Znajomemu padła migawka w D300 po 80 tys i też zaśpiewali ok 1200 zł, plus 2 miechy naprawa
Było to z 2 lata temu.
Szukaj
Znajomemu padła migawka w D300 po 80 tys i też zaśpiewali ok 1200 zł, plus 2 miechy naprawa
Było to z 2 lata temu.
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Mam pytanie do użytkowników D200 - czy można zaprogramować na przycisku AE-L/AF-L taki myk, żeby po przyciśnięciu przełączał się automatycznie na pomiar punktowy? Mówiąc prościej - zwykle używam trybu centralnie ważonego. Chciałbym pod kciukiem mieć możliwość przez przałączania trybu (tylko dociskając AE-L/AF-L) mierzenia punktowego.
ps. Nie jestem leniem, przeglądnąłem instrukcję i albo takiej możliwości nie ma, albo gdzieś coś przeoczyłem.
ps. 2 Stary, poczciwy Olek E-500 ma taką możliwość, więc mam nadzieję, że o wiele bardziej zaawansowany Nikon D200 też ma.
Rafał jak dobrze pamiętam (ale mogę się mylić) możesz tą opcje przypisać do klawisza funkcyjnego (tego z przodu body przy bagnecie), przytrzymując ten przycisk powinna się zmieniać pożądana funkcja pomiaru punktowego.
pozdr
Kolega nie przeczytał uważnie mojego postu. Doskonale wiem, gdzie jest "pokrętełko" zmiany trybu pracy światłomierza. Chodzi mi o to, żeby błyskawicznie bez kręcenia tym "dinksem" przycisk AE-L przełączał mnie w tryb punktowy i zapamiętywał to ustawienie przed przekadrowaniem i ustawieniem ostrości.
Wiem o tym, ale nie w tym problem. Jeśli zaprogramuję ten przycisk to mogę się przełączyć w tryb punktowy, ale nie zapamiętuje mi ekspozycji. A na tym mi właśnie zależy - jeśli mam jakąś trudniejszą scenę, mierzę punktowo i jednocześnie zapamiętuję przyciskiem AE-L parametry. Ostrzę, przekadrowuję i pstrykam fotę.
Teraz tak właśnie mam ustawione - punktowy pomiar jest przypisany do przycisku o którym piszesz, ale żeby ten pomiar zapamiętać muszę wcisnąć jednocześnie AE-L, potem przekadrować i wyostrzyć, potem przekadrować do ostatecznej kompozycji i pstryknąć.
Wolałbym mieć to pod jednym przyciskiem. Ale chyba tak się w Nikonie D-200 nie da. Może się mylę?
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30-01-2011 o 18:45
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-02-2011 o 02:27
wracając do wymiany mechanizmu wybierania przysłony, to koszt 1300zł obejmuje również wymianę mechanizmu napinania, kompletu oklein, zaślepki, matówki, regulację, testy, w tym robocizna 559zł.
Po tylu wymianach będę miała właściwie prawie nowy aparatchociaż do tej pory nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Czy mnie wkręcają?
I wybaczcie starszej pani, ale nie wiem jak odczytać ilość kliknięć (wstyd wiem)
ściągasz program "opanda"
i wrzucasz do niego zdjęcie zrobione w jpg bez żadnej obróbki, i gdzieś na dole będzie okienko total number of shots i obok będzie liczba klapnięć
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Skontaktuj się z nami