Poniewaz otrzymalem NEF-y od kolegi tomek67 pozwole sobie na male podsumowanie. Najpierw krotki wstep. Poprosilem o te NEF-y poniewaz kolega tomek67 w wielu swoich wypowiedziach podkreslal podobno miazdzaca wyzszosc Sigmy 50 nad Nikkorem 50G. Jednakze rownie czesto pisal, ze egzemplarze Nikkora, ktore posiadal mialy z jego puszkami problemy FF/BF. Dlatego zwrocilem uwage na brak konsekwencji w jego ostatniej wypowiedzi, jakoby przewaga Sigmy nie moze byc spowodowana gorszym egzemplarzem Nikkora (zaznaczony fragment), wiec jak to na prawde jest? A teraz do rzeczy, na podstawie materialu, ktory dostalem: Kolego tomek67, jesli w ten sposob sprawdzasz wlasciwosci optyczne obiektywow, to daruj sobie drogie stalki, kup kita i bedzie duzo lepiejNEF-y przedstawiaja bowiem zdjecia samochodow stojacych na parkingu, z odleglosci ok. 50-70 metrow, wykonane sa z okna i przy paskudnej pogodzie. Zarowno Sigma jak i Nikkor zmasakrowal biala maske samochodu poteznymi aberracjami (!). Pytam, co Ty chciales oceniac? Zdjecie z Nikkora dodatkowo faktycznie jest nie do konca z AF-em trafione. Zapewniam Cie, ze dobrze trafiajacy Nikkor nie jest mniej ostry od Sigmy. Na przyszlosc, proponuje wstrzymac sie z takimi tezami, chyba, ze umiesz je udowodnic. Dla wszystkich, ktorzy nienawidza moich wypowiedzi o Nikkorze 50G: ja nie uwazam, ze jest to najlepszy obiektyw na swiecie, nie narzucam innym mojego zdania, ale niech mnie ktos w koncu przekona, ze jest to tak duzo gorszy od Sigmy 50. Przepraszam za OT.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami