Ja o Jamesonie zlego slowa nie powiem.....ale jak Czornyj napisal nie kupuje tego w Polsce![]()
Szukaj
Ja o Jamesonie zlego slowa nie powiem.....ale jak Czornyj napisal nie kupuje tego w Polsce![]()
Nikon http://greg77.com/
Wiśniówka Soplicy smakuje jak landrynki z benzyną
Czysta to czysta...nigdy nie przepijam, bo zabija smak
Piwo....piwo, piwo....
Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!
A i tu się z kolegą nie zgodzę. Zero żartów!
Dlaczego?? Pewnie dlatego, ze w moim barku raczej nie goszczą inne trunki niż whisky, brandy czy koniaki.
Nie zawsze są to alkohole najwyższych lotów ale staram się też czasem delektować nieco bardziej markowymi.
Przykładowo w tamten wieczór była to tania, lecz całkiem przyzwoita, brandy.
A w temacie konkretnego wyboru, lubię czerpać wiedzę od pasjonatów, do których zaliczam właścicieli pinot.pl
I choć jeszcze nie udało mi się przejść poza granice 200 zł/flaszka - pewnie z typowego wys...stwa - to plany mam ambitne
Na razie zaliczyłem kilka ciekawych pozycji: Dalmore 12 Y, Glenfarclas 10 y (pewnie dlatego, ze lubię posmak sherry), Bunnahabhain 12 Y czy Koniak Remy Martin VSOP i kilka innych pozycji. Kiedyś przyjdzie pora na wyższe Duncany Taylor, choć kwota 800-1200 zł za butelkę na razie skutecznie studzi me zapędy
A to wszystko oczywiście w dobrym towarzystwie, czyli przy filmie "Między słowami"
Cóż... Jakoś nie jestem zwolennikiem czyścioszki...
No i oczywiście to co najważniejsze: "GDYBY WHISKY Miała BYĆ PODAWANA Z LODEM, TO BY JĄ Z LODEM SPRZEDAWALI!"![]()
Ostatnio edytowane przez frostic ; 25-01-2011 o 23:18
SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem
no wlasnie zakladajac ten watek chcialbym poczytac jakich whisky pijecie, ja zaczynam dopiero probowac na leciutkij Glenlivet 12YO, duzo czytam opini na http://www.connosr.com i nastepna jaka chce sprobowac bedzie wlasnie whisky z Islay, Ardbeg Uigeadail: http://www.connosr.com/whisky/islay/...beg-uigeadail/
Raz sie zyje![]()
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
moje obserwacje...
Z Islay akurat pochodzą same najlepsze whisky to moje ulubione klimaty, Ardbeg w mojej skali dostał 8,5 punktu i to zasłużone drugie miejsce, jednak whisky z Islay to dość skrajne klimaty
Ardbeg jest chyba najbardziej radykalnym przedstawicielem - w zapachu jodyna w smaku sól morza i dym torfowy.
Mniej skrajny a równie dobry jest Laphroaig polecam czystym sumieniem. Jednak pierwsze miejsce jak do dzisiaj ma Lagavulin jego złożoność, idealne zbilansowanie i długi finisz jest nie do pobicia dostał 9,5 no bo może kiedyś pojawi się, co go pobije![]()
Delikatniejsze i może lepsze na początek spotkania z Islay to Bowmore, Caol Ila - bardzo dobrze wyczuwalny dym, troszkę łagodniejsze od poprzednich a i tak obowiązkowe
Jeszcze polecę już z poza Islay, ale też z wyspy Sky Taliskier - mniej dymu, ale prawdziwy aksamit z charakterem, oraz Balvenie to już tak zwany przeze mnie klimat słomkowy, ale ta whisky sie potrafi obronić.
Podpis zgodny z regulaminem forum
Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
moje obserwacje...
Ja pierwsze posty odebrałem jako naśmiewanie się z tematu na który nie ma o czym gadać.To już mało ważne, bo dyskusja się jakoś rozwinęła.
To następny miesiąc zaczynam od Laphroaig'a a na Święta kupię Lagavulina. Dzięki. Kierunek Islay mi bardzo odpowiada. Generalnie uwielbiam po degustacji intensywny zapach w pokoju utrzymujący się dosyć długo.
Ja wybierałem się do www.domwhisky.pl w Jastrzębiej Górze, ale jeszcze nie dotarłem. Ktoś może jakieś wrażenia opisać, czy nikt jeszcze nie był?
W Warszawie kupowałem już w www.singlemalt.pl, ale na degustacji nie byłem.
Ostatnio edytowane przez Sendilkelm ; 26-01-2011 o 11:00
Piwo TyskieZ obcych produkcji uwielbiam wręcz hiszpańskiego San Miguel'a i duńskiego (chyba) Red Erik'a
Wóda - Żołądkowa biała i Absolut
Łiskcz w zasadzie każdy bo i tak smaku nie czuję po dodaniu Pepsi i wyciśniętego soku z cytryny.
Na smaka lekki Archers
Skontaktuj się z nami