Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Który?

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Wracam od mamy ze szpitala a tu taki kwiatek :
    Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Sprzedawca sugeruje, żeby dać jednak jeden dysk, że dwóch nie wykorzystamy... i ostatnio padła nazwa:
    Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB
    Temu sprzedawcy dyski służą do sprzedawania po prostu, ale czemu matoł nie chce poprawić wyników sprzedażowych zaiste nie wiem,
    Minimum dwa dyski to zdecydowanie wydajniejsza praca komputera, najlepiej to w ogóle jeden dysk fizyczny to jedna partycja czyli C - to oddzielny dysk, D to oddzielny dysk, E to oddzielny dysk i tak C może być małym szybkim HD jak kogoś stać to nawet 60 GB na SSD będzie super.
    Dwa dyski to prawie idealne rozwiązanie gdzy używamy programów do Zdjeć np LR-a wtedy na dużym dysku robimy bibioteki i program znacznie szybciej znajduje pliki niż gdy partycje C,D,E są zrobione na jednym fizycznym HD. Sam program może na wtedy zainstalować na C. Nie znam NXa ktorego używasz ale założę się, że zasoby też lepeiej mić na oddzielnym dysku., nie mówie tu o dysku backupowym.
    Całkiem idealnie to jak dać 3xHD pod 3 partycje. Ten ostani zestaw jest całkiem OKEJOS tylko kup od razu dwa HD jeden mniejszy np 500GB czy 320 F4 drugi na zasoby większy 1TB F3 będzie taniej deczko. Konfiguruj z sensem komputer przy stawianiu systemu bo to ważna sprawa jest.

ps.
    Barakuda seri 12.0 z linka przy Samsungu F4 czy nawet starszego F3 to epoka kamienna i dawne czasy. Mam to wiem.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Ile tych zdjęć obrabiacie? Przechowujecie je na dysku, czy tylko zlecenie i w kosz?

To, jakie pojemności Wam są potrzebne, Nikt inny nie wie lepiej, jak Wy sami.

Najlepszym rozwiązaniem na chwilę obecną według mnie jest:

Dysk systemowy - spokojnie wystarczy 60GB SSD
    Dysk magazyn - Wedle potrzeb własnych - 500GB, 1TB, 2TB HDD
    Dysk na Backup - Porównywalny do magazynu HDD.

Wtedy masz zapewnione bezpieczeństwo danych w możliwie najlepszy sposób oraz dużo lepszą wydajność.

Ewentualnie jeżeli na chwilę obecną nie masz na SSD to kup 2xHDD. Na tym samym co magazyn zrobisz osobną partycję na system, a z czasem jak uzbierasz, albo poczujesz taką potrzebę dokupisz SSD i będzie full gites. Jeżeli zależy Ci na danych, opcji jednego dysku bym nie brał pod uwagę.

Domyślnie

Dyski HDD - Samsung Sinpoint, fajne szybkie, albo Seagate z końcówka 'AS' w nuemrze modelu ( dyski 'serwerowe' przystosowane do pracy 24h).

Co do Backupów etc.

4xHDD w RAID 10, później dorzucić SSD (albo jeszcze lepiej RevoDrive) na system.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    . Konfiguruj z sensem komputer przy stawianiu systemu bo to ważna sprawa jest.

.
    a to do mnie jest??
    Bo kompletnie nie wiem o czym do mnie rozmawiasz...

Poddaję się. Każdy chwili co innego, a żargon zabija.
    Chwalony przez Ciebie Samsung ludzie krytukują za głośna pracę - pytanie co to jest głośna praca.... podobnie z kingstonem.

Ludzie - żadnych zleceń, żadnych dysków zewnętrznych pod SATA, nawet aparatu foto z prawdziwego zdarzenia nie mam...
    Chyba w innej galaktyce się znalazłam pomyłkowo...
    Choć bezpieczeństwo danych jest ważne - nie moich kilku pstryków ale dokumentów.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 08-02-2011 o 15:25
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

a to do mnie jest??
    Ludzie - żadnych zleceń, żadnych dysków zewnętrznych pod SATA, nawet aparatu z prawdziwego zdarzenia nie mam...
    Chyba w innej galaktyce się znalazłam pomyłkowo...
    Choć bezpieczeństwo danych jest ważne - nie moich kilku pstryków ale dokumentów.
    Ale komputerek się kupuje trochę na zapas, na duży zapas sie nie da na 2-4 lata Ci wystarczy. A może za rok czy dwa kupisz D900 z którego raw będzie ważył 50 GB
    Wszystkie dyski się psują wszystkie hałasują, tak jak nikony też się psuja, a canony podobno nie .
    Dyski Samsunga Serii F3 oraz F4 to najnowocześniejsze HD budżetowe na rynku. osobiście nikogo nie znam aby sie popsuł. W moim kompie 3 sztuki, u syna 3 sztuki, glośne są tylko przy starcie. Miałem rożne HD bo co kilka miesięcy dokupuję jeden Samsungi są najcichsze pod warunkiem, że są sprawne. najcichsze i mają najwyższe transfery, a dysk to najwęższe gardło nowoczesnego komputera, dlatego trza kupować najszybszy na jaki nas stać. Wspominał już o tym Tom. Nie kupuj Barakudy projektowanej 5 lat temu ! ani WD zielony czy czarnych seri bo to muły przy samsungach, a psują się też. Gadu gadu , apewnie ze sklepu i tak wyjdziesz z tym co chciał sprzedawca
    Postawimy system przy pomocy forum nie bój się

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Nie kupuj Barakudy projektowanej 5 lat temu !
    Czyli seria 7200.9 odpada jak rozumiem ... a co sądzisz o 7200.12?

Swoją drogą kiedy wreszcie pojawią się jedno-talerzowe dyski o pojemności 640GB (lub więcej) ? Było o tym głośno w tamtym roku, a nadal trzeba jechać na tych 500 GB mułach.

Domyślnie

ja pisałam o 7200.12...., którą jak rozumiem robin zdyskwalifikował na starcie...
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

ja pisałam o 7200.12...., którą jak rozumiem robin zdyskwalifikował na starcie...
    ... ależ nie ... robin przecież pisał by nie kupować tylko barracudy projektowanej 5 lat temu

Zbanowany
    Miasto

Domyślnie

Jm kup ten komputer ze swojego zestawu ostatniego i się nie męcz . Na pewno Ci wystarczy tylko szarpnij się na dwa HD od razu Mały samsung F4 320 GB na system (coś jeszcze na nim umieścisz aby GB się na darmo nie kręciły w obudowie ) Taki dysk to koszt rzędu 150 zł i będziesz mieć komputer zrobiony prawie najlepiej jak się da w tym budżecie. Powodzenia

barakudy serii 12 nie kupuj, pełno jeszcze tego zalega po portach to wciskają gdzie się da
    tej nie kupuj
    http://allegro.pl/dysk-twardy-1tb-sa...442159332.html
    oraz tej
    http://allegro.pl/seagate-500gb-sata...438706086.html
    moim zdaniem według mnie bo to starocie są
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-02-2011 o 15:55

Domyślnie

Macie dość? Ja tym bardziej...

http://proline.pl/?id=konfigurator&0...6:MS+GFC-00612

+ wiatrak do obudowy
    + czytnik kart pamięci

Takie coś skleiliśmy i mam nadzieję, że już nikt nam tego nie zburzy, a jak nie będzie działać jak trzeba, to już wiem czyja to będzie wina...

Rozumiem, że ten mniejszy dysk to tradycyjnie dysk C, a ten większy podzielony ma być na D, E, F?
    Mój niekomercyjny link

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów