Close

Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 193

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    wymienne magazynki to wydaje mi się często akurat atut stricte dyskusyjny
    To zależy jak na to patrzeć... Mi rzadko się zdarza wymieniać magazynek ze względu na rodzaj filmu, bo i tak robię jednym rodzajem filmu B&W. Jednak przydatność magazynku polega na tym, że czasami trzeba coś sprawdzić, podpiąć jakiś obiektyw, popstrykać, żeby zobaczyć czy np lampy synchronizują itd... Wtedy wyciągasz magazynek i działasz a nie musisz czekać na skończenie filmu. Chociaż ja sądzę, że jak hasselblada kupi ktoś z większą ilością czasu niż ja, to z pewnością pójdzie na spacer z filmem B&W i ze slajdem, więc możliwość natychmiastowej wymiany będzie bezcenna. No bo po co dźwigać dwa korpusy.

Domyślnie

No i dochodzi jeszcze możliwość przypięcia polaroida lub (apage!!!) ścianki cyfrowej.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

dlatego też mówię że na pewno wiele osób sobie go chwali - ale z drugiej strony nie ma chyba rzeczy z której by korzystali wszyscy i za niezbędną uznawali

conik
    Gość

Domyślnie

a ja nie generalizowalbym na temat broniki
    to bardzo fajne i solidne sprzety....przerabialem chyba wszystkie modele nie liczac s2
    a kompletyny system z trzema szklami i dwoma magazynkami w standardzie SQ to koszt ok 2500zl (wlasnie dyskutuje z pewnym angolem na temat zakupu takiegfo zestawu: sqai, 50, 80, 150, i dwa magazynki)
    Ale nie bede na razie krakal bo za godzine konczy mi sie aukcja innego ciekawego sprzetu

Domyślnie

<... słychać tylko szelest setek klawiatur w kraju, bo wszyscy szukają tego co Conik wypatrzył na aukcji ...>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    ...Zaciśnij zęby i kup Hassela Jest tańszy niż kiedykolwiek.
    Tu bym dyskutował - jestem akurat w miarę na bieżąco. Najtaniej było w zeszłym roku - ze wskazaniem na pierwszą połowę. Teraz ceny coś się podnoszą.

conik
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    <... słychać tylko szelest setek klawiatur w kraju, bo wszyscy szukają tego co Conik wypatrzył na aukcji ...>

dupa tam jakis portoryk pewnie mnie przebil na 12$

Domyślnie

Spoko, jak nie teraz to za tydzień. Co ci pisane to cię*nie minie
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    Tu bym dyskutował - jestem akurat w miarę na bieżąco. Najtaniej było w zeszłym roku - ze wskazaniem na pierwszą połowę. Teraz ceny coś się podnoszą.
    Miałem na myśli taniej niż 20 lat temu, kiedy trzeba było po kilka razy sprawdzać ile zer jest w cenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Obecnego Contaxa juz nie ma, a 645 byl opracowany przez Zeissa i produkowany w Japonii,nie wiem jak seria N czy cyfrowe ale te starsze napewno.
    Jako emerytowany fan Contaxa powiem: a to ciekawostka. Yashica kupiła prawa do marki Contax gdzieś w latach 70-tych (od ładnych paru lat nierobionego w rodzimych Nieczech) i od samego początku te japońskie Contaxy były projektowane i produkowane w kraju kwitnącej wiśni, Zeiss zaprojektował do nich bagnet i na początku jeszcze produkował sam wszystkie szkła firmowane CZ. Przejęcie przez Kyocerę Yashiki w latach 80-tych niewiele tu zmieniło.
    Od wprowadzenia automatyki przesłony, nowe szkła w wersji MM były już robione w Japonii, niby na liniach zaprojektowanych i nadzorowanych przez Zeissa, legendy głośiły że nawet z bloków szkła, które przypłynęły z Niemiec. Choć byli i tacy, co widzieli różnice w jakości optycznej pomiędzy AE Made in West Germany, a MM Made in Japan (osobiście porównywałem Planary 50/1.4 i na slajdach nie widziałem żadnych). Nie pamiętam już czy nie było jeszcze okresu przejściowe z bądź to dżapskimi AE, bądź germańskimi MM, ale mniejsza z tym.
    Wyjątki to szkła specjalne, jak Mirrotary, ApoTessary, ApoSonnar, PC-Distagon, jubileuszowe 55 i 85/1.2 itp. one były dalej robione w Niemczech.
    Tak samo bagnet N (o wiele lat spóźniony) był zaprojketowany wspólnie z Zeissem, oni też zaprojektowali szkła (i zoomy wyszły im słabo), ale wszystkie body, elektronika itp. były projektowane i produkowane przez Kyocerę, obiektywy też produkowała Kyocera.
    Podobnie jak w małym obrazku, bodaj wszystkie obiektywy do Contaxa 645 były robione w Japonii (nie jestem tylko pewien jak Tele-ApoTessar).
    Nigdy w żadnych materiałach nie spotkałem się z informacją, jakoby Zeiss miał coś wspólnego z body 645 (a niby skąd miałby mieć know-how?), więc chętnie poznam wiarygodne źródło takich informacji.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 01-02-2011 o 18:32
    I'm one of those bad things that happen to good people

Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów