Close

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 193
    conik
    Gość

Domyślnie

doktor...domniemuje ze ergonomia cegly w przypadku rolleiflexa ....ale napisz cos wiecej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Pamietaj ze Ty jestes z tych zbokow co uzywaja statywu wiec dla Ciebie wszystko jest wygodne do uzycia i wszedzie
    uzywam bo muszę, a sam też nie chodzi mimo iz ma więcej nóg ode mnie

ale bez statywu uzywam C645 z 45/2.8 waży ponad 2,5 kg
    Völkchlor

conik
    Gość

Domyślnie

ps. czy rollei 6006 wart jest zawracania sobie nim glowy? Optyka zdaje sie ta sama co do 6008 podchodzi?

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    ps. czy rollei 6006 wart jest zawracania sobie nim glowy? Optyka zdaje sie ta sama co do 6008 podchodzi?
    Roleie serii 6000 musza Ci przypasowac, subiektywnie, poprostu. Generalnie jest to najbardziej zaawansowany technicznie aparat 6x6 (jesli mowimy o najlepszej wersji, 6008 Integral 2/AF, poza Hy6 ktory chyba w koncu nie powstal) z rewelacyjnym miernikiem i bardzo przemyslana obsluga, ale mimo to ze na papierze jest kapitalny, nie cieszyl sie popularnoscia pomiedzy moimi znajomymi/klientami, mnie w to wliczajac. Ze sprzedanych okolo 15, tylko jedna osoba - http://argoth.digart.pl/ - polubila ten system, pozostali wczesniej czy pozniej przesiedli sie na Hasselblada lub Contaxa. Szkla generalnie sa takie jak w systemie Hasselblada, optycznie to samo z tym ze Rollei stosuje wlasne powloki HFT miast zeissowych T*. Do tego w tym systemie mozna znalezc szkla robione przez Schneider-Kreuznach ktore czesto sa uznawane za lepsze optycznie nawet od Zeissa, choc ja wolalem Zeissowe. Wszystkie szkla maja migawke centralna z czasami do 1/500 lub nawet 1/1000 (ver. PQS) i sa nieco wieksze i ciezsze niz Hasselowe. Najwieksza slaboscia systemu jest bateria, ktora jest droga i slabo dostepna, do tego z racji zapotrzebowania na wysokie natezenie pradu jest robiona w technologii Ni-Cd lub nowsze Ni-MH ktore nie trzymaja zbyt dlugo. Do tego aparat jest duzy i ciezki z racji na wbudowany silnik, ale obsluga i ergonomia jest rewelacyjna, dzieki raczce mimo ciezaru i wielkosci bardzo wygodnie sie go uzywa.

A, nie polecam starszych modeli niz 6008 Integral, wliczajac w to 6006. Generalnie narzekano na awaryjnosc elektroniki, i szkla od tych starszych modeli nie przekazuja wartosci migawki do korpusu w nowszych modelach, co za tym idzie moga byc uzywane ale aparat mierzy nimi swiatlo w "step-down mode". Nowsze szkla poznaje sie po pierscieniach powleczonych guma, starsze sa full metal To wszystko co mi do glowy przychodzi, jak cos, pytaj
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 24-01-2011 o 17:30

Domyślnie

Optyka jest ta sama. Ergonomia, jak cis ma postać półcegł to poręczne nie jest. Ale chyba wszystkie tak mają. To co mi się podoba w rolleiu to motor w korpusie. Pomiar tez ( punktowy, cała klatka i wielopunktowy uśredniony) szkła te same co do hassla ( nie wiem czy wszystkie, bo nie jestem specem w hasslowej szklarni). Z obiektywami PQ do 1/500, oraz automatyka czasu i przesłony, non-PQ tylko przesłony, PQS jak pq tylko czas do 1/1000, ale, o ile pamiętam, przesłona ograniczona do 22. Kasety 6x6 120 ( z zasłonką) 220, polaroid, i 6x4,5. Ponieważ pomiar jest w korpusie pryznaty to tylko wizjer, czyli nie taki drogi.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Był szybszy. Z akumulatorami nie jest tak źle. Sam walczyłem. Jak nasz stary to eymieniasz pakiet ogniw ba nowy za około 150 złotych, gotowy do wpakowania. Układ czujników termicznych i bezpiecznik są w obudowie. Pakiety ogniw można kupić w Polsce
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    ale bez statywu uzywam C645 z 45/2.8 waży ponad 2,5 kg
    Sporo, tyle co RZ-tka w pelnym zestawie.

Domyślnie

a ze nie mam paska na szyję tylko ten od gripa na dłoń, to muszę go stale nosić, choć opatentowałem szybkie wkladanie go do plecaka bez zdejmowania szelek z ramion. ale nie narzekam, jest tego wart
    Völkchlor

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Był szybszy. Z akumulatorami nie jest tak źle. Sam walczyłem. Jak nasz stary to eymieniasz pakiet ogniw ba nowy za około 150 złotych, gotowy do wpakowania. Układ czujników termicznych i bezpiecznik są w obudowie. Pakiety ogniw można kupić w Polsce
    Tak wlasnie robilem, pakiet oryginalnych ogniw robili mi pod Pruszkowem za 200zl Ale wolal bym o wiele rozwiazanie jak w Contaxie np, jedna mala lekka bateryjka odpowiada za to samo co w Rolleiu, a za 100zl mozna kupic dwie takowe wraz z aldowarka i miec spokoj Z tego co pamietam naladowana w Rolku bateria wytrzymuje cos kolo 10-12 rolek, w Contaxie pare razy wiecej. To i ceny szkiel to byly najwieksze wady Rolleia dla mnie, przynajmniej na papierze Ale ogolnie swietny system Az dam pare zdjec z niego, mam nadzieje ze sie nikt nie obrazi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Ale wolal bym o wiele rozwiazanie jak w Contaxie
    w contaksie jest tez fajny patent z gripem - podłączając grip z 4xAA, oryginalna bateria zostaje w środku i można jej używać - na gripie jest przełącznik wyboru zasilania: bateria w body lub paluszki z gripa - czemu tego sie nie da zrobic w innych aparatach ?
    Völkchlor

Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów