Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Nikkor 35-70

Domyślnie

maroo a możesz po krótce przybliżyć proces regulacjii BF/FF w body ??

Domyślnie

Regulowałem metodą rosyjską.
    Za nic w świecie nie pamiętam linku do opisu.

Generalnie kręci się imbusami, które widać po podniesieniu lustra i sprawdza się na tablicy testowej autofocusa.

Robota upierdliwa, bo co chwilę kręcisz i focisz i sprawzasz na kompie i tak w koło wojtek...

Domyślnie

Tu masz link do oferty: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=17933 Dalej aktualna.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Wolny af z D50? A cóż to za sport takimi ogniskowymi się robi?
    W mojej ocenie wcale nie jest taki wolny, choć nie ma się też co czarować - demon to to nie jest. Ale chyba bardziej liczy się jakość optyczna.
    Moje manualne nikkory to dopiero są wolne...

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Wolny af z D50?
    Z D70 szybkość AF w 35-70 wg mnie znacząco nie odbiegała od np. 50/1.8
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Ktoś pytał o współpracę tego szkiełka z D70s...

Tak więc, moim skromnym zdaniem współpraca z D70s przebiega bardzo dobrze. Mam wersję z "D" i spisuje się świetnie! Zdjęcia wykonane tym obiektywem zdecydowanie bardziej mi odpowiadają pod względem ostrości i plastyki, niż z kitowego 18-70. O jasności nie wspominając... Jeśli chodzi o AF - z całą pewnością jest głośniej, niż AF-S. Dużo głosniej. Ale szybkość z D70s nie jest zła. A z F100 to już jest bardzo szybko.

Reasumując:

Plusy: świetne właściwości optyczne (według wielu jest to jeden z najlepszych zmiennoogniskowych Nikkorów w ogóle), stałe światło w całym zakresie, bardzo solidna metalowa budowa (spokojnie może też służyć do działań zaczepno-obronnych ), średnica filtrów 62 mm (konkretne oszczędzności przy zakupie filtrów).

Minusy: wąski zakres ogniskowych (z analogiem jest OK, ale cyfrą już nie jest ciekawie - no chyba, że ktoś nie potrzebuje szerokiego kąta...), zoom typu "pompka" ma tendencje do zasysania śmieci (ale kitowy 18-70 i tak zasysa bardziej...), wysoka cena w polskich sklepach (chociaż za to szkło i tak warto. Poza tym zawsze można kupić np. w USA, gdzie jest zdecydowanie taniej).

Jak mi się coś przypomni, to dopiszę...
    Pozdrawiam
    Nikon D4 | Nikon Z fc | Nikon F100 | Nikkor 20/1.8G | Nikkor 35/1.8G | Nikkor 50/1.4G | Nikkor 85/1.8G | Nikkor 35-70/2.8D | SB-800

Domyślnie

wojjan z mozesz zapodac linki do takich "amerykanskich" sklepow? tak sie waham pomiedzy stalkami a tym szklem i jeszcze dumam czy to czy tamron 28-70 2,8
    Ostatnio edytowane przez themoon ; 19-02-2007 o 22:04
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

Wlasnie siedze w pracy i mam podpietego tego nikonka do D50 jak ktos chce to moge podeslac kilak fotek jak ostrzy np. od 2.8?

Prosze podac mejle to podesle.

p.s. mozecie podac mejla na GG#1563267 - bedzie szybciej
    Ostatnio edytowane przez VaxBuster ; 19-02-2007 o 22:08

Domyślnie

poprosze na pw poslalem adres
    raszplum raszpalinelium antinazizmum plum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez themoon Zobacz posta
    wojjan z mozesz zapodac linki do takich "amerykanskich" sklepow? tak sie waham pomiedzy stalkami a tym szklem i jeszcze dumam czy to czy tamron 28-70 2,8
    Proszę bardzo: Nikkor 35-70/2.8D w B&H Photo.

Jak kupuję tylko w tym sklepie od dawna. Być może są tańsze sklepy w Stanach, ale ten mam sprawdzony. Wysyłka jest ekspresowa. Przykładowo, sprzęt zamówiony w niedzielę, miałem w domu w..... środę rano

Jedyny minus to ryzyko oclenia i opodatkowania sprzętu przy wysyłce kurierem. Przy optyce cło to około 5,6% + VAT. Ale zdarzało mi się już zamawiać w Stanach z wysyłką i dostałem sprzęt bez cła i podatku - zależy jaki celnik się trafi... Idealnie jest - jeśli masz rodzinę/znajomych w Stanach - zamówić i zapłacić przez Internet i podać adres wysyłki do rodziny/znajomych mieszkających w USA (najlepiej w stanie innym, niż Nowy Jork - wtedy unikasz amerykańskiego podatku, który jest pobierany jeśli kupuje się w sklepie B&H w Nowym Jorku lub z wysyłką do Nowego Jorku). Amerykański znajomy przepakowuje do zwykłej paczki, deklaruje jakieś niewartościowe przedmioty i ryzyko oclenia/opodatkowania jest już znikome.

Ale uważam, że nawet z cłem i podatkiem, to szkło jest zdecydowanie warte swojej ceny! Nie wspominając, że jest zdecydowanie taniej, niż w polskich sklepach (mam na myśli nowe). Ja swoje kupiłem własnie w tym sklepie i jestem zachwycony
    Pozdrawiam
    Nikon D4 | Nikon Z fc | Nikon F100 | Nikkor 20/1.8G | Nikkor 35/1.8G | Nikkor 50/1.4G | Nikkor 85/1.8G | Nikkor 35-70/2.8D | SB-800

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów