Close

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez statler Zobacz posta
    Tom01, zamiast dorabiać teorie o codziennym użytkowaniu podaj lepiej co Tobie wyszło;
    Nie teorie tylko fakty. Procesor niemal nigdy nie jest obciążony w 100%, zawsze albo czeka na dane, albo czeka na ich wysłanie. Tak naprawdę sumaryczna wydajność kompa to na przykład czas otwarcia iluśtam plików, najczęściej conajmniej 10x takich jak ten "testowy", operacje na nich, zapisanie. Lepszym testem jest choćby stworzenie np szarego (50%) obrazka 50000x50000 pikseli i obrót o 5st. I to przy otwartych aplikacjach: poczty, przeglądarce, gg, skype, kalendarzu itp. Znacznie bardziej wykazuje to rzeczywistą wydajność całego systemu. Jeśli ktoś jest zainteresowany zapraszam do porównań. Mój się w takich warunkach wyrabia w niecałe 40 sek.

PS. W Pańskim teście porównujemy wyłącznie procesory. U mnie wiadomo na czym, ok 14-16 sek wg zegarka systemowego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-01-2011 o 23:55
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

i okazało się, że opowieści o wspaniałej wydajności maków można włożyć między bajki. są one szybsze tak długo jak długo trzyma się je z dala od rzetelnego sprawdzania ich wydajności. oczywiście wtedy się okazuje, że testy są źle dobrane...
    w makach płaci się grube pieniądze za design i przywilej korzystania z trochę innego systemu operacyjnego. szczęśliwie mimo, że stosunek wydajność/cena jest żenująco niski, to można przynajmniej się chełpić piękną obudową, logiem i opowieściami o legendarnej wydajności - a nuż delikwent nie zada sobie trudu zweryfikowania tych bajek.
    wiara... maki przyspiesza

Domyślnie

i okazało się, że opowieści o wspaniałej wydajności maków można włożyć między bajki. są one szybsze tak długo jak długo trzyma się je z dala od rzetelnego sprawdzania ich wydajności. oczywiście wtedy się okazuje, że testy są źle dobrane...
    Proszę się skupić nad tym co napisałem. Czy samochody też będzie Pan testował mierząc obroty maksymalne silnika?

w makach płaci się grube pieniądze za design i przywilej korzystania z trochę innego systemu operacyjnego. szczęśliwie mimo, że stosunek wydajność/cena jest żenująco niski, to można przynajmniej się chełpić piękną obudową, logiem i opowieściami o legendarnej wydajności
    Wciąż popełnia Pan błąd myląc komputer biurkowy ze stacją roboczą. Skoro dostaje Pan wysypki na wspomnienie makówek, proszę sobie przejrzeć np HP: http://h41111.www4.hp.com/new_workst.../pl/index.html 10 tys zł nie jest żadną rewelacją. Ocena wydajności takich komputerów jest dość złożonym problemem. W teście procesorowym wykażą takie same wyniki jak każdy inny komputer z takim samym procesorem. Bo niby dlaczego taki sam procesor miałby pokazywać inne osiągi? Jednakowoż ogólna sprawność i niezawodność jest inna, bowiem są to sprzęty o innej konstrukcji, nieco innej budowie blokowej i samej realizacji swoich bloków funkcjonalnych.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 11:47
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Chodzi mi o to, że jedyna tabelka wspólna dla tych (Maca i PeCeta) to tabelka pracy w PS CS4. I po niej widać, że wypuszczony na początku 2009 roku Xeon do Macka dorównuje dzisiejszym Intelom, bądź jest tylko nieznacznie od nich gorszy. A ma już 2 lata.
    na dodatek pomroczność jasna dopada wyznawców jabłuszka... niesamowite...
    no to parę faktów z porównania:

- Mac Pro (Midle 2010) skrzyneczka z DWOMA wydajnymi procesorami na pokładzie, czyli Intel Xenon E5620 - data premiery architektury Gulftown 03.2010, taktowanie 2,4Ghz, magistrala systemowa 2× QPI 5.86 GT/s i 3× DDR3-1066, pamięć cash 12MB, proces technologiczny 0.032nm - wynik w PS4 18,6 sekundy

-
    śmieciowy składak z low-endowych części na JEDNYM procesorze Intel i920, date premiery architektury Bloomfield 11.2008, taktowanie 2,66Hhz, magistrala systemowa 1× QPI 4.8 GT/s, 3× DDR3-1066, pamięć cash 8MB, proces technologiczny 0,045nm - wynik w PS4 17,4 sekundy

Velaskez - zatem podsumowanie garści faktów: procesor znacznie nowszy, wykonany w nowszym procesie produkcyjnym, posiadający szybszą magistralę QPI i znacznie więcej pamięci podręcznej.
    Wybierałem z porównania najnowszego Maka i skrzynkę z najbardziej zbliżonym do Xeona taktowaniem prockiem i920.

Zatem mega wydajny MacPro zaprojektowany przez sztaby fachowców, z lepszym procesorem w ilości DWÓCH SZTUK na pokładzie została zamieciona pod dywan śmieciowym zestawem sklepanym na biurku przez ćwierćinteligenta umiejącego dopasować kwadratową wtyczkę do kwadratowego gniazda

No to skoro to typowy test procesorowy to jak tam z wydajnością tych magicznych maków? Aaa już widzę, trzeba odpalić kalendarz, antywirusa, gg, skype, Arkanoid i wtedy trzeba porównywać. Pewnie wtedy się okaże, że mamy starsze GG, które mniej ramu wcina a w Maku kabel zasilania był zawinięty w dwie pętelki
    Z wypiekami na twarzy czekamy na kolejne teorie okraszone skomplikowanymi technikaliami w celu zdeprecjonowania tego dziwnego testu...

Przepraszam bardzo, nie mogłem się powstrzymać. Miało mnie tu już nie być ale naprawdę padłem ze śmiechu czytając te oszołomstwo...
    Zresztą statler podsumował to odpowiednio (coś szybko się zniechęciłeś )
    Bawcie się dalej, to były definitywnie moje ostatnie słowa w tym wątku, pa
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 31-01-2011 o 13:05
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    - Mac Pro (Midle 2010)
    A zauważył Pan, że "wynik" MacPro Early2009 (z generację starszym procesorem) jest lepszy? Dlaczego? Pomimo że Intel podaje że nowszy jest szybszy średnio 30%.

Proponuję włożyć odrobinę wysiłku w celu odróżnienia testu procesora od testu komputera. Spieramy się i spieramy a nie możemy dojść do spójnych wniosków nawet na oczywistych płaszczyznach. Proponuję też ewentualnie poczytać o sposobach testowania procesorów, które mogą dawać całkiem inne wyniki. Założę się, że słyszał Pan nie raz o testach optymalizowanych pod konkretną jednostkę obliczeniową, tylko chyba akurat w tym momencie to argument dla Pana niewygodny. Nie wymagam oczywiście, aby Pan tworzył specjalne testy, ale aby uzmysłowić fakt, że odpowiednio zadane pytanie procesorowi, może dać inne efekty od zamierzonych. Dowodem jest choćby przytoczona tabelka z MacPro modele z 2009 i 2010 roku, gdzie nowszy, szybszy wykazuje gorszy rezultat.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-01-2011 o 13:25

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Aaa już widzę, trzeba odpalić kalendarz, antywirusa, gg, skype, Arkanoid i wtedy trzeba porównywać. Pewnie wtedy się okaże, że mamy starsze GG, które mniej ramu wcina a w Maku kabel zasilania był zawinięty w dwie pętelki
    <rotfl> i <lol> Dwa zdania, które potrafią poprawić nastrój do końca dnia ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Założę się, że słyszał Pan nie raz o testach optymalizowanych pod konkretną jednostkę obliczeniową, tylko chyba akurat w tym momencie to argument dla Pana niewygodny.
    ciekawy byłem kiedy anandtech zacznie być odsądzany od czci i wiary
    może rzucisz nam Tom01 jeszcze jaką teorią podpartą schematem? nie zdziwił bym się specjalnie gdyby cały PS był napisany w sposób mający zakłócać propagacje sygnału w bogu ducha winnych maćkach. co jeszcze wymyślisz, że anandtech to talibowie, że ms opłaca testy, zaskocz nas Tom01.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przykro patrzeć, kiedy szydercza bezmyślność paraliżuje mózgi,zdawałoby się z pozoru rozsądnych ludzi, kiedy to jak dzieci przekrzykują jeden drugiego i próbują forsować tezy, że dobre jest złe, a gorsze lepsze, niż dobre.

Dla mnie np. kilku, czy nawet kilkunastoprocentowe różnice pomiędzy maszynami nie mają żadnego znaczenia, bo liczy się komfort obsługi i bezawaryjność, a podawanie wyników rankingów, to dziecinada i szkoda na nią czasu.

Nikt jakoś nie podważa tezy, że Bugatti Veiron, to najszybszy i najdroższy spośród użytkowych aut, ale też, mam nadzieję, nie polemizuje z opinią, że np. Porsche Cayenne, to samochód, który potrafi zaspokoić najwybredniejsze nawet gusta i wymagania.

Nie, bo jak to zauważył klasyk: "Nikt nie będzie nam wmawiał, że białe jest białe, a czarne jest czarne".

... i każdy powinien, przynajmniej starać się używać materii, którą większość, chyba jednak ma pomiędzy uszami.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Tomku, po co się pocisz i zżymasz, skoro każdy, nawet słabo wykształcony entuzjasta IT powinien sobie zdawać sprawę, że cała "magia" polega na selekcjonowaniu.

Bywa więc, że w maszynach markowych i składakach, są zamontowane podzespoły o tych samych symbolach, ale dzieli je przepaść jakościowa, którą ustalono już podczas kontroli technicznej w fabryce.

Mnie to wystarcza, a jeśli komuś nie, to już jego problem.
    Sam najlepiej wiesz kim jesteś, mam przynajmniej taką nadzieję.

Skoro jednak potrafisz tylko pluć jadem, to vice versa
    Przykro patrzeć, kiedy szydercza bezmyślność paraliżuje mózgi,zdawałoby się z pozoru rozsądnych ludzi, kiedy to jak dzieci przekrzykują jeden drugiego i próbują forsować tezy, że dobre jest złe, a gorsze lepsze, niż dobre.....
    Tak od dluzszego czasu zerkam na twoje odpowiedzi (nie tylko w tym watku) i zadam ci jedno pytanie - co pozytecznego wniosles do glownego tematu ? imho NIC
    Dla takich jałowych rozmow, ktorych Ty i Tom01 prowadzicie sporo powinien byc osobny topic w cafe pod nazwa "matrix"
    Panie Tom01, Pana również zapytam, co Pan wniósł do tematu poza tym, ze sieje Pan (nigdzie i niczym nie podparte) swoje teorie ?

ciekawy byłem kiedy anandtech zacznie być odsądzany od czci i wiary
    może rzucisz nam Tom01 jeszcze jaką teorią podpartą schematem? nie zdziwił bym się specjalnie gdyby cały PS był napisany w sposób mający zakłócać propagacje sygnału w bogu ducha winnych maćkach. co jeszcze wymyślisz, że anandtech to talibowie, że ms opłaca testy, zaskocz nas Tom01.
    Na nasze szczęście serwis anandtech i jego testy cieszą się "deczko" większą wiarygodnością od testów Pana Toma01, który na podstawie osobistych odczuć obwieszcza niewykształconemu ludowi, ze składaki to komputerowe odpady w świecie komputerów. Teza arcyciekawa, jednak bez żadnych dowodów. Mam nadzieje, ze do kalibracji używa Pan jednak sprzętu, a nie opiera się na własnych odczuciach i wzroku ? Jeśli tak, to jednak jestem za tym, żeby testy i ich wyniki prowadzili ludzie, którzy maja w tym doświadczenie i reputację.

Co do tych super wyselekcjonowanych czy też lepszych komponentów to mam jedno pytanko - jak to jest, że po lekkim modzie geforca gt8600 (zmiana nagłówka w biosie karty - tutaj wiecej info) - system rozpoznał kartę jako quadro 570 (kilkukrotnie droższą od 8600gt - chipset dokładnie ten sam). Po zainstalowaniu sterowników dedykowanych dla kart quadro - solid edge na moim kompie zaczął działać tak jak powinien. Jestem przekonany, ze nie tylko nvidia tak roluje klientów pod płaszczykiem super hiper wyselekcjonowanych i 10x lepszych komponentów, sprzedając ten sam chłam w innym opakowaniu 3 razy drożej.

W tym momencie nasuwa mi się takie pytanie - czy Pan Tom01 ma tak wyprana głowę marketingowym bełkotem intela i della oraz innych polecanych przez niego firm, czy najnormalniej w świecie uprawia szemrany marketing i całkiem dobrze z tego żyje?

Domyślnie

co do moich odczuc, to za duzo 'moich odczuc' a za malo konkretow.
    'w moim odczuciu moje 486 dx100 jest szybsze niz Twoj i5' .. klassaa.. nie tak wyglada moje wyobrazenie o testach.
    nie przecze ze pewne rzeczy moga lepiej chodzic na macu czy na jakiejs maszynie przeznaczonej pod konkretne zadanie, ale takie pierdzielenie od rzeczy i podpieranie sie wiedza zbudowana na silnej lutowniczej podstawie powoduja grymas na twarzy. lubie konkrety i tyle. jak cos czasem testowalem to podawalem wyniki, czesto pod konkretne zapytania. a tu taki bidulenie, a na koniec - bo na windowsie sa niebieskie ekrany czasem. noo pooowaazzznie ?! no pewnie jakby winda byla robiona pod ograniczona liczbe mozliwych konfiguracji to by nie bylo takich numerow. prosciej zrobic gre na PS3 niz na PCta. noo.. ale pozniej kupujemy nowego lapka z jabluszkiem na tej wymuskanej obudowie i sie okazuje, ze polowa profesjonalnych kart muzycznych nie dziala bo Ci debile z appla jakis czas temu przyoszczedzili na kontrolerze fw i mozna se tego lapka w dupsko wsadzic.. no ale przeciez kazdy kupujacy maca za kazdym razem na pewno przeczyta jego specyfikacje, bo wpadnie na pomysl ze ktos mogl byc takim imbecylem i przyoszczedzic kolejne pol dolara.
    widzialem z czego budowane sa tez super wyselekcjonowane kompy della, wiec tez o kant dupy takie mity. no chyba ze mowimy o maszynach za kilkadziesiat klockow to tak. ale to raczej nie dla uzytkownikow domowych.
    i na forach o nich nie mowia. w ogole malo sie przewija o skladakach firmowych u nas, bo malo ludzi je posiada. chyba ze jakies pozal sie panie NTT. o takich blade'ach raczej sie nie przewinie, bo to serwis sie z tym meczy, a dziwne by bylo jakby pisali na forach - 'po wlozeniu karty rozszerzenia maszyna przestaje widziec porty 8-11.. kochani, co robic?'
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów