Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Sigma 8-16?

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Podpiąłem pod d90 S 8-16 i foty na 8mm są powalające (tylko aberacja troche przeszkadza). Tokiny nie brałem pod uwagę, ponieważ 12mm to dla mnie za mało, pogodziłbym się z tym, gdyby przy takich ogniskowych (i cenie) miała lepsze światło. Fakt, że S8-16 jest mniej "uniwersalna" niż np. N10-24, ale te dodatkowe 2mm z przodu wiele dają. Przy zakupie S10-20 wersja 1 starczyło by mi jeszcze na N35/1.8G... A z drugiej strony swiatło jest niezastąpione... Nikkor 10-24 wykracza narazie poza mój budżet, więc nie bierzmy go pod uwage (raczej nie uda mi się dozbierać 400zł). Wybór między 2 sigmami a tokiną nie jest prosty... Swiatło (T11-16), 8mm (S8-16), czy najlepszy stosunek cena/jakość (S10-20 I)...
    Eee, wygląda na to że znowu będę musiał pomęczyć sprzedawców i po raz kolejny obmacać słoiki

A wiecie gdzie można dostać (pomacać) tą tokine w Poznaniu? Wszystkie szła znalazłem w sklepach poza tokiną...

Domyślnie

Aha, jeszcze jedna rzecz - Tokina nie ma wbudowanego silnika.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Stałki są najważniejsze!!!
    W grudniu byłem na rejsie po bałtyku z d90 + 16-85 i niestety to było za mało... Żeby objąć jaht/katamaran/żaglowiec od pokładu po czubek masztu za steru potrzebuje minimum ogniskowej 11mm. Stałki (24/1.4G i 50/1.4G) przydadzą się w potrach na libacjach- uwieczniene kilkudziesięciu spitych mord z załogi w portowym pubie- bezcenne! . No a tele brakowało mi gdy przepływaliśmy obok pięknych wysepek, półwyspów, czy nawet starych zardzewiałych tankowców

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez huston11 Zobacz posta
    Stałki są najważniejsze!!!
    W grudniu byłem na rejsie po bałtyku z d90 + 16-85 i niestety to było za mało... Żeby objąć jaht/katamaran/żaglowiec od pokładu po czubek masztu za steru potrzebuje minimum ogniskowej 11mm. Stałki (24/1.4G i 50/1.4G) przydadzą się w potrach na libacjach- uwieczniene kilkudziesięciu spitych mord z załogi w portowym pubie- bezcenne! . No a tele brakowało mi gdy przepływaliśmy obok pięknych wysepek, półwyspów, czy nawet starych zardzewiałych tankowców
    mnie na dwutygodniowym wyjeździe irytowało to ze wziałem tyle sprzętu (F100, D80, Yashica Mat, 16/2.8, 20/2.8, 24/1.8, 35/2, 80-200/2., praktycznie wiec za dnia focilem tylko F100+20/2.8 i 80-200 w plecaku, a wieczorami D80+24/1.8, generalnie miałem kupić na ten wyjazd 17-35/2.8, ale nie wypaliło..
    Völkchlor

Domyślnie

Pływam na jednostach nie mniejszych niż brygantyna (bryg, barkentyna, bark, fregata), więc ilość sprzętu nikomu nie przeszkadza- mieszkam w 2 os. kajutach oficerskich, miejsca mam sporo
    Miałem pożyczoną 24/1.4G- szkło marzenie! Po zakupie tele, szerokiego i stałki do portretu, będę zbierał na ten obiektyw (chyba że nikon zrobi szkło o takich parametrach i cenie ale z ogniskową 12mm) Foty wychodziły bajeczne, zwłaszcza po zmroku, w portach, pubach, czy pod pokładem...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów