Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: pytanie...

Domyślnie pytanie...

Witam, mam takie oto pytanie Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blister Zobacz posta
    Witam, mam takie oto pytanie Czy można stosować filtr UV razem z filtrem polaryzacyjnym i filtr UV z systemem Cokin? i czy można stosować polara robiąc fotki ludziom oczywiście w słoneczny dzionek? Zapewne jest to banalne pytanie, ale proszę o wyrozumiałość ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią
    mozna stosowac kombinacje filtrow, oczywiscie trzeba wtedy pamietac, ze z niektorymi obiektywami takie zestawienia moga winietowac. co do stosowania polarow w sloneczne dni, to jak najbardziej powinien polepszyc kontrasty

Domyślnie

Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki...

Domyślnie

Ja będę je używał głównie z Nikkorem 18-70, choć pewnie zdarzy się czasem też założyć jakis do 50-stki...
    to tez chyba zalezy od filtrow, jesli beda w wersji slim (waskie obudowy) to moze nie bedzie winiety, natomiast przy szerokim kacie z 2 filtrami o normalnej wysokosci moga sie pojawiac czarne obwodki w rogach zdjec. przy 50 nie powinno byc klopotow, ale niestety najlepiej sprawdzic to empirycznie

Domyślnie

Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...

To zależy jeszcze od samego obiektywu (oprócz filtrów oczywiście).
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Zamierzam kupić tego polara: MARUMI CPL DHG Slim, więc mam nadzieje ze nie otrzymam winiety nakręcając go na Hoye UV HMC Super...
    winiety może i nie będzie, ale bezsensu tego posunięcia uniknąć się nie da...polar również zatrzymuje UV, więc pozostawianie UVki, to niewiedza, bezmyślność lub lenistwo
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Masz rację Alf niewiedza Dopiero raczkuje w tym temacie więc jeszcze nie wiem "co z czym się je"

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ściągnij sobie z mojej strony poradniki dotyczące filtrów
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Już co nie co czytałem, są bardzo przydatne

Uprawnienia umieszczania postów