Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Witam grupowiczów (to mój pierwszy post)

Moim zdanie, biorąc pod uwagę zainteresowania setth to po zakupie D700 + 24-70 następny powinien być szeroki kąt. Patrząc na ceny to chyba jedynym, rozsądnym wyjściem jest Nikkor AF-S 16-35mm f/4G ED VR. Nie jest on tani ale pasuje do zestwu. W zasadzie to sam zastanawiam się nad jego nabyciem.
    D700 + szkiełka + światło (najlepiej zastane)

Domyślnie

Nikkor AF-S 16-35mm f/4G ED VR wydaje sie dobry 24-70 będę mógł zabiec na riba do zdjęć w "biegu" jako 3 będzie tele 70-200 do zdjęć z brzegu w przyboju

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez setth Zobacz posta
    będę mógł zabiec na riba do zdjęć w "biegu"
    Co to znaczy?

Domyślnie

zdarza mi sie zabierać aparat ma riba - rodzaj szybkiej lodzi i robić zdjęcia przy prędkości 30 -40 węzłów
    to akurat jest zrobione na wyjściu z portu na sar 1500 "Huragan"
    Ostatnio edytowane przez setth ; 31-01-2011 o 14:59

Domyślnie

wszystko zależy od tego co kto i jak lubi focić ostatnio będąc na targach (reporterka modelki na wybiegu ) to powiem że strasznie brakowało mi czegoś więcej niż 70mm mimo że stałem przy samym wybiegu to zdecydowana większość zdjęć to było na max zoomie
    W kościele też co kto lubi ja np wolę dalej stać robiąc zdjęcia są tego niewątpliwe plusy, osoby zachowują się bardziej naturalnie niż jak im pod nos podjeżdzasz a i imo łatwiej złapać wtedy fajne zupełnie ulotne momenty dlatego ja bym np zdecydowanie wolał 70-200 niż 14-24 a do szerokiego kąta to można tanio ciamcianga 14 2.8

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

zdarza mi sie zabierać aparat ma riba - rodzaj szybkiej lodzi i robić zdjęcia przy prędkości 30 -40 węzłów
    Dzieki za wyjasnienie. Wiadomo, ze zestaw "krolewski" zoomow u Nikona (14-24 24-70 70-200), to zawsze dobre rozwiazanie, ale.. no wlasnie sa pewne "ale", WAGA i CENA. Niewatpliwie najbardziej uniwersalnym narzedziem do reporterki slubnej jest 24-70, mozna nim zrobic caly slub. Na FX, 24 to juz bardzo szeroko i do ludzi moim zdaniem wystarcza. W plener mozna poszukac uzywanego Nikora AF 180/2.8 - obrazek miodny a waga, rozmiary i cena dla ludzi Faktycznie ostatnio duzo slubniakow robionych jest "ryba", polecam Sigme 15/2.8 lub Nikkora 16/2.8, rybe mozna tez prostowac, a to daje baaaardzo szeroki kat. Do tego zakupilbym Nikkora 50/1.4 G, lub Sigme 50/1.4 w razie "awarii" swiatla. No i oczywiscie jakas SB lub Metza.

Domyślnie

właśnie zastanawiam się nad
    Nikon SB-900 lub 700 liczę ze ogólnie przy zakupie sprzętu za 15 k dostane jakiś rabat :P
    Ostatnio edytowane przez setth ; 31-01-2011 o 15:11

Domyślnie

właśnie zastanawiam się nad
    Nikon SB-900 lub 700 liczę ze ogólnie przy zakupie sprzętu za 15 k dostane jakiś rabat :P
    jeśli wyszukasz w skapcu czy innej wyszukiwarce i weźmiesz cos z najtańszych to na rabat zbytnio nie licz to nie jest tak że kupując coś za 15k sprzedawca taki "zarabia na Tobie" jakieś krocie

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

I nie zapomnij o jakims dobrym pasku na szyje (np. Matin), bo ten oryginalny obetnie Ci glowe (D700 + 24-70 + SB900 i pewnie MB-D10)

Domyślnie

jak w tytule
    ja osobiście mysle Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED na początek
    czytałem troszkę "można zrobić cale wesele " ale co do tego jakaś szeroka stalka może i jakieś tele
    czy może ktos zaproponuje cos innego ? inny zestaw ?
    potrzebuje tego do reporterki + śluby + krajobrazy ...
    jestem ograniczony do 13 tys zl i prosił bym o pomoc

dodam ze obecnie jestem szczesliwym posiadaczem d 70s :P
    gratuluję pomysłu - przesiadka z d70s na d700 to naprawdę gigantyczny skok jakościowy.
    Sam się przesiadłem kilka miesięcy temu, robiąc to etapowo, ewoluując z modelu na model d50->80>90 i wydając kasę bez sensu.
    D700+24-70 zasadniczo wykluczają potrzebę stałek z proponowanego przez kolegów zakresów, przynajmniej na początku, bo po co dublować ogniskowe, zwłaszcza jeśli masz ograniczony budżet.
    Co do dołu - masz kilka możliwości, mówimy o zmieszczeniu się w planowanym budżecie: Sigmę 12-24 pod FX, ale testowałem ją jeszcze na DX-owej puszce i byłem z jakości zdjęć niezadowolony.
    Sigma 10-20 ze światłem 3,5, która jest DX-owa owszem, ale daje ci mniej więcej ekwiwalent 15-24mm, oczywiście z konsekwencją pracy na d700 w trybie niepełnoklatkowym (6Mpix, a nie 12).
    Jeśli nie przeszkadza Ci stałoogniskowość i brak autofokusa to Samyang 14mmm 2.8 wydaje się mieścić w budżecie.
    Pozostaje Ci też polowanie na używane obiektywy Nikkora.
    Wymieniłem tylko te obiektywy, które znam, testowałem i mogę polecić.
    Jeszcze jedno - przeciez masz teraz jakieś obiektywy z tym d70s - gwint jest ten sam, więc na początek przebiedujesz.
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek_G ; 31-01-2011 o 16:15

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów