak ja zacząłem przymierzać się do D90 to body kosztowało 3500, teraz kupiłem D7000 za podobna cenę i jestem zadowolony, bo aparat jest naprawdę świetny i ma to czego mi brakowało w D90.
    Za dwa lata to D7000 będzie kosztował pewnie tyle co dziś D90, ale czy ciągłe czekanie na coś lepszego lub obniżkę cen ma sens?
    może i nie warto czekać, ale ja stwierdziłem, że nie warto dopłacać do czegoś co mi tak naprawdę nie będzie potrzebne a D90 przecież nie zapomniał robić świetnych zdjęć.
    Pewnie jakbym miał wolnych extra parę tysiączków to nawet bym się nie zastanawiał i brał D7000, to jest oczywiste.

Domyślnie

Ja polecam D90 bo jest zdecydowanie lepszy a d7000 nie jest taki dobry a oprócz tego on dopiero wszedł do sprzedaży i jest drogi wiec nie warto przepłacać. kup D90 !!!
    Nikon D700, D90 i kilka szkieł..

Domyślnie

Mam podobny dylemat co autor wątku i po kilku tygodniach obmyślania co wybrać (a myślałem jeszcze o używanym D300s) skłaniam się ku zakupowi D90 (i to używanego). Pewnie, że fajnie byłoby mieć nowy aparat o fajnych osiągach, dodatkowo próżność łechce to, że niektórzy nazywają go pół-profesjonalnym... Tylko, że ja nie jestem pół-profesjonalistą a zmiany w stosunku do D90, choć na pewno na plus, nie są dla mnie warte tak dużej różnicy w cenie. Także postanowiłem wykonać standardowe posunięcie - włożyć więcej kasy w szkła a body kupić starsze, ale też dobre i sprawdzone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez error95 Zobacz posta
    Ja polecam D90 bo jest zdecydowanie lepszy a d7000 nie jest taki dobry a oprócz tego on dopiero wszedł do sprzedaży i jest drogi wiec nie warto przepłacać. kup D90 !!!
    A w czym D90 jest lepszy od D7000 ?
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    A w czym D90 jest lepszy od D7000 ?
    Po matrycy nie chlapie
    Lepszy to on nie jest ale wyrósł z chorób wieku dziecięcego i wiadomo, czego się po nim spodziewać.

Fatman, narzekasz na to, że Nikon testuje swoje nowe lustrzanki na żywej tkance ich użytkowników ale jesli dobrze pamiętam, zawsze miałeś nowości już w kilka dni po premierze.
    Czy to puszki czy szkiełka.
    Oj chyba lubisz te testy
    pozdrawiam, Wojtek

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów