Szukaj
Pokaż mi aparat, który ma takie możliwości jak SU800. Korpusy sterują maksymalnie dwoma grupami. SB700 również, ale na stałe przypisuje do obu grup tryb pracy. Pozostaje SB900, lecz ta jednak błyska, "nawet jak nie błyska", a filtra SG-3IR nie założysz.
Porównujesz dwa zupełnie różne obiektywy o tej samej ogniskowej.Zamieszczone przez adrian9627
Porównujesz dwa zupełnie różne obiektywy o tej samej ogniskowej, z tego jeden posiada VR.Zamieszczone przez adrian9627
A co do reszty to już się wypaliłem i nie będę komentował...
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Jaki slang? Tu nie blokowisko, a my zdaje się, że piszemy w języku polskim.
SU-800 to jest dużo więcej niż to wbudowane
50/1.8 różni się też dziurą. Porównuj w tym wypadku do 50/1.4 AF-D, który jest 200-300zł tańszy, a to nie zabija.
Porównywanie 70-300AF z 70-300VR w ogóle mija się z celem. Możesz też kupić Sigme 70-300 z motorkiem za 700zł.
Podsumowując. Jeśli wezmę 50/1.4 na śrubokręt (czego nie zrobiłbym skoro tylko lekko droższy jest z motorkiem) to dochodzimy do punktu gdzie dopłacasz tą kasę do lepszego body tylko po to, żeby mieć 50mm na śrubokręt
Ja z 2500zł zszedłem do 600zł różnicy
Najtańsze D5k z 18-105 widziałem w necie za 2600zł.
Najtańsze D90 z 18-105 za 3100zł.
Różnica w kasie się kurczy diametralnie. A jeśli naprawdę potrzebujesz CLSa, to po prostu nie będziesz marudził tylko weźmiesz D90, albo D5k i SU-800 lub 2 sabiny.
Patrząc po Twoim rozumowaniu to można wziąć D5k i szkła, które są co prawda droższe, ale dużo lepsze lub można wziąć D90, i szkła które są klasę gorsze od odpowiedników z silnikiem (w wypadku 50, mówię o 50/1.. Chyba lepiej mieć lepsze obiektywy, niż lepszą puszkę.
Ale moje widzenie jest wypaczone. Bo jak nie chce mi się brać swojego złomu, to biorę na ramię fajnego, lekkiego D5k i mogę robić ładne zdjęcia w dalszym ciągu. Jak dla mnie D5k to świetny sprzęt, za niewielkie pieniądze.
Ostatnio edytowane przez velaskez ; 06-02-2011 o 02:09
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Tak dokładne wytłumaczenie tematu powinno wystarczyć do zrozumienia zagadnienia nawet dla osoby zaczynającej przygodę z foto. Jeżeli po tych opisach adrian9627 nadal nie pojmie tematu to mam obawy czy w ogóle wie o czym pisze
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
Doskonale wiem o czym pisze , wymienilem dwa obiektywy ktore posiadam i napisalem ,ze przeciez na dwoch szklach niepoprzestane...
Jak widac nieczytacie do konca ze zrozumieniem.
Su-800 daje wieksze mozliwosci ale mowicie o sytuacji w ktorej steruje wiecej niz jedna lampa a przeciez nic niepisalem ze mam zamiar kupic kolejne...
Wiem ze szkla ktore posiadam maja lepsza opty ostrosc i wgl ale gdy zaczyna sie zabawe z fotografia niewymaga sie super jakosci tylko sprzetu do nauki a z czasem jak sie spodoba to brniesz dalej w tym co robisz....
Piszecie ze D5000 z 18-105 to koszt 2600 zl , a niewiecie jakie ceny byly 1,5 roku temu....ja kupilem go z tym szklem za 3100 zl
po wejsciu modeli D3000 i D3100 moj D5000 cena dramatycznie spadla.
A tak nawiasem mowiac wielka roznica miedzy 1.4 a 1.8 ....jestem wrecz przekonany ze nie zobaczylbys roznicy na tych przyslonach.
Takze dalej sadze ze kupno tego modelu wiaze sie duzymi kosztami.
bez komentarza
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
D90 | MB-D80 | N50/1,8 | N18-105VR | N70-300VR | H58/2,0 | Metz 58 AF2 .
No, ale dalej nie rozumiem dlaczego teraz płaczesz nad rozlanym mlekiem. Skoro Ci nie pasuje Twoje D5000 to go sprzedaj i kup coś innego
Znam wiele osób, które kupują lustrzankę, bo to jest po prostu trendy. No nie wypada nie mieć. Kupują, mają z kitowym obiektywem. Robią sobie zdjęcia. Są szczęśliwi. Nie wiem, dlaczego większość z nas zakłada, że każdy chce mieć docelowo D3 + 14-24+24-70+70-200
Według mnie te wysokie koszty gdy masz D5000 to tylko mit. Nikon i tak ewidentnie dąży do tego co zrobił Canon, tylko dużo delikatniej.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Skontaktuj się z nami