Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Nikkormat FT3

Domyślnie

To ja sie dopisuje do tej zacnej grupy jako 6ty z ft(n) odziedziczony po koledze i tez swiatlomierz nawala a co dziwne drgal na starych bat a na nowych nie cholery
    Ostatnio edytowane przez norbibxl ; 11-01-2011 o 22:56

Domyślnie

Styki zatem sprawdź, może zaśniedziały i nowe baterie już energii nie mają jak przekazać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

tak zrobie dzieki
    ps. mam tez pytanie jakiej wartosci sa aktualnie takie analogi czy sa to ceny rzedu 50 zl czy 500zl i gdzie ew to sprawdzic ? Bywam ostatni na pchlim targu i tam bywaja takie cacka i zastanawiam sie nad tym czy warto inwestowac w antyki

Domyślnie

Wszystko zależy od stanu aparatu. Na pewno nie jest to rząd 50 PLN. Nikkormaty możesz kupić (w zależności od stanu i wersji) od 250 do 500 PLN.
    Na pchlim targu aparaty są zwykle zaniedbane, lepiej szukać w sklepach fotograficznych. W Brukseli niedaleko głównego rynku masz conajmniej dwa. Trzeci jest obok dworca południowego (Gare du Midi Zuidstation)

Domyślnie

Nikkormat FT, FTN jako korpus analogowy (zakładam, że w pełni sprawny) jest wart jakieś 100-150 zł
    FT-2 może 200, bo ma gorącą stopkę
    FT-3 około 300, bo to już era AI
    Te ceny dotyczą aparatów z widocznymi normalnymi śladami użytkowania.
    "Zwłoki" mogą kosztować połowę tego, egzemplarze jak nowe nawet 2x tyle
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Wszystko zależy od stanu aparatu. Na pewno nie jest to rząd 50 PLN. Nikkormaty możesz kupić (w zależności od stanu i wersji) od 250 do 500 PLN.
    Na pchlim targu aparaty są zwykle zaniedbane, lepiej szukać w sklepach fotograficznych. W Brukseli niedaleko głównego rynku masz conajmniej dwa. Trzeci jest obok dworca południowego (Gare du Midi Zuidstation)
    dzieki znam te miejsca i jeszcze kilka innych Z tymi pchelkami to bywa roznie zalezy od sprzedajacego ostatnio kupilem za grosze Zeissa Ikona Nettara 6x9 w stanie idealnym
    No niestety moj ftn jest lekko przytarty ale sprawny i ma fajne jasne szkielko f/1.4 z co go lubie

Domyślnie

Ja właśnie zakupiłem tytułowego FT3, niestety w stanie zaniedbanym. Dałem jakieś 20 zł za niego niestety nie działa samowyzwalacz i czasy 1/2 i 1/4 nie działają. Szybsze są ponoć niestabilne, a na migawce widać już ślady zużycia. Jak myślicie czy to bardzo poważne i da się go jeszcze jakoś odratować ? Jeśli nie to będzie służyć jako zatyczka do obiektywu bo w sumie kosztował prawie tyle samo co dekielek....
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

witam
    znalazlem w szafie Nikkormata ftn
    Niestety z jednym obiektywem (1:2.8 f=135mm), bo reszta została zostawiona w taxi jak byłem mały
    Wszystko fajnie działa, no nie ma tylko guzika do 'zwalniania' filmu by go móc cofnąć, ale tym obiektywem nie da sie robić zdjęć z bliskiej odległości
    Od czego pasują jakieś obiektywy?
    babka w sklepie za 50 zaśpiewała mi 600zł :E

Domyślnie

Witaj w gronie nikkormatowców. Przy zakupie obiektywu zwróć uwagę na obecność widełek, które to podają dane do korpusu o wartości przysłony. Np ten: http://allegro.pl/nikkor-s-auto-35mm-f-2-8-i1505167964.html będzie pasował idealnie.

Domyślnie

dzięki za szybką odpowiedź.
    Ile jest max wart taki obiektyw? Nie chciałbym przepłacić.
    Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o aparaty

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów