Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Z DVD na .mkv

Domyślnie Z DVD na .mkv

Poszukuje programu do ripowania płyt DVD na format np .mkv.
    Nazbierało mi się trochę płytek, głownie z bajkami i dla wygody wymyśliłem sobie żeby je zgrać na dysk.
    Dobrze by było jakby do takiego pliku dodać zarówno ścieżkę dźwiękową z lektorem jak i napisy oraz żeby program był stosunkowo prosty. Nie zależy mi na studio do edycji obrazu. Zwykłe zrzucenie płytki na dysk.
    Nie wiem też jak to wygląda w przypadku zabezpieczonych płyt i jak wtedy wygląda ich zgranie.
    Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem sporo takich programów. Jedni polecają inni odradzają, czyli normalka. I tak sobie pomyślałem, że jeszcze Tu zapytam. Może koledzy coś takiego używają i mogą coś polecić?
    nic...

Domyślnie

np. AVS Video Converter
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

się podłączę

a konwertuje tak full opcja ? tzn z menu i innymi "duperelami" ?
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

c-man
    Gość

Domyślnie

Do zgrywania i konwertowania płyt są dwa najlepsze programy:
    - pod Windows: Gordian Knot
    - pod Linuxa (i Windows chyba też): Avidemux

Niestety nazwa tego pierwszego mówi o tych programach wiele - to są kombajny, za pomocą których można zrobić dosłownie wszystko, a obsługa jest skomplikowana...
    Ale jeśli zależy Ci na dobrej jakości pliku, a nie jakiejś kaszanie, to polecam używać właśnie takich programów, a nie różnych dziwadeł, jakich pełno w sieci, gdzie wciskają Ci kit że wrzucisz i samo się zrobi w pięć minut...
    Zależy jaki masz sprzęt, ale konwersja filmu z DVD do pliku, a już szczególnie mkv (x264) może trwać i ze dwa dni...
    Ale tylko wtedy uzyskasz plik, który daje się oglądać, a nie rozpikselowaną kaszanę...

Co do obsługi wyżej wymienionych programów: nie jest wcale aż tak trudna. W sieci znajdziesz instrukcje, np. jak zripować DVD do avi i podobne...
    Jeśli jesteś pod Windows, zainteresuj się uproszczoną wersją Gordian Knota: Auto Gordian Knot...

Jeśli chcesz więcej informacji: to forum będzie pomocne...

Domyślnie

Ja używam MakeMKV - http://www.makemkv.com/ , chociaż przydałoby się coś lepszego, przynajmniej żeby dało się nazywać rozdziały.

Domyślnie

A takie coś jak Freemake Video Converter? Ktoś bawił się czym takim?
    nic...

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

HandbrakeHD - http://handbrake.fr/downloads.php

OSX, Win i Linux.

Za darmo.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    się podłączę

a konwertuje tak full opcja ? tzn z menu i innymi "duperelami" ?
    Nie, bo "menu i inne duperele" to cecha specyficzna dla plyt (DVD, BD itd.). Chcesz miec plik z takimi rzeczami, to zrzuc sobie plytke do pliku .iso.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Nie, bo "menu i inne duperele" to cecha specyficzna dla plyt (DVD, BD itd.). Chcesz miec plik z takimi rzeczami, to zrzuc sobie plytke do pliku .iso.
    a widzisz
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Wszystko w jednym http://www.pcfreetime.com/
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów