Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Z DVD na .mkv

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    znaczy się co ustawić i jak, żeby było git
    bajki dziecku do mkv zrobić, żeby mogło u żony na netbooku oglądać
    Z tych co próbowałem najbardziej prosty był Freemake Video Converter.
    Ładuje się do niego płytkę dvd i wybiera na co ma to zripować klikając w odpowiednia ikonkę. Można potem wybrać kodek np mpeg4 albo h264, wybrać odpowiednią ścieżkę dźwiękową, jest też jakaś opcja wyboru rozdziałki, wagi pliku wyjściowego, a sam obliczał bitrate coś chyba odnośnie jakości też jest. Dodatkowo ma wspomaganie technologi CUDA, czyli jak potrzeba to do ripowania zaprzęgnie wolne moce procka karty graficznej. Zrzuciłem płytkę z bajką wall-e. Ustawiłem wielkość płytki na 4,6 GB czy coś koło tego i poszło. 2 godzinki i po temacie. Po puszczeniu tego na 40" TV wyglądało to tak samo dobrze jak z płytki.
    Tylko jakoś nie doszedłem jak w przypadku innej płytki ustawić oryginalny dźwięk oraz napisy, które były dostępne w menu płyty..
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Ustawiłem wielkość płytki na 4,6 GB czy coś koło tego
    tylko, że to chyba więcej niż ten film zajmuje na płycie DVD
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

tylko, że to chyba więcej niż ten film zajmuje na płycie DVD
    A tego nie wiem dokładnie. Zaznaczyłem, że ma zrzucić na normalny rozmiar DVD. Nie wnikałem ile co waży przed.
    Sprawdzałem jak to działa. Generalnie jak na dvd jest lektor, albo dubbing to super, ale napisów nie udało mi się podpiąć bo zwyczajnie ich nie pokazywał że są takie dostępne mimo że były
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 26-01-2011 o 15:20
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    A tego nie wiem dokładnie. Zaznaczyłem, że ma zrzucić na normalny rozmiar DVD. Nie wnikałem ile co waży przed.
    Sprawdzałem jak to działa. Generalnie jak na dvd jest lektor, albo dubbing to super, ale napisów nie udało mi się podpiąć bo zwyczajnie ich nie pokazywał że są takie dostępne mimo że były
    tylko pytanie po co zrzucać film do mkv na pytę w wielkości oryginału?

Domyślnie

nie no - ja to potrzebuję raczej jak krowie na rowie
    jak się nie zajmuję tym nawet czasami to ciężko mi zgłębić całą nomenklaturę i teorię ... no po prostu szkoda czasu, którego ciągle za mało :/

znaczy się co ustawić i jak, żeby było git

bajki dziecku do mkv zrobić, żeby mogło u żony na netbooku oglądać
    Autorzy programu zalecaja zostawic obie opcje wlaczone na default Sprobuj i zobacz co wyjdzie.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

a wypowie się ktoś, że tak powiem w kwestii upakowania ?
    czy to 60% bitrate w h.264 w stosunku do mpeg2 w dvd da podobny rezultat ?

Domyślnie

Raczej tak. W broadcastingu przyjmuje się, że podobną jakość co MPEG2 daje MPEG4 z bitrate o połowę niższym, aczkolwiek tu dużo zależy od kodera. Do domowych zastosowań 60% wydaje się rozsądną wartością.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

tylko pytanie po co zrzucać film do mkv na pytę w wielkości oryginału?
    Bo może ktoś ma taki kaprys? Nie zrzucałem natomiast płytki dvd do formatu mkv na kolejna płytkę tylko na dysk. Tak w ramach wyjaśnienia.
    Wielkość to nie jest jakiś problem, ważne żeby mieć to wszystko w jednym miejscu i potem sobie tylko z listy wybierać co się chce.
    Inny film, który zrzuciłem na 1.4GB albo 1.8GB, ten bez napisów też przyzwoicie wyglądał.
    nic...

Domyślnie

no właśnie - mi wychodzi tak koło 2 GB na fabularny, kreskówki pewnie wyjdą połowa tego

Domyślnie

he - ogrzeję kotleta

konwertuję pliki .TS (nagrania z TV) do MKV i wszystko GIT poza 1 drobiazgiem. mogę wykasować czarne paski u góry i u dołu ekranu, z tym, że handbrake nie pokazuje podglądu i tu mam problem. nagrania jak to nagrania - mają coś przed - więc użycie opcji preview nic nie daje (reklamy sa zazwyczaj w 4:3). jest jakiś programik, w którym podejrzę ile px mam uciąć z góry i z dołu?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów