To ja sie dopisuje do tej zacnej grupy jako 6ty z ft(n) odziedziczony po koledze i tez swiatlomierz nawala a co dziwne drgal na starych bat a na nowych nie cholery
Szukaj
To ja sie dopisuje do tej zacnej grupy jako 6ty z ft(n) odziedziczony po koledze i tez swiatlomierz nawala a co dziwne drgal na starych bat a na nowych nie cholery
Ostatnio edytowane przez norbibxl ; 11-01-2011 o 22:56
Styki zatem sprawdź, może zaśniedziały i nowe baterie już energii nie mają jak przekazać.
tak zrobie dzieki
ps. mam tez pytanie jakiej wartosci sa aktualnie takie analogi czy sa to ceny rzedu 50 zl czy 500zl i gdzie ew to sprawdzic ? Bywam ostatni na pchlim targu i tam bywaja takie cacka i zastanawiam sie nad tym czy warto inwestowac w antyki![]()
Wszystko zależy od stanu aparatu. Na pewno nie jest to rząd 50 PLN. Nikkormaty możesz kupić (w zależności od stanu i wersji) od 250 do 500 PLN.
Na pchlim targu aparaty są zwykle zaniedbane, lepiej szukać w sklepach fotograficznych. W Brukseli niedaleko głównego rynku masz conajmniej dwa. Trzeci jest obok dworca południowego (Gare du Midi Zuidstation)
Nikkormat FT, FTN jako korpus analogowy (zakładam, że w pełni sprawny) jest wart jakieś 100-150 zł
FT-2 może 200, bo ma gorącą stopkę
FT-3 około 300, bo to już era AI
Te ceny dotyczą aparatów z widocznymi normalnymi śladami użytkowania.
"Zwłoki" mogą kosztować połowę tego, egzemplarze jak nowe nawet 2x tyle
Nikoniarz-majsterkowicz
dzieki znam te miejsca i jeszcze kilka innychZ tymi pchelkami to bywa roznie zalezy od sprzedajacego ostatnio kupilem za grosze Zeissa Ikona Nettara 6x9 w stanie idealnym
No niestety moj ftn jest lekko przytarty ale sprawny i ma fajne jasne szkielko f/1.4 z co go lubie![]()
Ja właśnie zakupiłem tytułowego FT3, niestety w stanie zaniedbanym. Dałem jakieś 20 zł za niego niestety nie działa samowyzwalacz i czasy 1/2 i 1/4 nie działają. Szybsze są ponoć niestabilne, a na migawce widać już ślady zużycia. Jak myślicie czy to bardzo poważne i da się go jeszcze jakoś odratować ?Jeśli nie to będzie służyć jako zatyczka do obiektywu bo w sumie kosztował prawie tyle samo co dekielek....
D610, V1, FM2n
witam
znalazlem w szafie Nikkormata ftn
Niestety z jednym obiektywem (1:2.8 f=135mm), bo reszta została zostawiona w taxi jak byłem mały
Wszystko fajnie działa, no nie ma tylko guzika do 'zwalniania' filmu by go móc cofnąć, ale tym obiektywem nie da sie robić zdjęć z bliskiej odległości
Od czego pasują jakieś obiektywy?
babka w sklepie za 50 zaśpiewała mi 600zł :E
Witaj w gronie nikkormatowców. Przy zakupie obiektywu zwróć uwagę na obecność widełek, które to podają dane do korpusu o wartości przysłony. Np ten: http://allegro.pl/nikkor-s-auto-35mm-f-2-8-i1505167964.html będzie pasował idealnie.
dzięki za szybką odpowiedź.
Ile jest max wart taki obiektyw? Nie chciałbym przepłacić.
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o aparaty![]()
Skontaktuj się z nami