Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jaki holder do kita 17-70

Pewnego dnia zakupiłem filtry Cokin A no i dopiero jutro mam okazje przetestować z nikorrem 20mm (62mm). Obiektyw pożyczony dlatego zastanawiam się nad holderem do mojego kitowego 17-70 dx, myślę też ok 72m 12-24 ale to inna historia.

Czy dla tego kita holder 1 slotowy czy śmiało można brać na 3 sloty? a może jakiś specjalny dla super szerokich/?/

Dzięki z pomoc

Domyślnie

Do 18-70 DX wykorzystywałem 3 slotowy (ale tylko z 1 filtrem - bez znaczenia, w którym miejscu był wsunięty) nie było żadnego problemu z winietowaniem.
    N i L

Domyślnie

Ja też się przyłączam do zadanego pytania. Dodam jeszcze od siebie: Czy połączenie polara i systemu cokin ma sens, a jak ma, to jak ładnie je połączyć?

Domyślnie

Polara nakręcasz na obiektyw, a na polara nakręcasz cokina. Najpierw ustawiasz polara tak, aby uzyskać porządany efekt, potem wkładasz filtry i je ustawiasz. Ta kolejność jest konieczna przy połówkach, bo przy pełnych możesz mieć filtry założone już na etapie kręcenia polarem.
    D70s. Ot tak, po prostu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sradek Zobacz posta
    Pewnego dnia zakupiłem filtry Cokin A no i dopiero jutro mam okazje przetestować z nikorrem 20mm (62mm). Obiektyw pożyczony dlatego zastanawiam się nad holderem do mojego kitowego 17-70 dx, myślę też ok 72m 12-24 ale to inna historia.

Czy dla tego kita holder 1 slotowy czy śmiało można brać na 3 sloty? a może jakiś specjalny dla super szerokich/?/

Dzięki z pomoc
    Czy aby nie za mały ten Cokin A do tych obiektywów, nie wiem czy czytałeś artykuły ALF-a, a warto sie z nimi zapoznać http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7148
    Ostatnio edytowane przez Złociu ; 20-02-2007 o 11:25
    D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200

Domyślnie

Dzięki za informację.
    Jeszcze chciałbym się upewnić czy zwykły holder + kitowy 18-70 + 18mm ma winietę, czy nie?
    Wiem, że są holdery szerokokątne, ale przydałyby mi się te dodatkowe sloty.

Domyślnie

a co to jest te 18 mm, stałka jakaś czy co, ja na swoim 18-70 nie zauważyłem jak na razie winiety spowodowanej używanym holderem 3 slotowym
    D80; Nikkor 18-70 DX; Tokina: 12-24 A-TX, 300 AT-X f:4 (edit); Manfrotto 055DB+029MK; Lowepro Slingshot 200

Domyślnie

Oczywiście chodziło mi o ustawioną ogniskową - 18mm, bo na większych, to na pewno nie ma.
    Zaufam wam i zakupię holder standardowy.
    Złociu, a łączyłeś ten zestaw ze zwykłym nakręcanym filtrem - były jakieś problemy z winietą?

Domyślnie

podaje linka do ostatnio zrobionego zdjęcia, 18 mm+filtr UV Marumi+holder 3 slotowy z filtrem ND połówka, sam ocenisz czy winietuje
    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...032b7ed6ac6c15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Złociu Zobacz posta
    podaje linka do ostatnio zrobionego zdjęcia, 18 mm+filtr UV Marumi+holder 3 slotowy z filtrem ND połówka, sam ocenisz czy winietuje
    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...032b7ed6ac6c15
    oczywiscie ze widac winiete - 18-70 sam w sobie ja posiada a kazdy dodatkowy filtr dodatkowo ja wzmacnia

Uprawnienia umieszczania postów