Ktoś miał styczność z tym szkiełkiem?
Opowiedzcie coś![]()
Szukaj
Ktoś miał styczność z tym szkiełkiem?
Opowiedzcie coś![]()
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Mam to szklo (.......) co konkretnie Cie interesuje?
Bardzo fajne optycznie. Dobrze skorygowane. Swietna opcja do architektury.
Ostatnio edytowane przez HYPER ; 11-01-2011 o 15:29
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Przecież wiadomo, że PC to "Personal Computer"!
I że to obiektyw, który podpina się do komputera.
..... no błagam. ;>
Nie wiem na temat tego szkła nic. Parametrami zwiastuje świetne rozwiązanie do fotografii architektury, względnie zabawy w "achtystyczne" zdjęcia np. portretowe.
Interesuje mnie jakość optyczna (może jakieś zdjęcia z tego ktoś gdzieś ma?) i w szczególności praca z tym szkłem. Nigdy nie korzystałem z obiektywów PC, a przypuszczam, że praca z takim szkłem jest nieco jednak inna, niż w przypadku "normalnych" obiektywów.
Czy w D700 jest pomiar światła? Jak się odbywa ustawianie ostrości? Czy na matówce normalnie widać obraz, który umożliwia ostrzenie? Czy można korzystać z dżinksa do przesuwu z "aparatem przy oku"? Czy da się tym w ogóle sensownie fotografować z ręki, czy tylko statywowo?
No i wszelakie opinie praktycznych użytkowników mile widziane. Czasami szkła się lubi, a czasami nie. I nie zawsze ma się na to porządne, merytoryczne argumenty
Z przyjemnością zerknąłbym na zdjęcia tym zrobione.
Jak się zachowuje na cyfrowych matrycach? Jak praca pod słońce i ewentualne problemy z kontrastem? Jak wychodzi na brzegach pełnej klatki? No i problem dystorsjii -- panuje nad nią sensownie?
A tak już poza tym -- wątku o tym obiektywie na naszym forum nie znalazłem, a kto wie kiedy i komu się przyda.
Ostatnio edytowane przez messer ; 11-01-2011 o 15:40
www.jswierad.pl
Poczytałem trochę w sieci - dwie główne wady: Preselekcyjna przysłona i pomiar światła tylko w pozycji 0 przesunięcia.
W praktyce: Tylko ze statywu i to jak się ma dużo czasu i dobrą pamięć
Używanie pewnie upierdliwe i zastosowanie w zasadzie wyłącznie do dużych wydruków -- do reszty wystarczy (IMO) odpowiednio szerokie kadrowanie i późniejsze poprawki w postprocessie.
www.jswierad.pl
No widzisz. Już wszystko wiesz.
O bardziej wygodnym użytkowaniu szkieł PC Nikona można mówć dopiero w przypadku ich ostatniej serii. No, ale ich cena zabija, jeśli się na tym nie zarabia kasy.
Jacek
Dla mnie PC35/2,8 jest szkłem studyjnym - regularnie robię nim fotografię katalogową mebli. Zawsze ze statywu, z silnym przesunięciem na dół, na f/16 by mieć głębię.
To jesten z tych obiektywów, które potrafią rzucić urok i już nie puszczą.....
Nikoniarz-majsterkowicz
Ech - do mebli takie szkiełko to genialna sprawa... Tak z ciekawości, bo jakoś nigdy nie miałem szczęścia pobawić się akurat tym sziftem - jak on kryje w skrajnych położeniach DX-a, najchętniej w porównaniu z 24PC-E? Cholernie mi się podobało robienie sekwencji dwóch-trzech zdjęć z przesuwem w celu uzyskania jednego o wysokiej rozdzielczości, tylko 24 jest do tego jak na mój gust za szeroka, a 45 ciut za wąska... (a do tego jedna i druga jest za droga)
a co "achtystycznego" w portrecie można zrobić shiftem ? poważnie pytam - bo że tiltem można się pobawić to wiem, ale shift?
tutaj na dole strony jest kalkulator :
http://www.cambridgeincolour.com/tut...ft-lenses1.htm
Ostatnio edytowane przez JK ; 12-01-2011 o 09:42
D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5
... jeszcze nie wiem.
Ale mam zamiar to sprawdzić.
Tak na szybko kombinując -- można zrobić dość łatwo zdjęcie człowiekowi na tle nieba będąc w mieście wśród budynków.
Po tym co napisał Marcin i Marcin - jest się nad czym zastanowić.
A robienie "panoramy" tym szkłem wydaje się być rzeczywiście pomysłem godnym uwagi!
www.jswierad.pl
Skontaktuj się z nami