Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    kelcon
    Gość

Domyślnie Zuiko 11-22 vs... Nikon, Sigma?

Cześć,

Wczoraj zrobiłem sobie porównanie dwóch albumów z wizyt w Stanach. Pierwszy zrobiony pożyczonym E-510 z Zuiko 11-22m (+drugie szkło), a drugi nabytym dzień wcześniej D90 z 18-105 VR i cały czas jestem w szoku. Zdjęcia dzieli przepaść. Niby ten sam autor (niżej podpisany), niby te same miejsce, ale różnica dramatyczna i szczerze żałuję, że na drugi wyjazd nie pożyczyłem ponownie Olympusa lub nie znalazłem więcej czasu, aby kupić lepsze szkło do Nikona. Na przyszłość chciałbym się takiej pomyłki ustrzec. Stąd prośba do znających się na tym znacznie lepiej ode mnie użytkownikom forum o radę. Jakie szerokie szkło wybrać tak, aby przynajmniej dorównać Zuiko 11-22mm?

Z góry pięknie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Ale czym się różnią te zdjęcia, może pokaż jakieś przykłady, bo tak to takie wróżenie z fusów
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo, ten aparat ma crop factor 2.0x. Zuiko 11-22 daje więc kąty widzenia jak 22-44 na FX; D90 ma crop factor 1.5x, więc 18mm na dole w 18-105 daje kąt jak 27mm na FX. A więc jest ciut węższy, co jednak przy takich ogniskowych czyni już pewną różnicę w kącie widzenia. Ale żeby aż tak drastycznie rozróżniać... Może po prostu Olympusem łapałeś lepsze kadry? A tak serio, daj rzeczywiście jakieś przykłady, z exifami bo nie za bardzo wiadomo na chwilę obecną o co chodzi i czym ta różnica się przejawia.
    SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
    Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
    YN-460-II | ThinkTank Speed Demon

Domyślnie

Pewnie chodzi o rozdzielczość zdjęć. Zuiko, to rzeźnik.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Znow sie zaczyna...i co ma do tego Sigma w tytule?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    Pewnie chodzi o rozdzielczość zdjęć. Zuiko, to rzeźnik.
    To tylko domysły - niech autor wrzuci przykłady.

Domyślnie

Ale tych obiektywów nie ma co porownywać - ten pierwszy ma bardzo mały zakres co pozwala na lepszą jakość, a drugi to hiperzoom. Jeden to dobry zoom, a drugi zwykły kit.

Poza tym zerknij sobie ile kosztuje Zuiko (3739,-) a ile Nikkor (925,-)* - przecież to sa kompletnie rózne klasy obiektywów.

Twoje zdziwienie wywołuje u mnie zdziwienie.

* - cyfrowe.pl
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 25-01-2011 o 18:07
    Völkchlor

Domyślnie

no i tak, autor rozpoczął wątek, jak dla mnie o niczym i nawet nie pofatyguje się o wklejenie kilku zdjęć do porównania...ech!
    D300s/MB-D10/17-55/35/50/85/70-200/SB600/ i ... brak czasu! Fuji X-T10/X-T20/18/35/56...

kelcon
    Gość

Domyślnie

Drodzy, nie krzyczcie na mnie. Przygotuję zestaw zdjęć porównawczych. Niemniej tak naprawdę mój post sprowadza się do pytania: jaki wybrać obiektyw szerokokątny, aby uzyskać rezultaty porównywalne z olympusem, albo nawet lepsze? Co polecicie?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Bez zdjęć ciężko się odnieść do rezultatów jakie mają być osiągnięte - może potrzebne będzie 14-24 (ta, na pewno ), a może wystarczy jakikolwiek szeroki kąt. Skąd mamy wiedzieć co to jest "jakość porównywalna z olympusem, albo nawet lepsza?".

Chociaż w sumie w ciemno można polecić 14-24 - będzie na 100% lepsze i zakres po cropie bardzo zbliżony.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów