Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Który?

Domyślnie

RAMu oczywiście 4GB - ten konfigurator po prostu przy zapisywaniu wszystko daje po 1 sztuce.
    Ciagle się zastanawiamy cz nie dać od razu 8GB, ale wszyscy wypowiadający się twierdzą, że 4 wystarczą aż nadto...
    Nie możemy czekać - pudło musi być kupione ...na dniach.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Jeżeli tak to musicie być świadomi że płyta pod Intela jest wadliwa. Będzie możliwość wymiany na nową poprawioną, ale dopiero kiedy takie się ukażą, czyli kwiecień/maj. Poza tym lepiej brać Pamięć Ram w Dualu czyli zestaw dwóch kości jako jeden artykuł (Myślę, że jasno się wyraziłem)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Jeżeli tak to musicie być świadomi że płyta pod Intela jest wadliwa. Będzie możliwość wymiany na nową poprawioną, ale dopiero kiedy takie się ukażą, czyli kwiecień/maj. Poza tym lepiej brać Pamięć Ram w Dualu czyli zestaw dwóch kości jako jeden artykuł (Myślę, że jasno się wyraziłem)
    raczej weźmiemy phenoma...

RAM w dualu... możesz rzucic linkiem z tego sklepu? Proline?
    Mój niekomercyjny link

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Taki zestaw nadaje się do czegoś? Jest kompletny czy coś brakuje?
    Brakuje czytnika kart, ale w konfiguratorze go nie ma...

http://proline.pl/?id=konfigurator&0...5:TEST+VISTA64

lub z procesorem intela:
    http://proline.pl/?id=konfigurator&0...5:TEST+VISTA64

PS jeszcze chwila, a faktycznie zakasamy rękawy i sami złożymy to pudło)
    Bardzo bardzo bym odradzal zakup dzisiejszych zasilaczy Chifteka, ze były dobre to już historia jak produkowała je dla nich firma DELTA. teraz to są psujące sie klamoty jak noname, poza tym są głosne, mają niską sprawność wiec po i kieszeni bije przy rachunkach za prąd, a już tak na marginesie ten co wybrano jest przewatowany do tego zestawu. Nie wspominając , że w rzeczywiśtości mają niską wydajność prądową na 12V linniach gdzie w dzisiejszych płytach głównych jest to linia najmocniej obciążana, a chifteki mają dużą wydajność na linni 5V czyli pod mocno wczorajsze płyty główne, ale producent olewa i dalej lepiej te niby dobre zasilacze. Sprzedawcy mają na nich duży narzut wiec wtykają klientom te badziewie dzisiejsze.Lepiej kupić ten
    be quiet Pure Power L7-430W
    http://www.proline.pl/?p=BQT+L7+430W
    No i generalnie stawiał bym na intela z płytą główną z zewnętrznym złączem E-SATA przydatnym fotografowi, oraz z kontrolerami RAID na płycie. 4 G RAM wystarczy, ale zapas w gniazdach trza mieć. Ram oczywiscie w dualu , a system operacyjny 64 bitowy i wszystko będzie chodzić co Ci potrzebne.

ps.
    na przestrzeni 2 lat naprawiałem 3 chifteki jak by co
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-02-2011 o 12:09

Domyślnie

Pytanie o dysk twardy - większośc osób tutaj poleca założenie dwóch dysków - jeden na
    pliki systemowe, drugi na magazyn (o ile dobrze rozumiem).
    Co w praktyce daje posiadanie tych dwóch dysków??? Wiadomo jest więcej pamięci, ale co jeszcze?

Pytanie drugie - jakie to mają być dyski..., żeby nie było żadnego "ale" zarówno o kingstonie jak i o samsungu czytam rozbieżne opinie - jedni chwalą a inni krytykuja... za chrobotanie i hałas... komu wierzyć?
    Są jakies dyski zupełnie niekontrowersyjne??

Sprzedawca sugeruje, żeby dać jednak jeden dysk, że dwóch nie wykorzystamy... i ostatnio padła nazwa:
    Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB

Czy ewentualnie...jeśli teraz włoży się jeden dysk twardy, to czy po jakimś czasie można włożyc drugi i... korzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego rozwiązania?

Coś o tym dysku wiadomo???

Na koniec - proponuje także zamiast http://www.proline.pl/?p=ASUS+M4A89GTD+PRO - tę samą płytę ale na USB3.0 - nieco droższą, niestety...
    Co w praktyce da nam USB 3.0 - szybszy przesył??

po kolejnych przeróbkach zestaw wygląda tak:
    http://proline.pl/?id=konfigurator&0...6:MS+GFC-00612

do tego czytnik kart pamięci i jakiś dodatkowy wentylator.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 08-02-2011 o 13:28
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Pytanie o dysk twardy - większośc osób tutaj poleca założenie dwóch dysków - jeden na
    pliki systemowe, drugi na magazyn (o ile dobrze rozumiem).
    Co w praktyce daje posiadanie tych dwóch dysków??? Wiadomo jest więcej pamięci, ale co jeszcze?
    w praktyce jest szybciej. no i jest wiecej miejsca
    takie dyski to urzadzenia mechaniczne. obrazujac - 'w srodku sa male plyty gramofonowe a po nich chodza ramiona gramofonu odczytujac dane. im wiecej danych (ktore zazwyczaj rozrzucone sa w roznych miejscach plyty a nie zapisane ciurkiem) tym wiecej sie to ramie musi nalatac i tym wiecej czasu to zajmuje'.
    jesli te operacje troche odczytu/zapisu rozdzielimy na wiecej dyskow to po prostu dzieje sie to szybciej
    dyski mozna dokladac pozniej.

mam taka baracude 1tb - jest ok. jest troszke wolniejsza od samsunga 1tb f3 , ale mnie nie wkurza dziwnymi dzwiekami. ogolnie wybor dysku nie jest aktualnie prosty - kazdy ma plusy i minusy.

usb 3.0 bedzie mialo sens jesli bedziesz miec urzadzenia obslugujace ten standard. z drugiej strony to komp na dluzej - dzis sie nie ma takiego pendrive'a , ale za pol roku kto wie. co daje? - tak, szybszy przesyl
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    usb 3.0 bedzie mialo sens jesli bedziesz miec urzadzenia obslugujace ten standard. z drugiej strony to komp na dluzej - dzis sie nie ma takiego pendrive'a , ale za pol roku kto wie. co daje? - tak, szybszy przesyl
    Rozumiem, że USB 3.0 obsłuży USB2.0 a w drugą strone już nie?
    Jakie urządzenia pod USB 3.0 mogę mieć - teraz, za rok? Pendrive? Drukarka? dysk zewnętrzny?
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Pytanie drugie - jakie to mają być dyski..
    Biorąc pod uwagę, że dysk jest w komputerze najwęższym gardłem, odpowiedź nasuwa się sama: Mają być jak najszybsze. Komputer jest tak szybki jak jego najwolniejszy blok. Przy prędkościach współczesnych komputerów przyśpieszenie uzyskuje się nie przez zwiększanie gigabajtów i gigaherców a właśnie przez zastosowanie szybszego podsystemu dyskowego. Piszę "podsystemu", ponieważ często nie stosuje się pojedynczych dysków a ich różne układy mające na celu zwiększenie prędkości zapisu i odczytu.

Najszybsze obecnie dostępne są dyski "krzemowe" SSD. W odróżnieniu od mechanicznych HDD mogą być wielokrotnie szybsze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-02-2011 o 14:14
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Najszybsze obecnie dostępne są dyski "krzemowe" SSD. W odróżnieniu od mechanicznych HDD mogą być wielokrotnie szybsze.
    Po kilku dniach czytania, analizowania i szukania... wiem, że masz rację
    Tyle, że nijak się ta racja ma do mojego założonego budżetu - póki co SSD są dużo droższe od tradycyjnych HDD, a poza tym oferują skromne pojemności (przy bardzo wysokiej cenie).
    Mój niekomercyjny link

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów