Close

Strona 62 z 223 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 2222

Domyślnie

Znajomemu padła migawka w D300 po 80 tys i też zaśpiewali ok 1200 zł, plus 2 miechy naprawa
    Było to z 2 lata temu.
    X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
    flickr

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników D200 - czy można zaprogramować na przycisku AE-L/AF-L taki myk, żeby po przyciśnięciu przełączał się automatycznie na pomiar punktowy? Mówiąc prościej - zwykle używam trybu centralnie ważonego. Chciałbym pod kciukiem mieć możliwość przez przałączania trybu (tylko dociskając AE-L/AF-L) mierzenia punktowego.

ps. Nie jestem leniem, przeglądnąłem instrukcję i albo takiej możliwości nie ma, albo gdzieś coś przeoczyłem.

ps. 2 Stary, poczciwy Olek E-500 ma taką możliwość, więc mam nadzieję, że o wiele bardziej zaawansowany Nikon D200 też ma.

Domyślnie

Rafał jak dobrze pamiętam (ale mogę się mylić ) możesz tą opcje przypisać do klawisza funkcyjnego (tego z przodu body przy bagnecie), przytrzymując ten przycisk powinna się zmieniać pożądana funkcja pomiaru punktowego.
    pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mam pytanie do użytkowników D200 - czy można zaprogramować na przycisku AE-L/AF-L taki myk, żeby po przyciśnięciu przełączał się automatycznie na pomiar punktowy? Mówiąc prościej - zwykle używam trybu centralnie ważonego. Chciałbym pod kciukiem mieć możliwość przez przałączania trybu (tylko dociskając AE-L/AF-L) mierzenia punktowego.

ps. Nie jestem leniem, przeglądnąłem instrukcję i albo takiej możliwości nie ma, albo gdzieś coś przeoczyłem.

ps. 2 Stary, poczciwy Olek E-500 ma taką możliwość, więc mam nadzieję, że o wiele bardziej zaawansowany Nikon D200 też ma.
    Kolega raczy żartować!? Przełącznik pracy światłomierza jest właśnie wokół przycisku AE-L/AF-L.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
    Kolega raczy żartować!? Przełącznik pracy światłomierza jest właśnie wokół przycisku AE-L/AF-L.
    Kolega nie przeczytał uważnie mojego postu. Doskonale wiem, gdzie jest "pokrętełko" zmiany trybu pracy światłomierza. Chodzi mi o to, żeby błyskawicznie bez kręcenia tym "dinksem" przycisk AE-L przełączał mnie w tryb punktowy i zapamiętywał to ustawienie przed przekadrowaniem i ustawieniem ostrości.

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Rafał jak dobrze pamiętam (ale mogę się mylić ) możesz tą opcje przypisać do klawisza funkcyjnego (tego z przodu body przy bagnecie), przytrzymując ten przycisk powinna się zmieniać pożądana funkcja pomiaru punktowego.
    pozdr
    Wiem o tym, ale nie w tym problem. Jeśli zaprogramuję ten przycisk to mogę się przełączyć w tryb punktowy, ale nie zapamiętuje mi ekspozycji. A na tym mi właśnie zależy - jeśli mam jakąś trudniejszą scenę, mierzę punktowo i jednocześnie zapamiętuję przyciskiem AE-L parametry. Ostrzę, przekadrowuję i pstrykam fotę.

Teraz tak właśnie mam ustawione - punktowy pomiar jest przypisany do przycisku o którym piszesz, ale żeby ten pomiar zapamiętać muszę wcisnąć jednocześnie AE-L, potem przekadrować i wyostrzyć, potem przekadrować do ostatecznej kompozycji i pstryknąć.

Wolałbym mieć to pod jednym przyciskiem. Ale chyba tak się w Nikonie D-200 nie da. Może się mylę?
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 30-01-2011 o 18:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pateb Zobacz posta
    Ja też taki szok przeżyłem, ale po przesiadce na d300 A co do zimowej usterki, to też kiedyś miałem przy temp -10, zepsuł się mechanizm popychacza przysłony...
    Możliwe, że w moim będzie to samo. Nie wierzę w padnięcie migawki, tylko ok. 1500 klapnięć było. Dużo zapłaciłeś?
    D200+Tamron 17-50/2.8 + Tamron 70-200/2.8 Di LD Macro + M 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Kolega nie przeczytał uważnie mojego postu. Doskonale wiem, gdzie jest "pokrętełko" zmiany trybu pracy światłomierza. Chodzi mi o to, żeby błyskawicznie bez kręcenia tym "dinksem" przycisk AE-L przełączał mnie w tryb punktowy i zapamiętywał to ustawienie przed przekadrowaniem i ustawieniem ostrości.

Wiem o tym, ale nie w tym problem. Jeśli zaprogramuję ten przycisk to mogę się przełączyć w tryb punktowy, ale nie zapamiętuje mi ekspozycji. A na tym mi właśnie zależy - jeśli mam jakąś trudniejszą scenę, mierzę punktowo i jednocześnie zapamiętuję przyciskiem AE-L parametry. Ostrzę, przekadrowuję i pstrykam fotę.
    Jedynie przychodzi mnie na myśl zdefiniowanie przycisku AE-L/AF-L jako zapamiętanie pomiaru z poddtrzymaniem. Przyciskasz przycisk by przełączyc na pomiar punktowy potem przyciskasz AE-L/AF-L; pomiar jest zapamietany, kadrujesz, ustawiasz ostrośc i oto super fotka.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-02-2011 o 02:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta

Jedynie przychodzi mnie na myśl zdefiniowanie przycisku AE-L/AF-L jako zapamiętanie pomiaru z poddtrzymaniem. Przyciskasz przycisk by przełączyc na pomiar punktowy potem przyciskasz AE-L/AF-L; pomiar jest zapamietany, kadrujesz, ustawiasz ostrośc i oto super fotka.
    Dokładnie tak mam teraz ustawione. Myślałem, że może da się to ustawić pod jednym przyciskiem. Starusieńki Olek E-500 miał taką możliwość.

Trudno. Pogodzę się z tym.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krosno Odrzańskie

Domyślnie

wracając do wymiany mechanizmu wybierania przysłony, to koszt 1300zł obejmuje również wymianę mechanizmu napinania, kompletu oklein, zaślepki, matówki, regulację, testy, w tym robocizna 559zł.
    Po tylu wymianach będę miała właściwie prawie nowy aparat chociaż do tej pory nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Czy mnie wkręcają?
    I wybaczcie starszej pani, ale nie wiem jak odczytać ilość kliknięć (wstyd wiem)

Domyślnie

ściągasz program "opanda"
    i wrzucasz do niego zdjęcie zrobione w jpg bez żadnej obróbki, i gdzieś na dole będzie okienko total number of shots i obok będzie liczba klapnięć
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Strona 62 z 223 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472112162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów