Szukaj
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
EyeFi testowałem -- ym, to nie to.
Działa to tak: Na komputerze uruchamiasz taką aplikację, która monitoruje zawartość karty. Karta, podłączona po WiFi do sieci w której również podłączony jest komputer, służy jako medium do przesyłania zdjęć bezpośrednio na komputer. Nie wiem czy są CFy. Wiem, że są SD, które poprzez przejściówkę CF można wykorzystywać.
Ale gdy ja to testowałem (1.5 roku temu) działąło to raczej słabo. Powoli, nieprecyzyjnie. Do bardziej zaawansowanych rzeczy się nie nadawało. Nie wiem jak teraz - może się coś polepszyło.
Ale to ciągle nie to, czego szukam. Chciałbym użyć Lightroomowego "Tethered capture", ale bezprzewodowo...
Ostatnio edytowane przez messer ; 22-01-2011 o 00:16
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Nie spotkałem się jeszcze kimś używającym te karty. Swoją drogą dziwi mnie, że nie wypuścili serii kart CF.
www.jswierad.pl
NORTHPHOTO.PL // PROFIL NA FACEBOOK'U // BLOG
Drogie właśnie. Mnie się nie uśmiecha kupować zupełnie.
Używanie Tethered capture w LR jest idealnym, po prostu idealnym rozwiązaniem dla mnie. Natomiast irytujący jest kabelek, który zresztą ciągle wypada z body. W studio, z modelką, nie lubię fotografować ze statywu.
A kabelek bardzo skutecznie pląta się wszędzie...
www.jswierad.pl
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Po USB prędkość jest akceptowalna. Z D700 NEF zrzuca w 2-3 sekundy, co jest wynikiem IMO wystarczającym w studio. Szczerze mówiąc nie próbowałem serii - generalnie w ogóle nie robię serii, więc nie miałem okazji.
Nie zdarzyło mi się, żeby jakieś zdjęcie się nie zrzuciło, lub zrzucało wolniej niż inne. Natomiast przy EyeFi - często było tak, że jakieś zdjęcie wylądowało na komputerze np. po 5-ciu minutach, bo wcześniej zostało magicznie pominięte; względnie w ogóle nie zostało zrzucone. To było mocno irytujące. To już wolę plątający się kabel.
Próbowaliście patentu z rzutnikiem w studio? Ja noszę się z zamiarem przetestowania takiego podejścia. Na ścianie na przeciwko modeli rzucane projektorem zdjęcia, które co dopiero zostały zrobione. Może mieć ciekawy wydźwięk...
www.jswierad.pl
rzutnik jakos do mnie nie przemawia
a co do usb to jest jakis myk z radiowym usb, nawet kiedys ktos na forum o tym pisal
jak znajde linka to zarzuce
ja odpuscilem temat bo nie dziala z mac
www.jswierad.pl
Skontaktuj się z nami