Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Sigma 8-16?

Domyślnie Sigma 8-16?

Wiem że tematów o szerokich kątach było już sporo, ale w porównaniach nikt nie mówi o sigmie 8-16.
    Dostałem 2.5k ale wolałbym nie wydawać całej sumy na 1 szkło np. N 10-24. W wielu wątkach polecacie S 10-20 1 i 2 wersję, ale nie jestem przekonany do tej firmy...
    Wybierać będę miedzy:
    Nikon 10-24/3.5-4.5 ED DX 2800zł
    Sigma 10-20/3.5 EX DC HSM 2300zł
    Sigma 10-20/4-5.6 EX DC HSM 1800zł
    Sigma 8-16/4.5-5.6 DC HSM 2500zł
    Tokina 11-18/2.8 DX AF 2400zł
    Tamrony są tanie nawet nie biore ich pod uwagę.

Najtaniej wychodzi 1 wersja sigmy, lecz jest troche ciemna. Potrzebuje szkła na wyjazd do Barcelony-Madrytu (architektura, krajobraz, kościoły) i na miesięczny rejs katamaranem. Na rejs biore jeszcze fisha i pożyczam pare stałek oraz 70-300 VR. Potem wykorzystam go do ślubów. Na Barcelone przydałoby się trochę więcej światła jak w tokine, ale tak naprawde to już zgłupiałem co kupić- biegam po sklepach od 2 tygodni i męcze obsługę tak że zaraz na mój widok będą sklepy zamykać
    Doradzcie co wybrać i nie odsyłajcie do wujka google, innych wątków czy optycznych bo już wszystko przeczytałem, lecz zamiast pomóc, jeszcze bardziej zamonciło w głowie...

Domyślnie

Ja z rejsowania po morzu śródziemnym wiem, że branie stałek na jacht to pomyłka
    Tokina najjaśniejsza, i ją bym wziął. Nie wiem czemu nie chcesz wziąć pod uwagę Tokiny 12-24/4...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez huston11 Zobacz posta
    Dostałem 2.5k ale wolałbym nie wydawać całej sumy na 1 szkło
    Nie bardzo rozumiem, piszesz ze nie chcesz wydać całej kasy na jedno szkło, a wszystkie propozycje które podałeś zawieraja się w tej kwocie..
    Völkchlor

Domyślnie

Bierz najszerszą opcję: 8-16. We wnętrzach i tak sugeruję focić na mocno przymkniętej przysłonie, na niskim ISO i ze statywu.
    Jeśli nie Sigma - to Nikkor 10-24. Ja od trzech lat żegluję z takim po morzach na rejsach letnich. Bardzo fajnie się spisuje.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Swoją drogą nikkor jest o tyle fajny ze ma aż 24 na koncu, czym da sie zrobić "normalne" zdjecie a nawet i portret jeśli nie bedzie się kadrować bardziej jak od pasa w górę. Jednym słowem jest uniwersalniejszy
    Völkchlor

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Słowacja-Trnava-Hlohovec

Domyślnie

przy ogniskowej 10mm naprawdę ciężko poruszyć zdjęcie, druga rzecz te szkła trzeba przymykać chyba, że lubisz winietę, albo poprawianie w programie. Dlatego jasność to trochę drugorzędna sprawa przy tej ogniskowej.
    D80 N18-70, S10-20, N50, S70-200, Metz48
    Zapraszam do galerii z podróży wielu http://picasaweb.google.com/grohuWROCLAW

Domyślnie

Jeśli chodzi o tamtejsze kościoły, to światła w nich na lekarstwo, a i w dzielnicy gotyckiej miejscami ciemno jak w noc. Sugerowałoby to więc kierowanie się ku jak najjaśniejszemu obiektywowi. Z drugiej strony, z moją Sigmą (patrz stopka), niby ciemną, i w kościołach gotyckich dawałem radę. Parę poruszonych ujęć było, ale te do których bardziej się przykładałem były ok, więc tragedii z tym szkłem nie ma, trzeba tylko ISO podbić trochę i tyle. Przy tych ogniskowych dałem radę focić przy czasach 1/4s, a najstabilniejszych łap niestety nie mam. Ten obiektyw to najtańsza opcja z wymienionych, a wcale nie najgorsza.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Mam wersję pierwszą Sigmy 10-20 i generalnie polecam. Spokojnie da się robić z reki czasy 1/10 - 1/15s, a z takiego czasu na f/4 i wyższym ISO da się wiele wyciągnąć. Tylko jak chcesz mieć ostro także w rogach, to nastaw się na używanie przysłony f/8. Ciekawostka - od ok. 15-16mm szkło kryje nawet pełną klatkę (a 15mm na FX = 10mm na DX, kąt wychodzi ten sam), tylko, że dla ogniskowej 15mm to szkło ma najsłabszą rozdzielczość. Wybrałbym między Sigmą I, a Tokiną, z uwagi na światło, jeśli interesują Cię kościoły.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Ja na rogi aż tak nie narzekam, wiadomo, że spadek jest, ale to tylko spadek, tak jest w większości obiektywów. Podobnie winieta, która obecnie nie jest już jakimś trudnym do skorygowania problemem.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez huston11 Zobacz posta
    Wiem że tematów o szerokich kątach było już sporo, ale w porównaniach nikt nie mówi o sigmie 8-16
    I nikt dalej nic nowego o tej sigmie nie napisał...a to pewnie z tego z względu że szkło jest dość ekstremalne i mało kto potrzebuje aż tak szerokiego kąta, a tym samym niewielu jest jej użytkowników. Sam mam podobny dylemat i chyba również skłaniałbym się ku uniwersalności szerokiego szkła - czyli możliwości przejścia od szerokiego kąta do skromnego "tele" czyli tych 24 mm. Z Twojej listy łapie się więc nikkor, a ja bym dodał tokinę 12-24 ze stałym światłem f/4 ale w wersji II. Niestety wybór z tych dwóch modeli również nie jest łatwy...mimo, że oba modele były już na forum omawiane.
    d-90, 18-105 , 35 f1.8,Sigma 10-20 F4-5.6 HSM, SB-600, lowepro inverse 200, Velbon Sherpa 600R i parę gadżetów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów